közbeszerzés-figyelő

135 millió forintot költene utazásra az Integritás Hatóság a következő két évben

Az Európai Bizottsággal, más uniós országok hasonló hatóságaival és egyéb szakmai nemzetközi szervezetekkel találkozik majd az Integritás Hatóság azokon a külföldi utakon, amelyekre most keresnek utazásszervezőt egy közbeszerzési eljárással. A tervezett keretszerződés két évre és 135 millió forintról szólna, pontos úti célok azonban még nincsenek. 

Utazásszervezési szolgáltatásokra írt ki közbeszerzési eljárást a közpénzből működő Integritás Hatóság december végén. A tendernek még nincs eredménye, de néhány fontosabb részlet, így például a tervezett költségek és az utazások okai már most kiderültek.

A felhívás szövege szerint a nyertes feladata lesz az Integritás Hatóság részére külföldi utazásszervezési szolgáltatások nyújtása, amely magában foglalja:

  • a repülőjegy foglalását;
  • egyéb menetjegyek (így különösen nemzetközi vonat, autóbuszjegyek, hajójegyek, kompjegyek stb.) ügyintézését;
  • szállásfoglalást;
  • gépkocsi bérlést, repülőtéri transzfer szolgáltatást, taxi foglalást;
  • vízumügyintézéssel kapcsolatos szolgáltatást;
  • biztosítások kötését;
  • repülőjegy módosítását, visszatérítését, szálláshely/biztosítások módosításának, törlésének, lemondásának ügyintézését.

2024-re 96 darab (egyéni vagy csoportos) utazást terveznek, „amelyből várhatóan 2 utazás történik Európai Unión kívüli országba”. Az utasok száma utazásonként eltérhet, ahogy az egy utazás során az egy repülőjáratra foglalt utazási osztály, illetve a foglalt szállás színvonala is. A keretszerződés 24 hónapra, azaz 2 évre szól.

A dokumentumban a megbízásra szánt összeg is szerepel:

az Integritás Hatóság nettó 135 millió forintot fizetne az utazásszervezésért. 

Igaz, csak az összeg 70 százalékának a lehívására vállalnak kötelezettséget.

Azoknak, akik jelentkeznének a feladatra, 1 millió forintos ajánlati biztosítékot kell befizetniük. Az értékelés során figyelembe veszik, ha az ajánlattevő több mint 2 éves szakmai tapasztalattal bír.

Ugyanakkor alkalmatlan az a jelentkező,

  • akinek az előző három lezárt üzleti évben nem volt 50 millió forint bevétele a közbeszerzés tárgyából, azaz utazásszervezési szolgáltatásokból;
  • aki az elmúlt évekből nem tud felmutatni referenciát legalább öt olyan külföldi útról, amelyekben volt repülőjegyvásárlás, szállás- és utasbiztosítás, és az ötből legalább egy út nem az Európai Unión kívüli országba irányult,
  • és aki nem akalmaz legalább 1 fő felsőfokú végzettségű turizmus-vendéglátás szakos vagy azzal egyenértékű legalább alapképzésben szerzett diplomával rendelkező és legalább 24 hónap utazásszervezői tapasztalattal rendelkező szakembert.

Nincsenek még pontos úti célok

Mivel az Integritás Hatóság feladata az európai uniós források felhasználásának hazai ellenőrzése, megkérdeztük a szervezetet, hova fognak utazni és milyen célból.

Megkeresésünkre elmondták, hogy „az Integritás Hatóság folyamatos kapcsolatban áll az Európai Bizottsággal, együttműködik és tapasztalatot cserél más uniós országok hasonló hatóságaival, valamint olyan nemzetközi szervezetekkel, amelyek a törvény által meghatározott feladatai elvégzésében a partnerei lehetnek vagy ahhoz szakmai segítséget, információt nyújthatnak.

A tervezett utazások az Integritás Hatóság elnökének, elnökhelyetteseinek, szakmai vezetőinek személyes találkozókat igénylő látogatásaira vonatkoznak,

továbbá kiterjednek a nemzetközi konferenciákon történő részvételre is.

Természetesen, ahol csak lehetséges, a Hatóság munkatársai inkább online eszközöket (videohívás) vesznek igénybe, de olyan megbeszélések, egyeztetések is zajlanak, amelyekhez szükséges a személyes külföldi jelenlét” – hangsúlyozták.

BÍrÓ Ferenc; NovÁk Katalin; DabÓczi Kálmán; Windisch László; Molbusz Tímea

Novák Katalin köztársasági elnök (k), mellette Dabóczi Kálmán alelnök (b), Bíró Ferenc elnök (b2) és Molbusz Tímea alelnök (j2), valamint Windisch László, az Állami Számvevõszék elnöke (j2) az Integritás Hatóság vezetőinek kinevezésén a Sándor-palota Tükörtermében 2022. november 4-én. (fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hozzátették, hasonló célúak a tervezett unión kívüli utazások, amelyeken globális szervezetekkel, szakértőkkel tud a Hatóság kapcsolatot tartani. Ugyanakkor a célországokat illetően egyelőre nem tudtak pontos választ adni, mivel ezek „előkészítési szakaszban vannak”.

Az egyik közülük várhatóan a brit Serious Fraud Office lesz.

A Hatóság tervez egy másik EU-n kívüli utat is, de arra egyelőre csak a keretet tartják fenn.

A válaszból kiderült továbbá, hogy a 96 út csak egy becsült szám, és az is, hogy az eljárásban feltüntetett 135 millió forintos keretösszeg az utazások költségeit és az utazásszervező díját együtt tartalmazza, de a közbeszerzési eljárásban az ajánlattevőknek csak a szolgáltatásuk díjára kell ajánlatot adniuk.

Katus Eszter

A cikk az Átlátszó és a K-Monitor együttműködésében, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért (OSIFE) támogatásával készült. A címlapkép illusztráció (forrás: pixabay.com)

Megosztás