Közadatigénylés

A birkózó Eb 2 milliárdos állami támogatást kapott, a kommunikációján Balásy Gyula cégei kaszáltak

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) évek óta rengeteg közpénzt kap, azonban sem a hírekben, sem a szövetség honlapján nem szerepelt az általa rendezett 2022-es Európa-Bajnokság ára. Közérdekű adatigényléssel derítettük ki, hogy közel bruttó 2 milliárd forint közpénzt adott az állam az eseményre. Az összeg nagy részét kommunikációra és rendezvényszervezésre tüntették fel, a nyertes cégek mögött pedig a reklámpiac Mészáros Lőrince, Balásy Gyula áll. A 2013-as vb-re anno 330 millió forint közpénzzel is megelégedett az MBSZ, amit Németh Szilárd fideszes politikus vezet 2015 óta.

A március 28. és április 3. között zajló Európa-bajnokságnak a budapesti BOK Csarnok adott otthont. A birkózás nagypolitikai támogatottsága Németh Szilárd fideszes politikus, gasztroblogger sikeres lobbitevékenységének is köszönhető. A Fidesz alelnöke már hét éve az MBSZ elnöke, és a birkózáshoz is van némi köze: a sportolói karrierje akkor ért véget, amikor bulizásba kezdett.

Sem a hírekben, sem a honlapjukon nem szerepelt az Eb ára

Az esemény kiadásaira az orosz-ukrán háború és az április 3-i választás árnyékában kevesebb médiafigyelem irányult. Pedig a kormány szerint a júniusban megrendezésre kerülő vizes világbajnokság után ez a második legnagyobb hazai rendezésű sportesemény. Nekünk is leginkább azért tűnt fel, mert a BOK csarnokban egymástól elválasztva, de egyszerre fogadták az ukrán menekülteket, és rendezték meg az Eb-t.

Az MBSZ honlapján ugyan szerepel egy üvegzseb menüpont, ahol közérdekű adatok találhatóak, de sem ott, sem a hírekben nem találtuk meg, hogy mennyibe került a birkózó Eb. Azt a honlapon lévő jegyzőkönyvekből bogarásztuk ki, hogy nem a szövetség kapta közvetlenül a megrendezéshez az állami támogatást, hanem a Nemzeti Sportügynökség (röviden: NSÜ). A pénzt pedig a Rogán Antal alá tartozó NKOH (Nemzeti Kommunikációs Hivatal) rendszerén keresztül költötték el. Ez az a hivatal, ami több mint ezer költségvetési szerv számára bonyolítja le a rendezvényeikhez kapcsolódó közbeszerzéseket.

A jegyzőkönyvben még az is szerepel, hogy a szurkolókat is felhoznák az EB-re, ahol ajándékokkal „kedveskednének” nekik, és az étkezésükről is gondoskodnának.

A jegyzőkönyv részlete: „A támogatást a kormánytól megkaptuk az EB-re, de az a mérlegben nem lesz megtalálható, mert a támogatás közvetlenül az NSÜ-be (Nemzeti Sportügynökségbe) érkezett, azon belül NKOH rendszeren keresztül kerül elköltésre. Ez most már minden sportágnak és minden állami pénzből gazdálkodó szervezetnek kötelező, így több az adminisztráció, de minden rendben lesz ennek ellenére is, a tárgyalásoknak köszönhetően megoldható lesz, hogy a vidéki egyesületekből, klubokból a versenyzőket, szurkolókat, érdeklődőket buszokkal felhozhassuk az EB-re, ajándékokkal kedveskedhessünk nekik, étkezésükről gondoskodhassunk. Hasonló hangulatot szeretnénk teremteni, mint a 2018-as nagysikerű világbajnokságon.”

A módszer, úgy tűnik, bevált, a rendezvényről Németh Szilárd posztolt „teltházas” videót március végén.

Bruttó 2 milliárd támogatás, nagy része kommunikációra

Az NSÜ-nek beadott közérdekű adatigénylésünkben azt kérdeztük meg, hogy mennyi közpénzt kaptak az Eb megrendezésére, és ebből mire mennyit költöttek.

