vidéki lapszemle

Szombathely sem kap kompenzációt, Debrecenben milliókat szórtak el hirdetésekre

Debreciner.hu: 2,6 millió forintot költött Debrecen önkormányzata a Future of Debrecen Facebook-hirdetéseire

A Future of Debrecen mozgalom tagjai valamiféle környezetvédelmi tevékenységet szeretnének kifejteni; a projekt honlapjának kiadója Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, felelős kiadója Papp László polgármester. A Debreciner a mozgalom hirdetéseivel kapcsolatban kiderítette, hogy az önkormányzat bruttó 3,87 millió forintra szerződött a Kreatív Tanácsadó Központtal, ebből bruttó 2,6 millió forintot digitális marketing tevékenységre, 1,27 milliót pedig microsite fejlesztésre szántak. A saját honlappal nem bíró Kreatív Tanácsadó Központ ügyvezetője Tikász Ferenc, aki a berettyóújfalui Fidelitas korábbi elnöke.

Nyugat.hu: Szombathely nem kap kompenzációt az iparűzési adó csökkentése miatt

A kormány a napokban döntött a járvány miatti elvonások és az iparűzési adó csökkentésének kompenzációjáról. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón bejelentette, hogy 23 milliárd forint támogatást nyújtanak 32, huszonötezer főnél népesebb településnek. Szombathely viszont nem szerepelt a támogatottak listáján. Nemény András, Szombathely polgármestere kijelentette, nagy csalódás a kormány döntése, amely miatt az útfelújítások és a rendezvények maradnak el, de a város működése biztosítva lesz, viszont nem tudják tartani a korábbi színvonalat.

SzabadPécs.hu: Új tulajdonos fejlesztheti a mecseki volt tüdőszanatóriumot

65 milliárd forintos ingatlancsomag szállt a PTE-re és a frissen létrehozott fenntartó alapítványra írta meg a pécsi portál, amely szerint vannak olyan ingatlanok, amelyek korábban nem tartoztak az egyetem érdekeltségébe, most mégis hozzá, illetve az alapítványhoz kerültek. Az egyik ilyen az egykori tüdőszanatórium épülete, amellyel tíz éve a kiürítése óta semmi sem történt. Jelenleg a Janus Pannonius Múzeum raktározásra használja a keleti szárny alsó szintjét. Azt még nem tudni, hogy mi lesz az intézménnyel a tulajdonosváltás után, csak annyi derült ki, hogy az elmúlt években több koncepció is készült, ezek jobbára az egyetem gyógyító, egészségügyi oktatási és kutatási tevékenységére épülő új szolgáltatások és erőforrások létrehozására irányultak.

Gárdonyi Közlöny: Több mint 600 000 forintért dolgozik a polgármester rokona az Agárdi Gyógy-és Termálfürdőnek

Tóth István polgármestert rokona, Kovács-Tököli László az Agárdi Gyógy-és Termálfürdő Üzemeltetési vezetőjeként dolgozik, havi tiszteletdíja 622 000 forint. De nem ez az egyetlen városi tisztsége: Kovács a Velencei-tavi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. Felügyelő Bizottságának is a tagja. A cégben Gárdony Város Önkormányzatának 45,75 százalék részesedése van.

Balatontipp.hu: A kormány támogatja az éjszakai horgászatot, de a halak egészségére is vigyázni akar

A miniszterelnöki besorolás szerint a stadionok látogatói mellett a védett horgászok is egyenlőbbek a társadalom többi egyenlő tagjánál, derül ki egy a hétvégén kiadott kormányrendeletből, ami ennek a csoportnak az éjszakai kijárási tilalom idején is megadja a szabad mozgás lehetőségét mutatott rá a portál. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező horgászok viszont csak napközben lehetnek császárok a Balaton-parton.

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 26-án.MTI/Szigetváry Zsolt

Megosztás