sátoraljaújhely

Kevés volt 2,8 milliárd forint a sátoraljaújhelyi függőhídra, egyelőre nem kezdik el építeni

2017-ben került napvilágra, hogy a kormány üveghidat akar építeni Sátoraljaújhelyen a Szárhegy és a Várhegy között. Erre és a helyi vár fejlesztésére összesen 2,5 milliárd forintot szántak, de azóta a projekt legfőbb pontjai jelentősen megváltoztak. Az üveghidas elképzelés függőhídra szelídült, viszont a tervezésére és kivitelezésére már nem elég 2,8 milliárd forint sem.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Egy 2017. februári kormányhatározatban jelent meg, hogy az alig 14 ezer lakosú Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen a Tokaj környéki kiemelt turisztikai térség fejlesztése keretében összesen 2,5 milliárd forintból üveghidat fognak építeni a Szárhegy és a Várhegy között, valamint fejlesztik a helyi várat.

Az üveghíd a 2017-es kormányhatározatban

A kormányhatározat megjelenése után nem sokkal Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) beszélt a Zemplén TV-nek a tervezett, világrekord hosszúságú, 700 méteres hídról, aminek köszönhetően szerinte évi plusz félmillió-egymillió látogató érkezik majd a városba, és ez jelentősen növelné a település bevételeit, illetve sok munkahelyet teremtene.

Amikor erről frissiben írtam a Vastagbőr-blogon, még elérhető volt a sátoraljaújhelyi önkormányzat honlapján a 2016. december 15-i képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve és a 2016. december 7-i közmeghallgatás leirata, amelyekben a polgármester a projektről beszélt.

Magyarul mindenre jutna pénz. Nem lenne kérdés, hogy ha valaki betelefonál, hogy tegyek le két padot a temető elé, mert nincs hova leülni, azt mondanánk, hogy zöldet kérnek vagy pirosat, mert ez a kérdés, nem az, hogy nincs rá pénzünk. Ezt a fejlesztést azért találtuk ki, mert évi fél millió látogató esetén nem kicsi bevétel lenne Sátoraljaújhely városának mondta Szamosvölgyi a 2016-os közmeghallgatáson.

Nem elég a hídra 2,8 milliárd

Az elmúlt 4 évben a projekt azonban gyakorlatilag semmit sem haladt előre. 2017 márciusában egy testületi ülésen ismét nagy reményekkel beszélt róla a polgármester, aki akkor elmondta, hogy nem is üveghíd lesz, hanem csak egy függőhíd. Aztán 2017 augusztusában az állami tulajdonú Magyar Turisztikai Ügynökség közbeszerzést írt ki a tervek elkészítésére, és a megbízást az MSc Mérnöki Tervező és Tanácsadó Kft. nyerte el 2017 decemberében nettó 78 millió forintos ajánlattal.

A híd építését engedélyező közigazgatási határozatot azonban néhányan megtámadták azzal az indokkal, hogy a tervezett kötélhíd a lakóházaik felett fog elhaladni, ezért az ügyben per indult, ám a bíróság végül 2020 novemberében elutasította a lakók keresetét. Ezt követően, 2020 decemberében a sátoraljaújhelyi önkormányzat közbeszerzési eljárást indított a kötélhíd tervezésére és kivitelezésére, Szamosvölgyi Péter polgármester pedig ismét a beruházás várható előnyeit ecsetelte a Zemplén TV-ben.

Néhány napja megjelent a közbeszerzés eredménye:

A tender sikertelenül zárult, mert az önkormányzat rendelkezésére álló 2,8 milliárdnál drágább ajánlatok érkeztek be. 

Részlet az ajánlatok értékeléséből.

Az is kiderül a dokumentumokból, hogy mindössze két cég pályázott a munkára: a Szíjj László tulajdonában lévő Duna Aszfalt Zrt. és az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó A-Híd Zrt., de azt sajnos nem tették közzé, hogy melyik cég mennyiért vállalta volna a megbízást.

Csak annyit tudni, hogy az önkormányzat új eljárást fog indítani, hogy megépüljön a függőhíd, amely 700 méter hosszú lesz 1,2 méter széles járófelülettel, a két végpontja között pedig 27 méter lesz a kábelek belógása.

A Népszava idén januári riportja szerint a híd alatt élőknek komoly aggályaik vannak: aggódnak, hogy a fejük fölött sétálgató látogatók majd hangoskodnak, belátnak az udvarukba, szemetet dobálnak le hozzájuk, netán le is esik valaki. A pallókon turisták járkálnak majd, egyszerre akár háromszázan: ha közülük csak tíz dobja el a szemetét, három köpködi ránk a szotyit, és egy találja érdekesnek, hogy levizeljen az udvarunkba, már el lehet képzelni, milyen élet vár ránk, ha elkészül a város »nagy attrakciója«, a Szárhegyet és a Várhegyet összekötő függőhíd panaszkodtak a lapnak.

 

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A függőhíd látványterve (forrás: Szamosvölgyi Péter Facebook-oldala, 2017.03.31.)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás