műemlék

Százéves épületeket áldoztak volna fel egy teljesen indokolatlan körforgalomért

Egy decemberi baleset után döntött úgy a városvezetés, hogy átépítik Jánoshalma központjában a kereszteződést. A polgármester januárban szavazást indított, hogy lámpa vagy körforgalom legyen, utóbbi azonban százéves épületek bontásával járt volna. Ez ellen többen is felemelték a szavukat, és végül a gyorsabb és olcsóbb megoldás győzött. Az Átlátszó által kikért adatok alapján ugyanakkor az is kiderült, valójában semmi sem indokolta volna a körforgalmat és az azzal járó műemlékrombolást: az elmúlt 5 évben összesen 5 baleset történt a helyszínen és egyik sem volt halálos. 

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Tegnap este sajnálatos baleset történt Jánoshalma központjában a Kiskunhalas-Baja útvonalon. Legelőször is a sérülteknek mielőbbi teljes gyógyulást kívánok! A város vezetése az elmúlt években több alkalommal is tárgyalásokat folytatott az út tulajdonosával a baleset helyszínén lévő csomópont felújítására vonatkozóan” így kezdte posztját Czeller Zoltán, Jánoshalma polgármestere tavaly decemberben, amikor kamion és személyautó ütközött a város központjában.

A politikus akkor arról is írt, hogy mielőtt a város vezetése továbblép”, aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy lámpa vagy körforgalom legyen.

A Magyar Közút szakemberei szerint a körforgalom építéséhez a volt könyvtár és a Bajai úton vele szemben lévő épületek bontása szükséges.”

A hozzászólók akkor a körforgalom mellett szavaztak”: többen azt írták, ha az emberéletek és egy évek óta üresen kallódó könyvtárépület között kell dönteni, akkor előbbi mellett döntenének, illetve, hogy a romos épületek csak rontják a város összképét. Azért akadtak, akik inkább a lámpa mellett kardoskodtak.

Százéves épületekért aggódnak

A bontás hírére keresték meg helyi lokálpatrióták az Átlátszót. Azt írták, a városközpont kereszteződésében lévő házak egyenként is több mint száz évesek, alapjaikban ennél is régebbiek. Az egyik ráadásul (mely a rendszerváltás előtt helyi védelmet kapott!) a volt uradalmi vendéglő téglából, már 1790-ben szerepelt az Országos Levéltár adatai szerint a kincstári ingatlanok összeírásában” jelezték a helytörténetben jártas levélírók.

Jánoshalma ikonikus épületei dísztányérokon, középen a könyvtárral.

Úgy folytatták, a másik saroképület (a közelmúltig gyógynövényüzlet), melyet a helytörténetet ismerők mindig is gyógyszertárként emlegetnek, közel kétszáz éves. Jánoshalmán 1847-ben állítatott fel az első gyógyszertár. A volt könyvtár épülete eredetileg banknak készült. 1885-ben alakult településünkön az első Általános Takarékpénztár, az újabb már a jelenleg is látható épületben 1906-tól működött az 1940-es évek közepéig”.

A lokálpatrióták észrevételeiket nem csak nekünk, de a polgármesternek, valamint Bányai Gábor térségi parlamenti képviselőnek is elküldték.

A levélírók szerint indokolatlan a rombolás a kisvárosban.

„Úgy érezzük, hogy a több mint félévezredes múlttal rendelkező városunk elődeink által épített,
őseink által megtartott építészeti értékeiről és városközpontunk jellegzetes arculatának ilyen
drasztikus megváltoztatásáról véglegesen az örökségvédelemhez is értő emberek bevonásával
lenne szerencsésebb dönteni mutattak rá.

Az ominózus kereszteződés az 5412-es és az 5312-es utak találkozása Jánoshalmán, a számok a Mélykútról Kalocsára és a Kiskunhalasról Bajára vezető utakat jelenti. A kereszteződés átépítésének ötlete nem új, 2020-ban egy lakossági fórumon is elhangzott. Akkor épp a fideszes Bányai Gábor beszélt róla. A helyi beszámoló szerint a lakosok már akkor szorgalmazták az útkereszteződés minél előbbi biztonságossá tételét körforgalommal vagy lámpás megoldással.

Az érintett kereszteződés Jánoshalmán. Forrás: Google Earth

Kevesen szavaztak végül

Februrár 28-ig lehetett online szavazni, hogy lámpa vagy körforgalom épüljön. Czeller Zoltán polgármester erről az Átlátszónak azt írta, a lámpás csomópont vonatkozásában az összesített adat: 16 fő, a körforgalom kialakításával kapcsolatban pedig 98 fő aláírása gyűlt össze. Összességében 114 aláírás érkezett.

Jánoshalma lakossága 8650 fő, az aláírásgyűjtés eredményességét tekintve elmondható, hogy a lakosság 1,3%-a mutatott érdeklődést a téma iránt”.

Ugyanakkor hozzátette, ez csak látszólagos érdektelenség, ugyanis szerinte korábban minden lényeges lépésről tájékoztatták a lakosokat. Minden alkalommal hírül adtuk a lakosság felé, hogy az Önkormányzat a kereszteződésben tervezett fejlesztések ügyében tárgyalásokat folytatott a tulajdonossal. Elmondtuk közmeghallgatásokon, hogy ennek eredményeképpen közlekedési lámpa kerülne kiépítésre. A helyi újságban a Magyar Közúttal való tárgyalásokról, azok eredményéről, a szakemberek jelenlétében megtartott helyszíni szemlékről szintén tájékoztattuk a lakosokat. A Jánoshalmi Hunyadi Népe újság több ezer emberhez eljut. Ezek az emberek az Önkormányzat által eddig közzétett tájékoztatókat elolvasták, megértették, elfogadták.”

A polgármester szerint a lámpa mellett szól, hogy gyorsabban elkészül, és nem is kell épületeket bontani.

Továbbá a Magyar Közút munkatársai által összeállított szakmai szempontok szerint a kereszteződésben elegendő a jelzőlámpás megoldás kiépítése. Ne feledjük el azt sem, hogy sokan vannak, akik minél előbbi megoldást sürgetnek tette hozzá.

Összesen öt baleset

Az, hogy a lámpától biztonságosabb lesz a kereszteződés, nem kérdés. Baleseti gócpontnak azonban mégsem lehet nevezni a helyet. A KSH az Átlátszó kérdésére azt közölte, 20162020 között összesen 5 baleset történt a helyszínen, ebből 2 súlyos, három könnyű. Halálos egyszer sem volt. 2019-ben pedig egyszer sem sérült meg senki.

 

Segesvári Csaba

Nyitókép: A könyvtár épülete Jánoshalmán. Olvasói fotó.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás