keszthely

232 millió forintért mutatja be a keszthelyi kastélymúzeum a hagyományos vadászatot a Hungexpón

A hagyományos vadászati módokat bemutató kiállítás helyszíne a budapesti Hungexpo lesz. A keszthelyi kastélymúzeum tárlata 232 millió forintba kerül az adófizetőknek, ami azért magas ár, mert az eredeti tervek szerint az egész vadászati kiállítást kevesebb mint félmilliárd forintból akarták kihozni. A 232 millió forintos összeg a padlóburkolat gyártását, lerakását, a világítás kiépítését és az installáció Keszthelyre való áttelepítését fedi le a vadászati világkiállítás vége után

Társadalmi célú hirdetés

A keszthelyi kastélymúzeum tárlata is bemutatkozik az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás budapesti helyszínén, a Hungexpón. A nyílt közbeszerzési pályázatra csupán egy ajánlat érkezett, a nyertes a budapesti Kiállítás Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Kft. lett. A 231 800 000 forintos szerződést augusztus 5-én kötötték meg. Annak fényében különösen magas ez az összeg, hogy az eredeti tervek szerint az egész vadászati kiállítást kevesebb mint félmilliárd forintból akarták kihozni. Ehhez képest az összköltség már 70 milliárd forint felett jár. A vadászati kiállítást szeptember 25. és október 14. között rendezik meg.

A közbeszerzést a Helikon Kastélymúzeum Kft. írta ki. Az állami cég a kormányzati Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tulajdonosi joggyakorlása alatt működő gazdálkodó szervezet. A közbeszerzés eredményéről a Magyar Narancs is beszámolt.

A hagyományos vadászatot mutatják be a Hungexpón

A keszthelyi kastélymúzeum tárlata a Hungexpo F pavilonjában valósul meg, ami a hagyományos vadászati módokat bemutató kiállítás helyszíne. A fenti összeg a padlóburkolat (szőnyeg, nyomtatott szőnyeg, műfű, sugár irányú úthálózat) gyártását, és beépítését, illetve a reflektorok kiépítését fedezi, továbbá az installáció elszállítását.

A tárlat a következő témákat érinti:

• Lovas vadászat, honfoglalás (746,7 m²)
• Középkor (684 m²)
• Hagyományos vadászati módok (478 m²)
• Újkor (354 m²)
• Piactér (400 m²)
• Vadaskerti közösségi tér.

A munka első ütemében a nyertes feladata, hogy a kiállítás 50 százalékát a saját telephelyén megépítse. Ennek az ütemnek augusztus 15-ig meg kellett valósulnia. A második ütem része a kiállítás létrehozása a Hungexpo területén, aminek szeptember 24-e a határideje. A harmadik ütembe a kiállítás lebontása tartozik, továbbá a Hagyományos Vadászati Módokat bemutató kiállítás fő elemeinek adaptálása és áttelepítése a keszthelyi vadászati múzeumba. Ezzel november 14-ig kell elkészülniük.

Késésben van a vadászati világkiállításra 55 milliárd forintból épülő kongresszusi központ | atlatszo.hu

A Hungexpo a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás fő helyszíne lesz. A terület nettó 55 milliárd forintos revitalizációs programja 2019-ben kezdődött. Kovács Zoltán, a vadászati csúcsesemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos ígérete szerint 2021 tavasz végére teljesen megújul az egész terület. Kilátogattunk a helyszínre megnézni, hol tartanak jelenleg a munkálatok.

A Hungexpón bemutatott attrakciót tehát újrahasznosítják, az esemény vége után az újonnan létrehozott keszthelyi Hagyományos Vadászati Módok Házába kerül. Keszthely egyébként az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik vidéki kiemelt helyszíne.

Egymilliárd forintból bővítették ki a keszthelyi múzeumot a világkiállításra

A keszthelyi Vadászati Múzeum bővítése idén februárban kezdődött. A Nemzeti Kastély és Várprogram keretében egy 1,5 milliárdos beruházás részeként új épületrészek és diorámák (háromdimenziós múzeumi/kiállítási makettek) épültek a múzeumhoz mintegy 1 milliárd forint értékben – írta a ZAOL.

„Az épületen belül található két új diorámát fogunk kialakítani. Egy Ázsia-diorámát, ahol egy ősember barlangon keresztül – ugye onnan indult a vadászat – fognak tudni majd bejutni a látogatók. A másik mögöttem látható dioráma ahol éppen a zsaluzás látszik, ott pedig egy afrikai diorámát fogunk tudni kialakítani” – mondta a hírportálnak Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója.

A felújítás júniusban befejeződött, a beruházás Európai Uniós forrásból és a Vadászati Világkiállítás keretéből történt.

A tárlat részeit képzik például Windisch-Grätz herceg teljes egészében látható több száz darabos trófeagyűjteménye, Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán relikviái, vagy a kortárs Hidvégi Béla trófeagyűjteményének jelentős része. A kibővítésnek az egyik oka az volt, hogy Hidvégi Béla gyűjteménye egyre gyarapodott.

„Béla az elmúlt 12 évben fáradhatatlanul utazta a világot, vadászatain keresztül pedig egyre különlegesebb trófeákkal gazdagította a gyűjteményt. Hamarosan kiderült, hogy a múzeumot még egyszer bővíteni kell, hogy megmutathassuk őket a világnak. A Helikon Kastélymúzeum vezetősége ismét sikeresen pályázott a forrásokra, így megkezdődhetett a felújítás és a bővítés! – olvasható a Hidvégi Béla Vadásztrófea Alapítvány Facebook oldalán.

Milliárdos támogatások a volt fideszes alpolgármester vezette múzeumnak

2011-ben írt arról a HVG, hogy menesztették a kastély igazgatóját, hogy a helyét Pálinkás Róbert, Keszthely fideszes alpolgármestere vegye át. Czoma László, volt igazgató politikai döntésnek nevezte a felmentését, úgy vélte, amiatt menesztették, mert új pályázati lehetőségek nyíltak meg.

Pálinkás Róbert máshogy emlékszik vissza kinevezése körülményeire a Csodálatos Balatonnak adott interjúban. „2011-ben kaptam azt a megtisztelő feladatot, hogy készítsem el a Helikon Kastélymúzeum középtávú fejlesztési tervét. Célunk volt, hogy a Festetics-kastély várva-várt fejlesztései végre elinduljanak: egyrészt a beruházások révén, másrészt a látogatószám emelése miatt az attrakciók bővítésével” – mondta a lapnak.

Az új igazgató vezette múzeumhoz valóban ömlött a közpénz, egyik beruházás a másikat éri a Helikon Kastélymúzeum különböző területein, amelyekre 8 milliárd forintot kaptak. Pálinkás Róbert egyébként szeret vadászni, ő a Zala Megyei Vadászszövetség elnöke, illetve a hazai és nemzetközi trófeákat bemutató csarnok kurátora a vadászati kiállításon.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: A keszthelyi kiállítás részlete. Fotó: Helikon Kastélymúzeum/Festetics-kastély, Keszthely/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás