szolgálati közlemény

Együttműködés: mostantól a nyomtatott Magyar Hang mellékleteként is megjelenik az Átlátszó

Nemcsak az olvasók, de gyakran a sajtóorgánumok is buborékba zárják magukat: csak a saját olvasóikkal-támogatóikkal kommunikálnak és állnak kapcsolatban, és a tartalmakat is elsősorban nekik gyártják. Ezen próbálunk most változtatni. A Magyar Hang ezentúl havonta egyszer kiad egy mellékletet, amely a legjobban sikerült Átlátszó-cikkek válogatását tartalmazza. Az első szám már kapható az újságárusoknál.

Támogatási kampány

„A közönség tagjai az elérhető információrengetegből azokat az üzeneteket szűrik ki a maguk számára, amelyek megerősítik saját véleményüket, összhangban vannak az adott témáról kialakított álláspontjukkal. A hírfogyasztók másfelől tehát kerülik azokat a tényeket és véleményeket, amelyek megingatnák őket saját meggyőződéseikben, amelyek belső konfliktust okoznának” – írta a Mérték Médiaelemző Műhely még 2017-ben.

Ez azóta sem változott, sőt, a jelenség már évtizedekkel ezelőtt is létezett. Az ezt leíró, úgynevezett „szelektív észlelés” elmélet ugyanis az 1950-es évekből származik. Igaz ugyanakkor, hogy a buborék-effektust felerősíthetik az algoritmusok, így a Google keresője vagy épp a Facebook hírfolyama, amelyek igyekeznek a leginkább nekünk szóló információkat és tartalmakat felkínálni számunkra.

Hírek a buborékon túl

A közösségi médiáról szóló híreknek egyik állandó témája, hogy az információs buborékokba zárja a felhasználóit, amelyekbe kizárólag az adott felhasználónak kedves hírek és álláspontok jutnak el. Biztos, hogy a közösségi média hozta létre ezeket a buborékokat? Mit tehetünk ellenük? A Mérték például applikációt fejleszt. Polyák Gábor írása. Olvasnak-e Indexet a fideszesek?

Az így kialakuló buborékok között viszont egyre nehezebb az átjárás, mindenki a saját véleményét véli igaznak, nem alakul ki párbeszéd, vita, és akár a hamis információk is könnyebben elterjednek a buborékon belüli alternatív valóságokban.

Pedig az emberek csak akkor tudnak megfelelő döntést hozni, ha minden szükséges információ a rendelkezésükre áll. Ehhez pedig elengedhetetlen lenne a különböző világnézetek, vélemények, adatok és tények megismerése, ütköztetése.

Kitörünk a buborékból

A média segíthetne ebben, de nemcsak az olvasók, hanem gyakran maguk a sajtóorgánumok is buborékba zárják magukat: csak a saját olvasóikkal-támogatóikkal kommunikálnak és állnak kapcsolatban, és a tartalmakat is elsősorban nekik gyártják.

Ezen próbál most változtatni a polgári Magyar Hang hetilap, amely úgy döntött, nyomtatott példányaiban is helyet ad más médiumok anyagainak. Első szövetségesük oknyomozó portálunk, az Átlátszó lett, amely havonta egyszer, egy négy oldalas mellékletben publikálja majd az általa feltárt ügyeket.

Az első ilyen számban, amely november 13-án jelent meg, többek között arról számolunk be, mennyibe kerül az adófizetőknek az új Bozsik Aréna, hogyan adott el áron alul értékes ingatlanokat Kaposvár és Törökbálint, hogyan próbálják ellehetleníteni az új, független mártélyi polgármester munkáját, vagy hogy ki jár jól és ki jár nagyon rosszul az állam szociális tüzelő programjában vásárolt barnakőszénnel.

Az Átlátszó hírei eddig csak az interneten voltak elérhetők a saját oldalunkon, valamint más online médiumok felületein – amennyiben átvették a tartalmainkat. Emiatt a cikkeink nehezebben vagy egyáltalán nem jutnak el azokhoz, akik inkább a hagyományosabb módon, a nyomtatott médiából tájékozódnak – sőt, gyakran kizárólag abból. Közéjük tartozhatnak a vidéki, konzervatív felfogású olvasók, akiket viszont a Magyar Hang elér.

A Magyar Hang hetilap Pozsonyban készül – miután egyetlen magyarországi nyomda sem vállalta a nyomtatását – jelenleg 18 ezer példányban.

A lapnak 3800 print előfizetője van, emellett hetente 7-8 ezer példányt értékesít szabadeladásban. Egy év elején végzett felmérés szerint olvasóik közel hatvan százaléka 55 év alatti. Az olvasók 38 százaléka budapesti, 30 százalékuk vidéki nagyvárosi, míg 32 százalékuk kistelepülésen lakik. 74 százalékuk felsőfokú végzettségű, 24 százalékuk érettségivel rendelkezik.

Az együttműködésnek köszönhetően őket a jövőben az Átlátszó is megszólíthatja, és olyan információkkal láthatja el, amelyek korábban esetleg a látókörükön kívül maradtak. Reméljük, a közös munka mindenkinek sokat ad majd, és új távlatokat nyit: ahogy az olvasóknak, úgy a Magyar Hangnak és az Átlátszónak is.

Megosztás