Debrecen

Az Apáthy családhoz köthető cég épít egy Apáthy családhoz köthető szállodát milliárdos állami támogatással

Némi túlzással saját magának, pontosabban a saját cégeinek adott nettó 4,8 milliárdos megbízást egy, az Apáthy családhoz köthető vállalkozás. Ennek köszönhetően az A-Híd Zrt. egy 4 csillagos szállodát húzhat fel Debrecenben 3,6 milliárdos állami támogatással. A cég forgalma az elmúlt öt évben 4,8 milliárd forintról több mint 40 milliárdra nőtt, többek között ők végzik a Lánchíd felújítását is. Apáthy vállalkozásai egyébként rendszeresen együttműködnek az építőiparban ismert NER-cégekkel is.

Társadalmi célú hirdetés

Kivitelezői szerződést kötött a tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. a Debrecen, Darabos utca 37. szám alatt tervezett 4 csillagos szálloda kiviteli tervezési és kivitelezési munkálatainak ellátására az A-Híd Építő Zrt.-vel. A beruházásra kiírt tender eredménye most jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben.

Az A-Híd feladata lesz elkészíteni egy 837 m² alapterületű üres telken a 101 szobás, -2 pinceszint, földszint +7 emelet, összesen 4797 m² nettó alapterületű, 4 csillagos szállodaépület minden szakágat magában foglaló kiviteli terveit, majd ezen tervek alapján elvégezni a generálkivitelezési építési-szerelési munkálatokat.

A beruházás nettó 4 829 997 633 forintba kerül, a szerződés teljesítéséhez valószínűleg alvállalkozókat vonnak be.

A projekt érdekessége, hogy a beruházó tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft.-t (korábbi nevén Füredi Kastély Kft.-t) ugyanúgy Apáthy Endréhez és családjához kötik, mint a közbeszerzési eljárást megnyerő A-Híd Építő Zrt.-t.

Az Apáthy családhoz vezetnek a szálak

A 24.hu írta meg tavaly májusban, hogyan szórt szét a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tízmilliárdokat a NER bennfentes húzóemberei között pár nap alatt a Kisfaludy-program keretében. A nyertesek listáján szerepelt a Füredi Kastély Kft. is, amely március óta tetrecen Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. néven fut, és

3,6 milliárd forint állami támogatáshoz jutott egy új négycsillagos szálloda, a Smart Life Hotel Debrecen létesítéséhez.

A cég tulajdonosa 2020 februárja óta a Hattyú Projekt Kft., amelynek a cégiratok szerint többségi tulajdonosa (a Swan Project Zrt.-n keresztül) László György. A 24.hu viszont rámutatott: a háttérben az építőipari milliárdost, a Híd-csoportot összehozó Apáthy Endrét sejtik a piacon. A Füredi Kastély Kft. tulajdonosa ugyanis 2019 végéig az Apáthy érdekeltségű Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Kft. volt, míg ügyvezetőként Apáthy Endréné dolgozott a szállodaépítő cégnél. László György pedig 2014-2018 között a G-Híd ügyvezetője volt.

Az Mfor idén további szálakat is talált a két személy között: László György például az ügyvezetője az Árgus-Security Kft.-nek, ahol Apáthy Zoltán az egyik tulajdonos, Apáthy Endre fia. A debreceni szállodát építő tetrecen Kft.-nek pedig ugyanúgy Budapest, Lövőház utca 79. a székhelye, mint az Apáthy-család vezércégének, az A-Group Investment Kft.-nek írta a lap.

Az A-Híd többségi tulajdonosa az Apáthy Endre és családja érdekeltségében lévő Erba-Lux Kft (12%), az A-Group Investment Kft (50%) és a Recontra Kft. (19%).

A cég éves forgalma az elmúlt öt évben 4,8 milliárd forintról több mint 40 milliárdra nőtt, az adózott eredménye pedig meghaladta a 188 millió forintot is.

Az A-Híd Zrt. számos uniós és állami finanszírozású beruházásban vett már részt, , és jelenleg többek között ők dolgoznak a Lánchíd felújításán, de 2020 februárjában Tatabányán is elnyertek egy útfelújítást 5 milliárd forint értékben. A cégcsoport másik tagjához, a Hídépítő Zrt.-hez pedig olyan munkák kötődnek, mint a Margit híd felújítása, a Kőröshegyi-völgyhíd és a Megyeri híd építése, valamint a 4-es metró és az új komáromi híd kivitelezése.

4,7 helyett 5,1 milliárd forintért épül a tatabányai összekötő út

Az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó A-Híd Zrt. nyerte a NIF és Tatabánya Önkormányzata által kiírt közbeszerzést, de a beruházás jóval…

Apáthy vállalkozásai egyébként rendszeresen együttműködnek az építőiparban ismert NER-cégekkel, így például a Híd-Támmal és a Kútház Kft.-vel. Előbbi tulajdonosa nem más, mint Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János. De az A-Híd Zrt. részt vett többek között a Mészáros és Mészáros Kft. és a Swietelsky Vasúttechnika Kft.-vel alkotott konzorciumban is a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális fejlesztésében is nettó 6,9 milliárd forintért. A komáromi híd építését pedig nettó 27,3 milliárd forintos ajánlattal nyerték a Mészáros és Mészáros Kft.-vel közösen.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: A debreceni Smart Life Hotel látványterve. Forrás: dehir.hu

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás