sátoraljaújhely

4 milliárdból épül meg a sátoraljaújhelyi függőhíd, ami 2,5 milliárdról indult

Hosszú csúszás után végre elkezdődhet a Szárhegy és a Várhegy közé megálmodott függőhíd kivitelezése. Áprilisban még eredménytelenül zárult az önkormányzat által kiírt tender, mert a kivitelezők többet kértek a rendelkezésre álló 2,8 milliárd forintnál. Mostanra úgy tűnik, megemelték a keretet, ugyanis az újabb közbeszerzés már sikeres lett. Öt pályázó közül a Graboplan Industrie Kft. nettó 4 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a megbízást – ez több, mint a cég elmúlt 5 évnyi összes árbevétele. De az övék volt a legolcsóbb ajánlat: a Duna Aszfalt például 5,9 milliárd forintot, az A-Híd pedig 6,1 milliárdot kért a munkáért.

Társadalmi célú hirdetés

Sátoraljaújhelyre 2017-ben üveghidat álmodott a kormány 2,5 milliárd forintból, ám a megvalósulás mostanáig váratott magára. Az eredeti elképzelés függőhídra szelídült, ám annak is csak a tervei készültek el. A híd építését engedélyező közigazgatási határozatot ugyanis néhányan megtámadták azzal az indokkal, hogy a kötélhíd a lakóházaik felett fog elhaladni, ezért az ügyben per indult, ám a bíróság végül 2020 novemberében elutasította a lakók keresetét.

Kevés volt 2,8 milliárd forint a sátoraljaújhelyi függőhídra, egyelőre nem kezdik el építeni

2017-ben került napvilágra, hogy a kormány üveghidat akar építeni Sátoraljaújhelyen a Szárhegy és a Várhegy között. Erre és a helyi…

Ezt követően, 2020 decemberében a sátoraljaújhelyi önkormányzat közbeszerzési eljárást indított a kötélhíd tervezésére és kivitelezésére. Ahogy arról idén áprilisban beszámoltunk, ez a tender eredménytelen lett, mert az önkormányzat rendelkezésére álló 2,8 milliárdnál drágább ajánlatok érkeztek be. Mindössze két cég pályázott a munkára: a Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt Zrt. és az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó A-Híd Zrt. Akkor nem tették közzé, hogy melyik cég mennyiért vállalta volna a megbízást.

Valószínűleg valahonnan szerzett pénzt az önkormányzat, mert a kötélhíd kivitelezésére április közepén már ki is írták az újabb közbeszerzést, ami ezúttal eredményes lett:

A kötélhíd építését nettó 4 milliárd forintos ajánlattal a Graboplan Industrie Kft. nyerte.

A 2010-ben alapított győri cégnek nincs honlapja, nettó árbevétele pedig az elmúlt öt évben összesen nem volt annyi, amennyit a sátoraljaújhelyi önkormányzattól fognak kapni a függőhídért.

A cég forgalma ugyanis 2016-ban 200 millió, 2017-ben 659 millió, 2018-ban 484 millió, 2019-ben 564 millió, 2020-ban pedig 858 millió forint volt, vagyis mindösszesen 2,7 milliárd forint. Ajánlata szerint a cég alvállalkozóként az SC Vill Villamosipari Kft.-t, egy egyéni vállalkozót és a Várlak-Bau Kft.-t fogja bevonni a munkába.

A híd korábbi látványterve (forrás: Zemplén Televízió)

A tender eredménye csak most, augusztus elején jelent meg az európai uniós közbeszerzési értesítőben, de a szerződést a felek már július végén aláírták. Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) sátoraljaújhelyi polgármester ezt közzé is tette a Facebook-oldalán. Viszont a függőhíd terveit még nem mutatta be a nyilvánosságnak senki, csak a 2017-ben tervezett üveghíd látványtervei érhetők el mindenhol.

Ez volt a legolcsóbb ajánlat

Az áprilisban kevésnek bizonyult 2,8 milliárd forinthoz képest elég soknak tűnhet a mostani 4 milliárd, és méltán, hiszen majdnem másfélszerese annak az összegnek. Viszont a Graboplan Industrie Kft. ajánlata volt a legolcsóbb az összes közül.

A győri cégen kívül ugyanis pályázott még a munkára az Acélhidak Kft. nettó 5,5 milliárd forintért, a Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt nettó 5,9 milliárdért, valamint az A-Híd Zrt. nettó 6,1 milliárd forintos ajánlattal.

A Duna Aszfalt és az A-Híd ajánlata (forrás: EKR)

Jelentkezett még egy szlovákiai cég, a Tatralift a.s. is a munkára, az ő ajánlatát azonban nem vette figyelembe a sátoraljaújhelyi önkormányzat, mert „az alkalmassági igazolás keretében kért dokumentumokat nem csatolta.

Világhírű stadionlefedő

A sátoraljaújhelyi függőhidat építő vállalkozás többségi tulajdonosának, Varga Tamásnak több Graboplannal kezdődő cég van a birtokában, és közülük a Graboplan Sátorgyártó és Műszaki Konfekció Kft. stadionépítésekről lehet ismerős.

Ennek a cégnek van honlapja, és ott a referenciák között több külföldi létesítmény mellett szerepel a debreceni Nagyerdei Stadion, ahova speciális membránt szereltek fel. A Kisalföld cikke szerint Debrecenen kívül „a szombathelyi, a kisvárdai és MTK-stadionban szurkolók is dicsérhetik [a Graboplan] szakemberei munkáját. A stadionlefedések mellett a cég raktár-, rendezvény- és sportsátrak (futball, tenisz, uszoda), valamint tározók és mobilgátak kivitelezésével is foglalkozik.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) sátoraljaújhelyi polgármester aláírja a függőhíd kivitelezéséről szóló szerződést 2021. július 27-én a Graboplan Kft. vezetőjével. (forrás: a politikus Facebook-oldala)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás