vidéki lapszemle

Önkormányzati forrásból támogatnak KESMA-lapot Békéscsabán, Pécs hitelt törleszt

Balatontipp.hu: Dupla aranytojást tojó tyúk – Sittlerakással kezelik a tájsebet a Balaton-felvidék szívében

Szabaddá vált az út a Mészkő-Polgár Kft. előtt, hogy a Rendesi-hegy tetején működő vöröshomokkő bányájának kivájt gödrét hulladékkal töltse fel. Ezzel egy évtizedek alatt kialakult rend borul fel. A Veszprém Megyei Kormányhivatal által kiadott határozat szerint akár negyven éven át hordhatják a sittet a világörökség várományos terület központjában lévő hegy gyomrába. A hulladék lerakását hivatalosan hasznosításként értelmezik.

Köröshírcentrum.hu: Így támogatják a „helyi hírközlőket” Békéscsabán

Furcsán osztották szét a helyi médiumoknak szánt támogatásokat Békéscsabán – mutatott rá a portál. A KESMA alá tartozó megyei napilap, és hírportál egy külön megállapodás keretében 2,6 M Ft támogatásban részesült. A korábban Andy Vajna érdekeltségébe tartozó, most Mészáros Lőrinchez köthető tulajdonlású 104 Rádió 1 ebben az évben 1,2 M Ft támogatásban részesült. A 104 Rádió 1 üzemeltető cégének (Csaba Plus Kft.) önkormányzati támogatásra való jogosultsága pedig több szempontból megkérdőjelezhető: a cégnek sem székhelye, de még csak telephelye sincs bejegyezve a cégnyilvántartás rendszerébe Békéscsabán. Ráadásul a céget törölték/beolvasztották a központi műsorszolgáltató budapesti székhelyű cégébe.

Atádhír.hu: 30-35 ezer somogyi nyugdíjas él szegénysorban

„Négyszeres a különbség a bérek és a nyugdíjak növekedése között” – nyilatkozta a portálnak Stikel János, a megyei nyugdíjas szövetség elnöke. Stikel szerint nagy mértékben szétnyílt az olló, az inflációkövető emelés rontotta az alacsonyabb ellátással rendelkezők nyugdíjának a vásárlóértékét. Márpedig ők teszik ki a somogyi nyugdíjasok zömét. A megyében eleve havi 10 ezer forinttal alacsonyabb az átlagos ellátás összege, mint az országos – mutatott rá a szövetség elnöke.

SzabadPécs.hu: Elutalta Pécs “az előző vezetés felelőtlen gazdálkodása miatt” kapott hitel idei törlesztőjét

A kormányhatározatban rögzített határidő előtt, november 27-én elutalta a pécsi önkormányzat “az előző városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt keletkezett hiány fedezetéül nyújtott, összesen 9 milliárd 540 millió forintos állami hitel erre az évre esedékes törlesztőrészletét” – írta a portál. Az eddig visszafizetett 1 milliárd 540 millió forinton túl a következő négy évben évente 1 milliárd 750 millió forintot kell a pécsi önkormányzatnak még visszafizetnie.

Gárdonyi Közlöny: Így adták el a Katlan melletti területet

A nyertes cég az első pályázatához képest kétszer akkora területet vehetett meg Gárdony központjában, de ehhez 5 millió forinttal kevesebbet kellett fizetnie – írja a Gárdonyi Közlöny, amely szerint a pályázatot úgy ítélte oda a képviselő-testület, hogy a cégnek építéssel kapcsolatos tevékenysége, de ami fontosabb, bármely referenciája addig nem is volt.

 

Megosztás