szolgálati közlemény

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek

Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Tarts velünk!

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Az Átlátszó 2017-ben, a megyei lapok einstandja után döntött úgy, hogy elindítja a független vidéki nyilvánosságot támogató Országszerte-blogját, amely platformot nyújt ahhoz, hogy az elhallgatásra ítélt hírek eljuthassanak a mainstream médiába.

Miért gondoltuk úgy, hogy szükség van erre?

A megyei lapok nyomtatott és online verziója több száz másik médiummal együtt a kormányközeli KESMA alá került, ahol viszont a szakmai elvek láthatóan háttérbe szorultak. A Mérték Médiaelemző Műhely fél évig szemlézte a Mediaworks megyei lapjait. Az elemzésből kiderül, hogyan uralta el a központi oldalakat a kormányzati propaganda, hogyan tűnt el teljesen az ellenzéki hang a cikkekből, hogyan lett a csip-csup ügyekből vezető anyag és hogyan vált teljesen súlytalanná a helyi közélettel foglalkozó néhány oldal.

Megyejáró: megyei napilapok elemzése – összegzés

Fél éven keresztül elemeztük a megyei napilapokat havonta egy alkalommal. Hogy miért? Mert bár a megyei lapok előfizetőinek száma jelentősen csökkent az elmúlt években, még így is 400 ezer példányban jelennek meg naponta, ami nagyjából 1,5 millió olvasót jelent.

A helyzetet felismerve az elmúlt években számos településen próbálták megnyitni az alternatív nyilvánosság új színtereit, sok független (vagy épp határozottan ellenzéki) portál jött létre. A nyomatott lapokat a Nyomtass te is! mozgalom igyekszik pótolni, ahol erre az önkéntesek segítségével lehetőségük nyílik, illetve a Magyar Hang, amellyel lapunk is szorosan együttműködik.

Együttműködés: mostantól a nyomtatott Magyar Hang mellékleteként is megjelenik az Átlátszó

Nemcsak az olvasók, de gyakran a sajtóorgánumok is buborékba zárják magukat: csak a saját olvasóikkal-támogatóikkal kommunikálnak és állnak kapcsolatban, és a tartalmakat is elsősorban nekik gyártják. Ezen próbálunk most változtatni. A Magyar Hang ezentúl havonta egyszer kiad egy mellékletet, amely a legjobban sikerült Átlátszó-cikkek válogatását tartalmazza. Az első szám már kapható az újságárusoknál.

Az Átlátszó az elmúlt időszakban maga köré gyűjtötte azokat a vidéki szerzőket, akik nem félnek feltárni a helyi ügyeket  akár a saját lakókörnyezetükben sem.

Nekik köszönhetően az elmúlt években több száz blogposztot, számos címoldalas és videós anyagot jelentethettünk meg, legyen szó környezetpusztításról, furcsa önkormányzati kiadásokról, értehetlen pénzszórásról, a helyi lakosság életét közvetve vagy közvetlenül befolyásoló kormányzati és bírói döntésekről, önkényes lépésekről, társadalmi problémákról vagy épp közpénzégetésről.

Jelen vagyunk Szegeden, Miskolcon, Kaposváron, Győrben, Szolnokon, Pécsett és Érden, de tavaly őszi kampányunknak köszönhetően Nógrád és Hajdú-Bihar megyében is lettek új tudósítóink.

Vidéki szerzőink cikkei már több mint 4 millió olvasót vonzottak. Az ő szerepük kiemelkedően fontos az átláthatóság szempontjából. Jelenlétük elengedhetetlen a hiteles tájékoztatáshoz, hiszen csak a helyi szerző látja át igazán a helyi történéseket és ő rendelkezik olyan háttértudással, amely képes kontextusba helyezni, érthetővé tenni egy adott információt.

„Bocs, nem merlek felvenni, neked már ott a bélyeg a homlokodon” – újságírólét a NER-en kívül

Lezárult a 2016-os „hamisított Orbán-interjú ügyben indult munkaügyi per, amelyben két székesfehérvári lapszerkesztő kért kártérítést. 2018. november végén jogerősen nyertek ugyan, ám hátra volt még az alperes Mediaworks 60 napos lehetősége, hogy felülvizsgálatért a Kúriához forduljon. Nem tették meg. Az interjúhamisítás miatt büntetőper is indult.

A független vidéki portálok munkája szintén jelentős, akárcsak azoké a civil szervezeteké, helyi képviselőké, magánszemélyeké, akik a saját településükön ellenőrzik a hatalmat, követik nyomon az elfolyó uniós pénzeket, lesznek szem- és fültanúi látványos közpénzégetéseknek.

Ezért döntöttünk úgy, hogy minden, a helyiek életét befolyásoló, közpénzzel kapcsolatos beszámolót összefogva önálló oldalt indítunk a vidéki híreknek. 

Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül.

Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Országszerte

Magyarország sokkal inkább vidék, mint Budapest, hiszen nyolcmillió embert, az ország lakosságának nagyjából 85 százalékát jelenti. Független vidéki portál azon… ban nincs elég, emiatt az Átlátszó 2017 óta működteti tudósítói hálózatát, hogy felületet biztosítson a mindenkori hatalmat kritizáló hangoknak a körúton túl is.


Katus Eszter, az Országszerte-blog szerkesztője

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás