szuverenitásvédelem

A Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagjai szolidaritási nyilatkozatot tettek a Transparency és az Átlátszó mellett

Nyilatkozatot adott ki az Integritás Hatóság mellett működő Korrupcióellenes Munkacsoport (KEMCS) nem kormányzati szereplőket képviselő 9 tagja, akik szolidaritásukat fejezték ki a Transparency International Magyarország és az Átlátszó ellen a Szuverenitásvédelmi Hivatal által indított vizsgálat miatt. A civilek szerint a jogilag aggályos eljárás könnyen alááshatja a kormányzati és nem kormányzati szereplők között kialakult partneri együttműködést, és kétségbe vonja a kormány korrupcióellenes keretrendszer megerősítésére irányuló elköteleződésének hitelességét. 

Ahogy arról beszámoltunk, a Szuverenitásvédelmi Hivatal egyedi, átfogó vizsgálatot indított az Átlátszóval és a Transparency International Magyarországgal a szemben, és olyan adatokat és információkat is bekértek a szervezetektől, amelyek megosztása súlyos forrás- és adatvédelmi aggályokat vet fel. Ahogy azt az Integritás Hatóság mellett működő KEMCS civil tagjai közleményükben írják, az eljárás érdemben korlátozhatja az érintett szervezetek és munkatársaik szabad véleménynyilvánításhoz és tisztességes eljáráshoz való jogát.

„A Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozását a Kormány a korrupcióellenes keretrendszer megerősítése érdekében, a feltételességi mechanizmus keretében vállalta, és e vállalással kapcsolatban Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképeségi tervének 166. mérföldkövében is rögzítette, hogy biztosítja az »olyan nem kormányzati szereplők aktív, teljes körű és hatékony részvételét, akik a közhatalomtól és az üzleti érdekektől egyaránt teljes mértékben függetlenek«.

Az Átlátszó.hu és a Transparency International Magyarország munkatársai a kezdetektől fogva tagjai a Korrupcióellenes Munkacsoportnak, őket nyílt, átlátható és megkülönböztetésmentes pályázati eljárás során választották ki szakértelmükhöz és érdemeikhez kapcsolódó tárgyilagos kritériumok alapján.

(…) A Korrupcióellenes Munkacsoportban részt vevő tagtársainkat delegáló szervezetek ellen indított átfogó vizsgálati eljárás könnyen alááshatja a Korrupcióellenes Munkacsoportban a kormányzati és nem kormányzati szereplők között kialakult partneri együttműködést. Mindez kétségbe vonja a kormány korrupcióellenes keretrendszer megerősítésére irányuló elköteleződésének a hitelességét is” – olvasható a közleményben.

A Korrupcióellenes Munkacsoport civil tagjai a 2024. július 2-án tartott KEMCS-ülésén jelezték, hogy a civil tagok többsége szolidaritási nyilatkozatot kíván tenni. A teljes közlemény elérhető a KEMCS honlapján.

A nyitókép illusztráció, fotó: Getty Images

Megosztás