Hódmezővásárhely

Vásárhelyi lejáratás: a főszerkesztő nem tudja, hogyan került fel a botrányos cikk az oldalra

Uniós pénzek szabálytalan elköltésével gyanúsította a Fidesz-barát vasarhely24.com Berényi Károly alapítványát, az októberben alpolgármesterré választott orvos perelt, de a főszerkesztő nem megy el a tárgyalásra.

“Az orvos, aki 40 milliót költött el “okosban” családi segítséggel, mindenki kedvenc doktorbácsija, Márki-Zay egyik fő támogatója” – ezzel a címmel posztolt fotót a hódmezővásárhelyi Berényi Károlyról még 2018 novemberében a Vásárhelyi Valóság elnevezésű facebook oldal. Két nappal később a Csendes Vásárhelyért oldalon jelent meg: “Berényiék családi alapítványa 40 milliót kaszált”.

Mindkét bejegyzés előzménye, hogy a posztok előtti napokban a vasarhely24.com egy szerző nélküli cikke arról, hogy a hódmezővásáhelyi orvoshoz, Berényi Károlyhoz köthető alapítvány állítólag szabálytalanul költött uniós pénzeket. A cikk már nem érhető el, de az URL szerint azonosítható.

Ebben az állt, hogy “Berényi Károly által létrehozott Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítvány közel 40 millió forintot kapott egy EFOP program keretében. A támogatás nem orvosi rendelő felújítására, új gyógyítóeszközök beszerzésére, hanem többnyire előadások megtartására és közösségi programok szervezésére, azaz jelentős részében előadók, szakértők és szervezők munkabérére, tiszteletdíjára ment el. A pályázati berkekben járatosak ezeket un. „soft” pénzeknek hívják, gyakran pont az ilyen források jelentik a korrupció melegágyát.”

Azt is írták, “a jelentkezők toborzását megoldották volna „okosban”, így jegyespárok helyett testvérek, osztály- és évfolyamtársak, az érettségire közösségi szolgálati óraszámot teljesíteni akaró gimnazisták ültek a padokban. Hogy a hatvanas résztvevőknek mi újat tudtak mondani az előadók a családi kapcsolatok erősítéséről, nem tudjuk, de talán nem túlzás azt mondanunk, a csoportok összetétele felvetheti a kérdést: vajon mennyire sikerült a vásárhelyiek teljes közösségét elérni a 40 milliós projekttel.” A cikkben nem keresték Berényit.

A posztok és a cikk megtette hatását, Berényi autóját és gyerekorvosi rendelőt  “hol a 40 milla?” papírokkal ragasztották tele. A cikkre írásban reagált Berényi, aminek kivonatát a vasarhely24.com lehozta, – a teljes cáfolatot pedig itt lehet elolvasni – majd pert indított, mert szerinte megsértették a becsületét.

“Belegázoltak a jó hírnevembe. Nem voltak tekintettel semmire, senkire. A cikk okozta első sokk is nagyon durva volt, de az utóélete sem volt semmi. Persze nagyon sok együttérző üzenetet, kézsszorítást, ölelést kaptam, és a szimpátiatüntetésen többszázan fejezték ki szolidaritásukat, és biztosítottak arról, hogy nem hisznek a vádaknak. Több mint 65 éve élek szülővárosomban, itt jártam óvodába, iskolába, majd egyetem után itt dolgozom lassan 40 éve gyermekorvosként, voltam már települési képviselő 2006-10 között, 22 éve működik alapítványom a város gyermekeit segítve, Pro Urbe-Díjjal jutalmazta városom addigi tevékenységemet 2005-ben. Sosem voltam párttag, de mindig jobboldali érzelmű embernek vallottam magam. De nem tudom magamévá tenni a jelenlegi Fidesz demokrácia-felfogását és hatalomgyakorlatát” – mondta az Átlátszónak Berényi Károly.

Az októberi helyhatósági választások után alpolgármesterré választott gyerekorvost a cikk utóéletéről is kérdeztük. Berényi elmondta, a per elakadt, magánvádas eljárásban a vasarhely24.com főszerkesztője nem tudta megmondani, hogyan került a cikk a portálra. A bíróság levél szerint “a sérelmezett cikk internetes honlapon történő megjelenésével kapcsolatban a nyomozás során a cikk szerzőjének személyét nem sikerült félderíteni, azonban a vasarhely24.com internetes hírportál főszerkesztője, Szombat Mihály tanúként került kihallgatásra, aki – egyebek mellett – elmondta, hogy a cikk szerzőjét megnevezni, illetve az általa használt felhasználónevet, az ahhoz kapcsolódó adatokat megadni nem tudja.”

Ettől még nem állt meg az eljárás, Berényi nem adta fel. “Harmadik alkalommal sem sikerült a bíróságnak a személyes meghallgatást összehozni. Először október 11-én nem jött el a tárgyalásra Szombat úr, mert rossz címre küldte a bíróság az idézést, azután november 21-én azért nem jött el, mert lebetegedett. A kitűzött harmadik alkalom előtti napon jött az értesítés, hogy most meg a bírónő betegedett le, úgy hogy a személyes meghallgatásra csak 2020. január 9-én kerülhet sor” – mondta ez elmúlt hónapokról Berényi Károly.

Hódmezővásárhelyen különös hagyománya van Márki-Zay szimpatizánsai megfélemlítésének. Megírtuk, álnéven rendelte meg egy férfi azokat a szórólapokat, amelyeken még 2018-ban listázták Márki-Zay Péter támogatóit. Az egyik érintett rágalmazásért indított magánvádas büntetőeljárást. A helyi rendőrök csak noszogatásra akartak nyomozni, majd kiderült: a megrendelő “Zsingor István” nem létezik, a terjesztést pedig egy szintén ismeretlenül maradt nő intézte.

Fiktív megrendelő aláíratlan számlával rendelt húszezer lejárató szórólapot Hódmezővásárhelyen

Álnéven rendelte meg egy férfi azokat a szórólapokat, amelyeken még 2018-ban listázták Márki-Zay Péter támogatóit. Az egyik érintett rágalmazásért indított magánvádas büntetőeljárást. A helyi rendőrök csak noszogatásra akartak nyomozni, majd kiderült: a megrendelő „Zsingor István” nem létezik, a terjesztést pedig egy szintén ismeretlenül maradt nő intézte.

Írtunk arról is, hogy februárban negyedmillió forint értékű ajándékot ajánlott fel a nyomravezetőnek a fideszbarát promenad.hu, hogy megtaláljanak egy hódmezővásárhelyi kommentelőt. A Lázár Jánost és más fideszes politikusokat kritizáló László Krisztián sarkos véleményével vonta magára a lakájmédia figyelmét. Egy önkormányzati adatlopás kapcsán derült ki, hogy adatait az önkormányzati rendszerben is keresték.

Segesvári Csaba

Fotó: Berényi Károly

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás