toborzás

Adj hangot a vidéknek! – tudósítókat keresünk Országszerte rovatunkba

Magyarország sokkal inkább vidék, mint Budapest, hiszen 8 millió embert, az ország lakosságának nagyjából 85 százalékát jelenti. Az Átlátszó évek óta működteti tudósítói hálózatát, hogy felületet biztosítson a mindenkori hatalmat kritizáló hangoknak a körúton túl is. Most szeretnénk feltekerni a hangerőt és tovább bővíteni csapatunkat. 

Támogatási kampány

2017 novemberében teljessé vált a vidéki lappiac einstandja: a 18 megyei lap nyomtatott és online verziója egy akolba került – hogy aztán később több száz másik médiummal együtt a kormányközeli KESMA alá tartozzon.

Az új tulajdonossal mintha az alapvető szakmai és etikai elveket is feladták volna a megyei lapok, helyette valami rosszemlékű régi-új modellt vezettek be. A Mérték Médiaelemző Műhely fél évig szemlézte a Mediaworks megyei lapjait. Az elemzésből kiderül, hogyan uralta el a központi oldalakat a kormányzati propaganda, hogyan tűnt el az ellenzéki hang a cikkekből, hogyan lett a kis hírekből vezető anyag, és hogyan lett teljesen súlytalan a helyi közélettel foglalkozó néhány oldal.

Megyejáró: megyei napilapok elemzése – összegzés

Fél éven keresztül elemeztük a megyei napilapokat havonta egy alkalommal. Hogy miért? Mert bár a megyei lapok előfizetőinek száma jelentősen csökkent az elmúlt években, még így is 400 ezer példányban jelennek meg naponta, ami nagyjából 1,5 millió olvasót jelent.

 

Pedig lett volna miről írni. Például azokról a baranyai falvakról, ahol már annyira nincs semmi, hogy a mozgóboltos jelenti a szórakozási lehetőséget, vagy arról a sásdi uszodáról, ami még el sem készült, de már 100 millió forintot nyert korszerűsítésére. Meg lehetett volna kérdezni a komlói önkormányzatot, miért vettek meg tíz millió forintért olyan eszközöket, amelyek maximum 3,7 millió forintot érnek, vagy hogy miért nem készült el az uniós forrásból megtámogatott villánykövesdi medihotel.

Mindeközben a – másfél milliós olvasótábort elérő – megyei lapok címoldalain olyan vezető anyagok jelentek meg, amelyek arról adtak számot, miért nem volt hideg sör a méhkeréki kocsmában, és hogyan tartott Mikulás-napi kakaópartit a Micimackó Óvoda Nyuszi Csoportja a polgármesteri hivatalban a tatabányai polgármesternek köszönhetően.

Bár szigetszerűen megmaradt néhány független regionális portál (Nyugat.hu) és létrejött pár új (Szabad Pécs, Debreciner), a kisebb településeken a nem kormánypárti nyilvánosság visszaszorult zárt Facebook-csoportokba, és talán két tucatnyi blogger és kormányfüggetlen félprofi híroldal jelentette azt a rést, amelyen keresztül még szivárogtak a hírek.

Hálózatot építünk

Az Átlátszó ezért döntött úgy, hogy elindítja a független vidéki nyilvánosságot támogató Országszerte-blogját, amely platformot nyújtott ahhoz, hogy az elhallgatásra ítélt hírek eljuthassanak a mainstream médiába.

Indul az Országszerte, az Átlátszó blogja a körúton túli világ híreivel

Nem kell ahhoz a Freedom House vagy a Mérték Médiaelemző jelentéseit böngészni, hogy tisztán lássuk, miképp zsugorodik a sajtószabadság, hogyan szűkülnek be a nyilvánosság csatornái – elég megnézni bármelyik nyomtatott megyei lap vagy az online változatok címlapját, hogy rájöjjünk, a vidéki „mainstream” nyilvánosság megérkezett vissza, a szocializmusba.

Vidéki szerzőinknek köszönhetően az elmúlt három évben több száz blogposztot, számos címoldalas és videós anyagot jelenthettünk meg, legyen szó környezetpusztításról, furcsa önkormányzati kiadásokról, értehetlen pénzszórásról, a helyi lakosság életét közvetve vagy közvetlenül befolyásoló kormányzati és bírói döntésekről, önkényes lépésekről, társadalmi problémákról vagy épp közpénzégetésről.

Jelen vagyunk Szegeden, Miskolcon, Kaposváron, Győrben, Szolnokon, Pécsett és Érden (kevésbé állunk jól Hajdú-Biharban, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében), és tudósítóink cikkei már több mint 4 millió olvasót vonzottak.

Országszerte rovatunk egyre népszerűbbé vált az olvasók körében, mi pedig megtanultuk, hogy a vidéki újságírók szerepe kiemelkedően fontos az átláthatóság szempontjából.

Jelenlétük elengedhetetlen a hiteles tájékoztatáshoz, hiszen csak egy helyi szerző látja át igazán a helyi történéseket, és ő rendelkezik olyan háttértudással, amely képes kontextusba helyezni, érthetővé tenni egy adott információt.

Éppen ezért úgy döntöttünk, továbbfejlesztjük tudósítói hálózatunkat. Olyan szabadúszó újságírókat, független civil szervezeteket, közéletben jártas személyeket keresünk, akik cikkeikkel segítenének ellenőrizni a helyi hatalom munkáját, rávilágítanának visszaélésekre, korrupcióra, törvénytelenségekre, és nyilvánosságra hoznák mindazt, ami közérdekű, de mások eltitkolnák.

Az Országszerte rovatot vidékről írjuk és szerkesztjük, így tudjuk, milyen kihívásokkal jár.

De azzal is tisztában vagyunk, hogy az újságíróknak, és főként a vidéki újságíróknak van lehetőségük arra, hogy beszámoljanak arról, ha igazságtalanságot, problémákat vagy hiányosságot látnak. Ők azok, akik a helyszínről, testközelből mondhatják el, mi történik, akik nyomon követhetik a fejleményeket, akik igazán hatással lehetnek a helyiek életére, akiknek nemcsak olvassák, de meg is élik mindazt, ami a vidéki Magyarországon történik.

Az Átlátszó a független, tényeken alapuló hírközlésben, a transzparenciában, a nyilvánosság erejében hisz, és ragaszkodik a szakma elveihez. Ezért van szüksége tudósítókra az ország minden pontjáról.

Kinek fontos a független vidéki nyilvánosság, és ellenzéki legyen, vagy pártatlan?

Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! A „vidék” valójában 8 millió embert, az ország lakosságának nagyjából 85 százalékát jelenti. Mondhatjuk tehát, hogy Magyarország sokkal inkább vidék, mint Budapest, és a körúton túl is van élet. Pártfüggetlen vidéki sajtóorgánum viszont egyre kevesebb.

 

Ha jelentkeznél, írj nekünk egy rövid bemutatkozást és néhány témajavaslatot a [email protected] email címre. Jogi és szakmai segítséget az Átlátszó csapata biztosít, külsős szerzőinknek tisztességes honort fizetünk.

Adj hangot a vidéknek!

 

Katus Eszter, az Országszerte rovat szerkesztője

Megosztás