Érd

Tízmilliókkal támogatja Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége az ellenzéki Érd női kézicsapatát

A Fejér-B.Á.L. Zrt. ötvenmillió forint szponzori díjat fizet a hatalmas veszteségeket termelő Érdi Sport Kft.-nek. Ezzel Mészáros Lőrincék áttételesen az összellenzék által irányított önkormányzatot támogatják, hiszen a száz százalékig helyhatósági kézben lévő cég veszteségeit eddig közpénzből kellett finanszírozni. Ám az ötvenmilliós összeg eltörpül a Fejér-B.Á.L. bevételei mellett. Pár év alatt csak érdi beruházások révén akkora összértékben nyertek közbeszerzési pályázatokat, mint amennyi a teljes éves nettó árbevételük, azaz húszmilliárd forintnál is jóval többet.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Miközben a Fidesz-kormány mindent követ megmozgat azért, hogy megszorításokkal cselekvőképtelenné tegye az ellenzéki önkormányzatokat, addig a NER egyik kedvenc közbeszerzési csodacége ötvenmillió forintos pénzinjekcióval megsegítette az összellenzék által irányított Érd helyhatóságát.

Az ötvenmillió forintot Mészáros Lőrinc és gyermekeinek cége, a Fejér B.Á.L. Zrt. fizeti szponzorként a bődületes veszteségeket termelő és korrupciógyanús botrányoktól megtépázott, teljes egészében önkormányzati tulajdonban álló sportcég női kézilabda csapatának. Minderre egy évvel azután került sor, hogy Érd első embere nyílt levélben fordult Mészáros Lőrinchez, akit arra kért, hogy vegye fontolóra az Érden elköltött magyar adóforintokból származó haszon egy részének közcélú visszaforgatását, és az érdi kézilabdás lányok csapatának szponzorálását”.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A cég ennek most tett eleget, pedig a legkevésbé sem lehet mondani, hogy az érdi önkormányzat és a városban évek óta építkező Fejér-B.Á.L. között harmonikus lenne a viszony. Tavaly ősszel az egyik alpolgármester a rendőrségen, majd a kormányhivatalnál is feljelentette Mészárosék cégét egy illegálisan felépített út és tiltott hulladéklerakás gyanúja miatt. Pedig ellenzéki időszakában Csőzik László még élesen bírálta az oligarchákat, köztük Mészáros Lőrincet.

Ez nem befolyásolja a fehér út ügyét

A Fejér-B.Á.L. és az önkormányzat viszonyának tavaly ősztől számítható elmérgesedése után nagy feltűnést keltett Csőzik László polgármester bejelentése a kézicsapat szponzorálásáról. A városvezető megjegyezte:

a támogatás pedig nemcsak a klubnak, hanem a fenntartó önkormányzatnak is óriási segítség, hiszen nem csak az érdiek adóforintjaiból kell finanszírozni a város sikersportágát”.

Ősszel, Tetlák Örs (LMP) alpolgármester által tett feljelentés után a rendőrség nyomozást rendelt el, aztán a Pest Megyei Kormányhivatal szintén lépett: az Érd és a Sóskút között jogellenesen megépített út lezárására, és az eredeti állapot visszaállítására kötelezte a Fejér-B.Á.L-t és a fehér út” tényleges kivitelezőjét, az alvállalkozó Kontimer Kft-t.

Nincs jele annak, hogy a fehér út” miatt keletkezett jogvita rendeződne, így annak sem, hogy a kézicsapat ötvenmilliós támogatásának hatására az önkormányzat, vagy a milliáros közbeszerzéseket egymás után elnyerő felcsúti vállalkozó változtatna az álláspontján.

Elmarasztalták Mészáros Lőrinc gyermekeinek cégét az illegálisan épített „fehér út” ügyében

A leggazdagabb magyar gyermekeinek cége alvállalkozójára, valamint az érdi volt és Sóskút jelenlegi polgármesterére próbálja hárítani a felelősséget a két település között lezajlott illegális útépítés miatt. A kormányhivatal azonban a Fejér B.Á.L. Zrt.-t is arra kötelezte, hogy 90 napon belül állítsa helyre az eredeti állapotot az Érd és Sóskút között létrehozott út nyomvonalán.

Az önkormányzat a napokban jelezte a kormányhivatalnak, hogy az oligarcha-gyerekek cége nem tesz eleget az útügyi hatóság döntésének. Nincs nyoma annak, hogy a Fejér-B.Á.L. vagy az alvállalkozó cég nekilátott volna a fehér út” lezárásának ezt Tetlák Örs alpolgármestertől tudta meg az Átlátszó.

Csőzik polgármester azt mondta lapunknak, hogy a Fejér B.Á.L. Zrt-vel a kézicsapat támogatásáról lefolytatott tárgyalások során a felek nem érintették az út miatt kialakult jogvitát.Az ügyvédi praxisát felfüggesztő városvezető megjegyezte: a megtett feljelentést visszavonni nem lehet, ez fogalmilag kizárt, a nyomozás eredménye, kimenetele teljesen független az önkormányzat szándékától.

Hasonlóképp semmilyen ráhatásunk nincs a kormányhivatali eljárásra sem, vagy annak esetleges bírói felülvizsgálatára” mondta Csőzik.

Bármilyen szándékok álljanak az érdi kézicsapat támogatása mögött, nem fogok letenni arról, hogy a »fehér út« miatt indult ügyeket végigvigyem

 nyilatkozta Tetlák Örs az Átlátszónak.

Tetlák hangsúlyozta, nem tudja, hogy a jogviták ellenére miért állt érdekében a Mészáros-gyerekek cégének megkötni a támogatási szerződést. Abban viszont teljesen biztos, hogy a városvezetés nem kötött háttéralkut a Fejér-B.Á.L. Zrt-vel. Így nincs olyan körülmény, amely változtatna a helyzeten, vagyis hogy szabad belátásuk szerint lépjenek fel az érdi közbeszerzéseken is rengeteg pénzt elnyerő céggel szemben.

Kérdeztük a Fejér-B.Á.L-t egyebek mellett arról is, hogy egy évben a társadalmi felelősségvállalás keretében mennyi pénzzel jótékonykodnak. A főleg adófizetői pénzből elképesztő összegeket besöprő cég azonban nem tartotta fontosnak, hogy megossza nézeteit az adófizetőkkel a fehér út” miatt indult bűnügyről vagy például a kormányhivatali határozat betartásáról.

Futotta a milliárdos bevételből

Csőzik Facebook-rajongói a polgármester március 10-i bejelentését a kézicsapat szponzorációjáról nagy üdvrivalgással, afféle csibészes tettnek kijáró elismeréssel fogadták. Az Átlátszó azonban beszélt olyan érdivel, aki a 2019 őszén hatalomra került összellenzékhez tartozó közéleti emberként gyomorforgatónak nevezte a szponzorációs ügyletet.

Facebook

(null)

A Fidesz egyik nemrég létrehozott érdi szócsöve pedig így fanyalgott: Érd polgármestere kiegyezett a baloldal által börtönbe kívánt üzletemberrel, akit a kampányában még ő maga is gyalázott”. Ezt a Már nem büdös Csőziknek Mészáros Lőrinc pénze című cikkben írták.

Az ötvenmillió forintos támogatás jelentőségének mérlegelése közben óhatatlanul fel kell tenni a kérdést: a húszas-harmincas éveiket taposó Mészáros-gyerekeknek hány milliárd forint jut az eszükbe arról a névről, hogy Érd. Ha jó a memóriájuk, akkor az a válasz: nagyon sok milliárd. Húszmilliárdnál is jóval több.

A Fejér-BÁ.L. Zrt.-t 2015 júniusában alapították meg és a cég már abban az évben nettó 1,1 milliárd forint árbevételt és 65,3 millió forint adózott eredményt ért el. 2017-re a 10,2 milliárdos forgalom mellett 798 millió forintra nőtt a haszon, és – ahogy azt az Átlátszó akkor kiszámolta – a cég napi egymillió forintnál is több nyereséget termelt.

Napi egymillió forintnál is több nyereséget termel Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége

Az egykori felcsúti polgármester három gyerekének cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt egyszerűen képtelen veszíteni. Beatrix, Ágnes és ifjabb Lőrinc saját vállalkozásukkal – egyedül vagy több cégből álló konzorcium tagjaként – az elmúlt 3 évben 17 pályázatra adtak be érvényes ajánlatot, a tenderek összértéke 70,8 milliárd forint volt.

A felcsúti székhelyű építőipari társaság 2019-ben 23,5 milliárd forintos nettó árbevétel mellett közel kétmilliárd forintos adózott profitot termelt, amelyet az eredménytartalékba helyeztek a részvényesek: a 170-170 szavazattal rendelkező dr. Mészáros Beatrix, Homlok-Mészáros Ágnes és ifj. Mészáros Lőrinc, valamint a 60 szavazatot magáénak tudó apa, Mészáros Lőrinc.

Elakadt érdi munkálatok

Bár a Fejér B.Á.L. sorra nyeri az állami tendereket, és azzal hirdeti magát, hogy a munkánk beszél helyettünk, az érdi építkezéseinél nem ment mindig minden simán, több esetben is apró homokszem került a gépezetbe.

2016-ban harangozták be az érdi sportcentrum építését, amelynek becsült értéke 3,3 milliárdról 5,3 milliárdra emelkedett. 2017-re tervezték az átadást, de ebből nem lett semmi. 2020 nyarán jelentette be a kormány, hogy visszavonják a támogatását a beruházásnak, amelyet a Fejér B.Á.L. az ÉPKAR Zrt-vel együtt nyert meg korábban, az ajánlatkérő pedig a Nemzeti Sportközpontok nevű szervezet volt.

Az Országos Bírósági Hivatal mint ajánlatkérő 2021. március 11-én módosított szerződést a Fejér-B.Á.L-lal a teljesítési határidő meghosszabbításáról: ha minden igaz, a járásbíróság épületét szeptember végén átadják. A teljes szerződéses összeg itt 3,2 milliárd forint.

Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége most az érdi bíróság új épületének kivitelezését kapta meg

Büszkén nézhettek bele a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc gyerekei az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számába, ugyanis két közbeszerzést is besöpörtek. Az egyik az új hatvani könyvtár kivitelezése az érdekeltségükbe tartozó Fenstherm Kontakt Kft. révén mintegy 800 millió forintért, a másik pedig az Érdi Járásbíróság és Járási Ügyészség új épületének felhúzása, amit a Fejér-B.Á.L.

A korábban fideszes érdi önkormányzat által kiírt és a Fejér-B.Á.L. által megnyert közbeszerzések sorsában az a közös, hogy a kezdeti becsült értékhez képest a szerződési díj hatalmasat emelkedett, és Mészárosék cége egy esetben sem tudta teljesíteni az eredeti határidőket.

Öt építési beruházásról a fideszes önkormányzattal az oligarcha gyerekeinek (Beatrix, Ágnes és Lőrinc) cége, a NER-hez közel álló West Hungária Bau Kft. és a nemrég az apa, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került ZÁÉV Építőipari Zrt.-ből álló nyertes konzorcium nagyjából 15 milliárd forint értékben kötött keretszerződést 2017 decemberében.

Végül a Fejér-B.Á.L. az eredeti értékek jelentős, harminc százalékos megemelése után az ötből három építési szerződést kötött az eredetinél jóval magasabb, 17,5 milliárd forint értékben.

A Fenyves-Parkvárosi Köznevelési Centrum építésének eredeti összértéke 4,3 milliárd forint, amely hatmilliárd forintra emelkedett. Az alapszerződés szerint február közepére kitűzött teljesítési határidő hónapokat csúszik, talán nyarán átadják a centrumot Érd északnyugati szélén. (Az önkormányzat szerint az itteni építkezés során kitermelt mészköves talajt borították rá jogellenesen a fehér út” nyomvonalára.)

A Batthyány Sportiskolai Általános Iskola esetében 3,8 milliárd volt a becsült, aztán előbb 5,4 milliárd forint lett a szerződéses végösszeg, amelyet februárban nem sokkal az ötvenmilliós szponzori szerződés bejelentése előtt megtoldottak további 113 millió forinttal. A kivitelezés itt is hónapokat késik, a közbeszerzési adatbázisban nemrég a 2021. december 7-i dátum jelent meg új határidőként.

Az Érdi Szakképzési Centrum bővítésénél pedig a 3,5 milliárdos forint becsült végösszeg 6 milliárd forintos szerződési összértékre emelkedett. Itt is több hónappal késik az átadás.

