Egyéb

Indul az Országszerte, az Átlátszó blogja a körúton túli világ híreivel

Nem kell ahhoz a Freedom House vagy a Mérték Médiaelemző jelentéseit böngészni, hogy tisztán lássuk, miképp zsugorodik a sajtószabadság, hogyan szűkülnek be a nyilvánosság csatornái – elég megnézni bármelyik nyomtatott megyei lap vagy az online változatok címlapját, hogy rájöjjünk, a vidéki „mainstream” nyilvánosság megérkezett vissza, a szocializmusba. A fontosabbnak gondolt miniszterelnöki megszólalásokat mostanában egységes címlapokkal köszönti a megyei sajtó, amit jellemzően a helyi erős emberek is üzenőfüzetként kezelnek, a Soros-, migránstematikát pedig az országos és helyi jóhírek körítik, siker és győzelem minden fronton.  

A Kisalföldet és a Délmagyarországot is kiadó Lapcom Zrt. őszi megvásárlása révén teljessé vált a vidéki lappiac einstandja: csak ezzel az akvizícióval napi 100 ezer eladott példánnyal nőtt a kormányközeli médiafelület, és legalább 400 ezer fővel több lett a kormányközeli híreket fogyasztó vidéki olvasó. A 18 megyei lap nyomtatott és online verziója egy akolba került.

 

 

Persze a Mediaworks és a Lapcomot megvásárló AV Investments cégjogi szempontból külön entitás, de a lényeg, a tartalomelőállítás szempontjából nem érdemes illúziókat táplálni: az, a közmédiában a Lomniczi-üggyel bizonyított komisszár, Élő Gábor került nemrég Andy Vajna új szerzeményéhez stratégiai igazgatóként, aki a Mediaworks-lapok átfazonírozását már sikeresen levezényelte.

A nyomtatott napilappiac megszállása különösebb visszhang nélkül, egy év alatt lezajlott, csak a Népszabadság bedarálása váltott ki kisebb tömegjelenteket – a Kisalföldért már csak néhány tucatnyian tüntettek Győrben.

Tény ugyanakkor, hogy a Népszabadság bezárása nemcsak az utolsó független napilap, de az utolsó vidéki tudósítói hálózat megszűnését is jelentette. Így ma már az a helyzet, hogy a független lapok és portálok szerkesztőségei is alapvetően az udvari oligarchák médiumaiból kénytelenek tájékozódni: a körúton túli Magyarországról kis túlzással az lesz hír, ami felkerül a Vajna és Mészáros („Heinrich Pecina”) által felvásárolt megyei sajtó lapjaira.

Szigetszerűen megmaradt ugyan néhány független regionális portál, mint a nyugat.hu, de ez inkább a kivétel. Jellemzően azok a kisebb, lokális érdekű híroldalak és véleményportálok, amelyek eddig hírt adtak a helyi politikai ügyekről, mára vagy megszűntek, vagy felhagytak a politikai vonatkozású anyagok közlésével.

A kisebb településeken a nem kormánypárti nyilvánosság visszaszorult a zárt Facebook-csoportokba, de olyan megyeszékhelyeken is, mint Szolnok vagy Debrecen, lényegében megszűnt a szabad média. Mára talán két tucatnyi blogger és kormányfüggetlen félprofi híroldal jelenti azt a rést, amelyen keresztül még szivárognak a hírek.

Kapcsolódó cikkeink

Júliustól októberig 4,9 milliárd forintot költött propagandára a kormány

Kilenc grafikon a kormánymédia túlsúlyáról – így érvényesül a sokszínű tájékoztatás elve Magyarországon

Az első idei nemzeti konzultációt 7,2 milliárd forintért reklámozta a kormány

3 milliárd forintot költött a kormány a propagandagépre a “Magyarország erősödik” kampányban

Ordítozva állította a propagandagépezet szolgálatába Schmidt Mária a Figyelőt

Ilyen volt belülről a hatalomátvétel a Somogyi Hírlapnál

Kiszámoltuk a kvótakampány teljes állami költségét: 17 milliárd forintot vertünk el

Uniós és magyar közpénzek a kormánypárti médiafoglalás szolgálatában 2014-2016

És az iránt sincsenek kétségeink, hogy a választások közeledtével még szigorúbb lesz a politikai kontroll a vidéki nyilvánosság fölött, egy hangon fog muzsikálni az egész propagandagépezet az M1 Híradójától a Szepetneki Harsonáig.

Nemrég még hírt adott a haon.hu, a hajdú-bihari megyei lap a balmazújvárosi polgármester korrupciós ügyének büntetőperéről, melyben a helyi fideszes parlamenti képviselő is érintett; első fokon a bíróság súlyos börtönbüntetésre ítélte a városvezetőt. A tendenciák alapján minimum kérdéses, hogy az időközben a Népszabadságot kicsináló Heinrich Pecina kezébe került lap beszámol-e majd a másodfokú ítéletről.

Működik viszont egy zárt balmazújvárosi fb-csoport: mára ez maradt a független helyi nyilvánosság egyetlen fóruma.

Rés az erős bástyán: ezért indítjuk a független vidéki nyilvánosságot támogató Országszerte-blogot az Átlátszón. Hogy ne legyen teljes a hírzárlat, hogy ne maradjanak rejtve a közvélemény előtt azok az információk, amelyek másképp nem jutnának ki egy zárt Facebook-csoportból.

Platformot és támogatást nyújtunk ahhoz, hogy az elhallgatásra ítélt hírek eljuthassanak a mainstream médiába, hogy azok a volt megyei napilapos kollégák, akiket kirúgtak vagy maguktól felálltak, legalább a legfontosabb ügyeket megírhassák.

És persze Soros, mindenütt Soros – ezt a projektet az Open Society Initiative for Europe nyilvános pályázaton meghirdetett programja támogatja: részben ebből a támogatásból fogunk tudni fizetni a cikkekért azoknak a kollégáknak, akik ma már inkább benzinkutasként vagy ügyfélkapcsolati munkatársként dolgoznak, mintsem hogy újságírói státuszban, kormánypropagandistaként építsenek pártsajtót és kampányvilágot.

Terveink szerint az ő közreműködésükkel fog megtelni az Országszerte-blog olyan vidéki hírekkel és cikkekkel, amelyek másképp nem érték volna el a sajtónyilvánosságot.

Újságírókat keresünk: elsősorban olyan vidéki kollégáktól várunk tényfeltáró cikkeket és riportokat, akik korábban a megyei sajtóban dolgoztak, vagyis erős helyi kapcsolatrendszerrel bírnak, de a tulajdonosváltás után el kellett jönniük a laptól. Konkrét cikkek megírására tudunk megbízást adni, és tisztességes honort fizetünk. Ha érdekel a munka, akkor rövid életrajzzal és témajavaslattal jelentkezz az [email protected] címen!

Becker András

Megosztás