közbeszerzés

A NER-cég szerint jogsértést követhetett el az Integritás Hatóság, lépéseket tesznek

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, hiába volt olcsóbb két esetben is, mégsem a kormányközeli vállalkozó, Balásy Gyula cége nyerte az Integritás Hatóság milliárdos kommunikációs tenderét. A New Land Media szakmai ajánlata ugyanis nem felelt meg eléggé a Hatóságnak, ezért más cégek kapták a megbízásokat. A társaság emiatt a bírálatok közzététele után előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be, és hozzáférést kért a teljes dokumentációhoz. Szerintük ugyanis a Hatóság szubjektív szempontok alapján döntött a nyertesről, ami jogsértő lehet.

Április közepén írtuk meg, hogy két év alatt 1,1 milliárd forintot költhet kommunikációs tevékenységekre (pl. országos médiakampány, kiadványok, kommunikációs stratégia stb.) az uniós nyomásra létrehozott Integritás Hatóság. Ahogy arra akkor rámutattunk, a hirdetménnyel induló, tárgyalásos közbeszerzési eljárás nyerteseinek nemcsak kedvező árat kellett megajánlaniuk, de olyan szakmai ajánlatot is le kellett tenniük az asztalra, amellyel bizonyítani tudták, hogy cégük képes az „Integritás Hatóság kommunikációs igényeihez igazodó, minőségi szolgáltatás nyújtására”. Az Átlátszó közbeszerzési szakértője szerint pedig ennek elbírálása során felmerülhet a szubjektív értékelés veszélye.

A három részből álló tender eredménye július végén jelent meg az EKR-ben. A dokumentumból kiderült, hogy, bár az első és a harmadik rész esetében a legolcsóbb árajánlatot – az állam kommunikációs és rendezvényszervezési tendereinek állandó nyertese – a New Land Media adta, mégsem ő lett befutó.

Ennek oka, hogy a már említett szakmai ajánlat elbírálása majdnem akkor súllyal (40%) szerepelt az elbírálásban, mint a megajánlott ár (60%). A Balásy Gyula féle New Land Media „kisdolgozatai” pedig nem nyerték el a bíráló bizottság tetszését, illetve több ponton is hiányosnak találták azokat. Így a szakmai ajánlatra adott pontszámok végül lehúzták az összpontszámot (hiába volt kedvező az ár).

Az Integritás Hatóság többek között azt kifogásolta, hogy a cég hivatkozott kutatásokra, de nem linkelte be azokat, a szakmai ajánlat egésze nem volt kidolgozott, és hogy a szakmai ajánlatban megtett javaslatok nem voltak innovatívak vagy kreatívak. De olyan megállapításokat is tettek, hogy a New Land Media „Nincs kivétel” kampányjavaslat azért nem jó választás, „mert a nincs szó alapvetően egy tagadó kifejezés, a kivétel szóval együtt alkalmazva pedig inkább tekintélyelvű közlés, amely gazdasági területen nem épít bizalmat egy új szervezet iránt.”

Szubjektív értékelésre panaszkodnak

A New Land Media a bírálatok közzététele után előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be az Integritás Hatósághoz. Ebben kérték az iratbetekintés lehetőségét, miután úgy ítélték meg, hogy a Hatóság több esetben is jogsértően járt el.

Véleményük szerint ugyanis vitatható, hogy a szakmai ajánlatok bírálata során a Hatóság valóban objektív szempontok alapján hozott döntést.

Az iratbetekintést kérelmező beadványukban többször is idéznek olyan kifejezéseket a bírálat szövegéből, amelyek szerintük szubjektívek. Így például:

  • a nyertes szakmai ajánlata „kiemelkedően kidolgozott”,
  • „megkapóan felvillantja” az applikáció gyakorlati működését,
  • a fiatal korosztály számára „élvezetes módon” jelenik meg az üzenet tartalma;
  • az érzelmi bevondósát is „ötletes módon” tervezi megvalósítani.

A cég szerint csak annak fényében tudják megítélni, hogy a Hatóság valóban objektív szempontok alapján hozott döntést, ha láthatják a döntést megalapozó teljes dokumentációt. Tovább kérték a nyertes cégek ártáblázatait is, mivel szerintük volt, aki aránytalanul alacsony árat ajánlott meg. A Hatóság ugyan utóbbi kérést először elutasította, de a beadványt követően végül mégis biztosította az iratbetekintés lehetőségét. Ezzel persze még csak annyit ért el a cég, hogy megnézheti a nyertes ajánlatokat, a közbeszerzés eredményét ugyanakkor egyelőre nem kifogásolta.

Érdekesség, hogy ebben az esetben „akasztják a hóhért”, hiszen a Balásy-cégek üzleti titokra hivatkozva soha nem teszik elérhetővé a saját árlistáikat. Különösen visszásnak tűnik a cég érvelése, amikor a beadványában arra hivatkozik, hogy szerintük az információs szabadságról szóló törvényben nincs olyan kivétel, amely alapján az ártáblázatok kiadása megtagadható lenne. Ehhez képest lapunk jelenleg is perben áll velük, pontosabban a Diákhitel Központtal emiatt. (Első fokon megnyertük a pert.)

Már a kiírásnál jeleztük a problémát

Az Átlátszó közbeszerzési szakértője már a tender kiírásakor aggályait fejezte ki a szakmai ajánlatok értékelési módszerével kapcsolatban. Ő úgy vélte, mivel az Integritás Hatóság nem egzakt módon mérhető módszertan, hanem nehezen megfogható szakmai szempontok alapján kívánja értékelni a benyújtott szakmai ajánlatokat, ezáltal nagyon nehezen teljesülhet az objektív elbírálás kritériuma.

A Hatóság például a kampánytervek esetében azt tervezte vizsgálni, hogy azok mennyire figyelemfelhívóak, mennyire eredetiek, mennyire újszerűek. Ezek azonban szükségszerűen szubjektív kategóriák, és

nagyon nehezen lehet pontszámokra „lefordítani” őket.

A közbeszerzési törvény viszont az értékelési módszerek „nem biztosíthatnak önkényes döntési lehetőséget, hanem mennyiségi vagy szakmai szempontok alapján értékelhető tényezőkön kell alapulniuk”.

Kérdés, hogy a New Land Media tovább viszi-e a jogorvoslati eljárást, és megtámadja-e a tender eredményét a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A fejleményekről beszámolunk majd.

Katus Eszter

Nyitókép: Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke és Balásy Gyula. Átlátszó montázs

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2