Az adatigénylésünk megválaszolását először 15 nappal meghosszabbították, mert szerintük az a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár. A végül elküldött (egyértelműen nem túl sok munkaórát igénylő válaszukból) kiderült, hogy

a megrendezésre bruttó 1 947 192 430 forint közpénzt kaptak.

A rendezvényhez kapcsolódó 5 millió forint feletti szerződések között csupán a rendezvényszervezésre és kommunikációra szánt nettó 1,5 milliárd (bruttó 1,88 milliárd) forintot tüntették fel. Vagyis az állami támogatás nagy része erre a két feladatra ment el.

Balásy a reklámpiac Mészáros Lőrince

A munkával a Moonlight Event Szolgáltató Rendezvényszervező Kft.-t és a Visual Europe Zrt.-t bízták meg. Mindkét cég mögött a reklámpiac Mészáros Lőrince, Balásy Gyula áll. A közpénzzel kitömött NER-es üzletember kommunikációs cégei hosszú évek óta az állam kizárólagos partnerei, ők gyártják a fideszes propagandát hirdető kormányzati „kék plakátokat”.

Budai luxusvillába költöztek a kormánypropagandából meggazdagodott Balásy Gyula reklámcégei – drónvideó | atlatszo.hu

A közpénzeső természetesen felvirágoztatta a két vállalkozást: 2018-ra a New Land Media árbevétele a 2014-eshez képest 571,5-szeres növekedést produkált (91,4 millió forintról 52,2 milliárdra emelkedett), adózott eredménye pedig 6.312-szeresére nőtt (1,3 millió forintról 8,8 milliárdra). A Lounge Design Kft.

A Moonlight Eventet a rendezvényszervezési piac egyik „csodájaként” tartják számon. A 2011-ben alakult kft. évekig nem mutatott fel semmi jelentőset. Három év alatt azonban közel ezerszeresére nőtt a árbevételük, miközben a cég tulajdonosa lett Balásy Gyula: 2017-ben az értékesítés nettó árbevétele 4,2 millió forint volt, ami 2020-ban 3,9 milliárd forintra ugrott.

A Visual Europe egy kormányzati megbízásokkal kitömött rendezvénytechnikai cég. Korábban itt írtunk részletesebben arról, hogyan került a zrt. Balásy birodalmába. A Moonlightról tavaly derült ki, hogy 950 millió forintért szervezheti a Dubaji Világkiállítás magyar rendezvényeit. A Visual Europe neve is szinte minden fontosabb állami rendezvényen felbukkant, volt közük többek között az augusztus 20-i tűzijátékhoz, a vadászati kiállításhoz és a kézilabda Eb-hez is.

Egyre drágább, de kevés a siker

A Németh Szilárd vezette birkózószövetséget jelentős közpénzzel támogatják. Ugyanis a kormány 2012 óta a kiemelt sportágaknak, köztük a birkózásnak milliárdos apanázst ad. A birkózást 2019-ben a közpénzzel kitömött, de kevésbé sikeres sportágként tartották számon. Az eredményeket többek között külföldi versenyzők honosításával igyekezték felturbózni. A BOK csarnokban megrendezett idei eseményen kilenc magyar érem született, ebből két arany. Kettőből az egyik aranyat pedig a magyar színekben játszó, honosított birkózó Iszmail Muszukajev nyerte.

Az elmúlt tíz évben két birkózó világbajnokságot rendezett Magyarország. A 24.hu írt 2018-ban arról, hogy hat év alatt hatszorosára nőtt az eseményre fordított közpénz mennyisége. A 2013-as vetélkedő megrendezésére 328,7 millió forint közpénzt kapott az MBSZ, a 2018-asra 1,8 milliárdot. 2013-ban a szövetség még a költségek 48 százalékát saját bevételeiből fedezte.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapmontázs: Németh Szilárd/Facebook

Megosztás