közpénzégetés

Idén 723 millió forintunkba kerül a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség, ami eddig csak Balásy cégeinek adott megbízásokat

Közzétette szerződéseinek listáját a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség. Ebből kiderült, hogy minden egyes megbízásuk a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló Balásy Gyula cégeinél landolt. A Rogán féle Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) adatszolgáltatásából pedig azt tudhattuk meg, hogy az ügynökség ezért a munkáért 723 millió forintot kapott a Hivataltól. Legalábbis az NKOH ennyit utalt át július végén az ügynökségnek „a 2023. évi működési költségek biztosítására”.

„A Rogán Antal fennhatósága alá kerülő állami nagyrendezvényekkel pont az történt, ami minden, a maffiamódszerekkel dolgozó Rogán-kör alá tartozó szektorral. Ügyeskedéssel egyetlen, meglehetősen strómangyanús üzleti kör került nyeregbe a jól jövedelmező munkáknál” – írta Facebook-oldalán a közpénzek átlátható felhasználásáért és a korrupció visszaszorításáért küzdő K-Monitor.

A civil szervezet azután posztolt erről, hogy a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) közzétette, kikkel kötött szerződést az állami rendezvények megszervezésére idén szeptemberig. Ebből ugyanis kiderült, hogy minden egyes megbízás – összesen húsz darab – ugyanazoknál a cégeknél landolt. Ezek a cégek pedig kivétel nélkül az elmúlt években milliárdossá váló Balásy Gyula érdekeltségébe tartoznak.

A monopolhelyzetbe hozott vállalkozások név szerint: Lounge Event Kft., Lounge Design Kft., Visual Europe Zrt., New Land Media Kft.

A vállalkozásokkal megkötött keretszerződések listája egyébként elég impozáns. Többek között a Balásy-cégek feladata (volt) a Szent István Napi programsorozathoz, a Budapesti Demográfiai Fórumhoz, az atlétikai vb-hez, a 2023. évi WKF Felnőtt Karate Világbajnoksághoz, vagy épp az UEFA Európa-liga döntőjéhez kapcsolódó rendezvényszervezési, kommunikációs és médiaügynökségi feladatainak ellátása összesen több milliárd forintért.

Ahogy azt a K-Monitor is megjegyzi, Balásy cégei évekre be voltak/vannak betonozva minden állami hirdetési, rendezvényszervező munkába, más nem is tud elindulni ezekért. Így nem is csoda, hogy Balásy Gyula jelenleg a leggazdagabb magyarok listáján a 78. helyet foglalja el.

Bár az idén 4,6 milliárddal gyarapodó, így 26 milliárd forintos vagyonúra taksált férfi nem járult hozzá, hogy írjanak róla és cégéről, abból, hogy a „kommunikációs területen érdekelt cége a tavalyihoz hasonlóan ismét bevételi rekordot döntött”, és „állami megrendeléseket is elnyert”, nehéz lenne másra tippelni. Nyáron a 444.hu-nak sikerült elcsípnie egy nyilvános rendezvényen a rejtőzködő milliárdost.

Az 1979-es születésű Balásy Gyula 2004-ben alapította meg a Lounge Design Kft.-t, és már 2005-ben, az első nemzeti konzultáció idején dolgozott a Fidesznek. 2009-ben a józsefvárosi időközi választásokon az ő cége felelt Kocsis Máté kampányáért, majd a 2010-es önkormányzati választásokon már több városban is segítette a pártot. A Fidesz 2010-es országgyűlési választási győzelme után Balásy cégei folyamatos nyertesei lettek a kormányzati reklámmegrendeléseknek. 2018-tól kezdődően a New Land Media és a Lounge Design monopolhelyzetbe került az állami kommunikációs piacon. Az ő nevükhöz fűződik a kék plakátos kampányok lebonyolítása is, amelyekre 2016 és 2022 között összen 197 milliárd forint közpénzt költött el a kormány. Forrás: K-Monitor

Egyszerűbb lett, ha olcsóbb nem is

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) 2014-ben jött létre, felettes szerve a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda. Az NKOH feladata a kormány irányítása alá tartozó költségvetési szervek és intézmények, valamint állami cégek kommunikációjának ellátása.

A hivatal megalakulásakor a kormány azt mondta, így olcsóbb és átláthatóbb lesz az állami reklámpiac, ami részben meg is valósult: olcsóbb ugyan nem lett (az NKOH évente több tízmilliárd forintot költ állami reklámokra és rendezvényekre), de azt legalább már nem kell találgatni, ki nyeri el a tendereket: leginkább Balásy Gyula cégei.

A 8 éve működő rendszert aztán a Fidesz-kormány tavaly kiegészítette egy új szervezettel, amikor 2022 végén létrehozta az állami tulajdonban álló, egyszemélyes Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség Nonprofit Zrt.-t. A cég feladata lett a kiemelt nemzetközi sportesemények és a nemzeti rendezvények előkészítése és lebonyolítása.

Az NRÜ szerint ennek köszönhetően „a költségvetési kiadások jobban tervezhetővé és kontrollálhatóbbá” válnak. A társaság felett a Magyar Államot mint alapítót megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét az NKOH gyakorolja. Szerencsére az új szervezet sem bonyolítja túl dolgokat: kötelességtudóan írja alá a szerződéseket Balásy cégeivel.

723 milliót kaptak működésre

Ahogy azt Népszava augusztusban megírta, idén az NRÜ 20,6 milliárd forintot oszthat(ott) szét – legalábbis ez az összeg szerepel a támogatási szerződésben. „Ebből a 2023-es Budapesti Karate VB megrendezésére 2 milliárdot, a szeptemberben tartandó úgynevezett V. Demográfia Csúcs szervezésre 5,2 milliárd forintot költhet az állami rendezvényszervező.” – sorolt néhány kiadást a lap.

Azt pedig, hogy ezért a munkáért mennyi pénzt kapott az NRÜ, a Nemzeti Kommunikációs Hivatal legfrissebb adatszolgáltatásából tudtuk meg.

Eszerint az NKOH 723 038 481 forintot utalt át július végén az ügynökségnek „a 2023. évi működési költségek biztosítására”.

Az NRÜ honlapján pedig néhány további részletet is találtunk. Így többek között azt, hogy a vezérigazgató Dr. Sas András László, akinek havi bruttó 2,8 millió forint az alapbére, amelyhez 33 333 forint cafeteria is társul. Sas korábban a Volánbusz Zrt. vezető jogtanácsosa és a BKK Zrt. jogi igazgatója volt.

Katus Eszter

Címlapkép: Balásy Gyula és a tűzijáték Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján, 2023. augusztus 20-án – Átlátszó-montázs (eredeti fotók: MTI-Balogh Zoltán/Youtube-444.hu)

Megosztás