Debrecen

Járványadatok helyett karitatív akciókról tájékoztatott az önkormányzati tévé napi híradója

Egy hónapon keresztül vizsgáltuk a debreceni önkormányzati televízió esti híradóját. Azt találtuk, hogy harminc adásból 29-ben mutattak be valamilyen adományozást, a koronavírussal viszont alig foglalkoztak. Mindezt a második hullám tetőzésekor, amikor a leginkább szükség lett volna a járvánnyal kapcsolatos tájékoztatásra. 

A Patreonon Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz.

Most, hogy a kormány szerint túl vagyunk az új típusú koronavírus-járvány második hullámának tetőzésén, megnéztük, hogy a járvány legsúlyosabb időszakában hogyan teljesített a tájékoztatás terén a debreceni önkormányzati televízió, a DTV, amitől joggal elvárható, hogy közszolgálati feladatokat ellátó médiumként működjön.

A csatorna esti híradóját, a Napszemle november 18. és december 22. között sugárzott 30 adását elemeztük abból a szempontból, hogy hány alkalommal és milyen formában foglalkoztak a debreceni – vagy legalább a Hajdú-Bihar megyei – járványhelyzettel.

Ez idő alatt 8086-ról 17291-re emelkedett a megyében regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

Forrás: koronavirus.gov.hu/Debreciner

 

Az általunk vizsgált időszakban 17 olyan adása volt – szombatot kivéve – a DTV napi gyártású híradójának, amelyben megjelent legalább egy, kimondottan a helyi járványhelyzethez kapcsolódó híranyag, tudósítás.

Ezek között Hajdú-Bihar megye más településeivel foglalkozó információt egyáltalán nem találtunk,

leszámítva persze a kormány által naponta közölt egyetlen megyei adat ismertetését. Utóbbival is mindössze 10 alkalommal találkoztunk, továbbá néhányszor elhangzott, hogy Hajdú-Bihar az ország 4. legfertőzöttebb megyéje. A Debrecenen kívüli járványügyi helyzet bemutatásának a teljes hiánya azért is feltűnő, mert a DTV egyébként rendszeresen foglalkozik más településekkel, az általunk vizsgált időszakban közöltek (nem a vírushoz köthető) tartalmakat többek között Hajdúszoboszlóval, Hajdúhadházzal és Hortobággyal kapcsolatban is.

A debreceni járványhelyzetről sem lettek sokkal tájékozottabbak a Napszemle rendszeres nézői: habár a DTV munkatársai állandó meghívottjai az önkormányzat szűkkörű, nem minden helyi médium által látogatható sajtóeseményeinek, s habár számos, a konkrét adatokat ismerő, a helyi egészségügyi rendszer állapotára rálátó személyt szólaltattak meg,

látszólag nem próbálták kideríteni, hogyan alakul a debreceni fertőzöttek, az aktív esetek, a kórházban kezeltek és az elhunytak száma.

Anyagaikból nem derült ki, hogy igyekeztek volna megtudni, mikor hány oktatási és nevelési intézményben kellett osztályokat, csoportokat bezárni, rendkívüli szünetet elrendelni. Természetesen ettől még lehet, hogy megpróbálták ezekről a fontos információkról tájékoztatni a nézőiket, ám egy közszolgálati feladatokat is ellátó csatornától elvárható lenne, hogy kísérleteik sikertelenségéről, valamint ennek okairól is beszámoljanak az állampolgároknak.

A 30 általunk vizsgált Napszemlében szerepelt többek között Papp László (Fidesz) polgármester és több alpolgármestere, Rácz Róbert kormánymegbízott, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője, Várkonyi István debreceni főinfektológus és Páll Dénes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ megbízott igazgatója is.

Egy adásban három adományozás

Hogy akkor miről volt szó abban a 17 adásban, amelyikben foglalkoztak a helyi járványhelyzettel? A megyei fertőzöttek aktuális számának közlésén túl többnyire arról számoltak be, hogy a kormány egyes intézkedései hogyan léptek életbe Debrecenben, mit gondol azokról az utca embere, a piacon vásárló nyugdíjasok. December elejétől szinte kizárólag ilyen tartalmak jelentek meg a Napszemlében.

Ezekhez jött még a kevés önkormányzati intézkedés ismertetése, minthogy az önkormányzati ingatlanokat hasznosító Cívis Ház Zrt. csökkenti az üzleteiket bezárni kényszerülő vállalkozók által fizetendő bérleti díjakat, vagy hogy újraindították a „Debrecen Város Segélyalap” nevű projektet, amelynek eddigi működéséről korábban részletesen írt a Debreciner online újság.

A DTV-nek a helyi járványhelyzettel kapcsolatos tájékoztatása kapcsán könnyen lehet hiányérzete az embernek, ahogy az is jól látszik, hogy a csatorna bizonyos ügyeknek nagyobb figyelmet szentelt az elmúlt hetekben.

Az átlagosan 12-14 perces Napszemle legutóbbi 30 adásából 29-ben számoltak be valamilyen karitatív cselekedetről.

Ezekben szinte mindig felbukkant az önkormányzati kezdeményezésre létrejött Debreceni Karitatív Testület nevű ernyőszervezet, valamint számos alkalommal láthattuk a szervezet társelnökét, Széles Diána (Fidesz) alpolgármestert egy-egy ajándékcsomag, és az azokat kapó debreceni rászoruló családok társaságában. Két olyan adása is volt az esti híradónak, amikor 3 különböző adományozásról számoltak be. December 16-i anyagukban ezt úgy valósították meg, hogy a járvánnyal közben egyetlen hírük sem foglalkozott.

Bár Hajdú-Bihar megye több polgármestere – köztük kormánypártiak is – rendszeresen beszámol települése lakóinak arról, hogy náluk éppen mi az aktuális járványhelyzet, hogyan alakul a megfertőződöttek, az elhunytak száma, efféle tájékoztatással Papp László debreceni polgármester egyetlen egy alkalommal sem szolgált, sem az önkormányzati médiában, sem más csatornákon, például a politikusi közösségi oldalán, ahol leginkább azokat a protokolláris eseményeket tálalja, amelyeknek részese.

Polgár Tóth Tamás – Debreciner.hu

Fotó: Youtube/Debrecen Televízió

Megosztás