A becsült árnál 2,6 milliárd forinttal drágábban fejleszti az érdi iskolát Mészáros gyerekeinek cége

Az Érdi Szakképzési Centrum Kós Károly Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának fejlesztését és bővítését eredetileg 3,4 milliárd forintra becsülték. Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a FEJÉR-B.Á.L. Zrt. viszont majdnem a becsült ár duplájáért, 6 milliárdért vállalta a munkát. Az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számából derült ki a felcsúti milliárdos gyerekei, Mészáros Ágnes, Mészáros Beatrix és ifj.

A köznevelési centrum szerződése szerint a határidők elmulasztásának igen szigorú jogkövetkezménye a késedelmi kötbér, ami naponta 60 millió forintot jelent tízmillióval többet, mint az az összeg, amelyet a Fejér-B.Á.L. fizet az Érdi Sport Kft.-nek.

Ezért nem fizet napi 60 millió forint kötbért Mészárosék cége

Arról azonban szó sincs, hogy az érdi önkormányzat bármilyen jogkövetkezményt érvényesítene az oligarcha gyermekeinek cégével szemben. A szerződést módosították ennek pedig előfeltétele, hogy a felek megegyezzenek egymással (a cikk kéziratának lezárásakor még nem lehetett látni a módosításról szóló közleményt és a szerződést a közbeszerzési adatbázisokban).

Csőzik polgármester elevenítette fel, hogy az önkormányzat szemszögéből mi akadályozta a köznevelési centrum építési határidejének betartását.

Jelentős többletmunka- és pótmunka-igény halmozódott fel: egyfelől a használhatóság és üzemeltethetőség érdekében ( például a tornacsarnok ne csak kézilabdára, hanem valamennyi csapatsportra hasznosítható legyen), másfelől nem volt az épületrészeknek önálló fogyasztásmérése, noha más fogja üzemeltetni az iskolai épületet, más az uszodát.

Köznevelési centrum a város szélén 2021. március közepén Érden. Február közepén kellett volna átadni. A szerző felvétele.

Csőzik szerint tervezési hibák is jelentkeztek hátráltató körülményként, leginkább azért, mert a közbeszerzési eljárást nem a kiviteli tervek alapján írták ki, hanem az engedélyes tervek alapján (a kiviteli tervet a kivitelező készítette), így a kivitelezés megrendelői igényei és anomáliái csupán az építkezés során derültek ki: például a könyvtárnak nem volt elhatároló ajtaja, a lépcsőfordulóban tervezési hiba folytán nem volt védőkorlát.

Ezen felül a munkaterületet 34 hónapos késéssel adta át az előző városvezetés a kivitelezőnek, így a beruházások lényegesen később kezdődhettek meg  mondta az érdi polgármester az Átlátszónak.

A nyilvános iratok, nyilatkozatok és hozzáférhető adatok szerint ugyanez a helyzet a többi beruházás csúszásával: mindnek megvoltak a maguk okai, az új önkormányzati vezetés is aláírta a szerződésmódosításokat.

Amikor tavaly februárban Csőzik nyilvánosságra hozta a Mészáros Lőrincnek írt levelét, volt, aki megjegyezte az egyik kommentben: Szegény fidesznyikek… Teljesen összezavartad őket”.

Folyamatosan napirenden tartottam azóta is ezt a szerintem jogos igényt egy olyan nagy, tőkeerős céggel szemben, amely Érden több tízmilliárdos beruházást valósít meg közpénzből, kötelessége társadalmi szerepvállalást megvalósítani” nyilatkozta a pénzszerzési fortélyról az ellenzéki politikus.

A természetkárosítás ügyében tett feljelentéssel és a kormányhivatali eljárás kezdeményezésével az önkormányzat kimerítette a „fehér út” ügyében a lehetőségeit. Elég keményen, megjegyzem” tette hozzá Csőzik. A szponzoráció elfogadása a város érdekeit szolgálta, és megfelelt a tavalyi levelemben vázolt érvelésemnek” nyilatkozta Érd polgármestere az Átlátszónak.

Kis Zoltán

Nyitókép: Győri Audi ETO KC – ÉRD (K&H Liga, 3. forduló), 2020.09.01. Forrás: handballerd.hu/Balogh István. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás