veszprém

Meglepetés: véletlenül tudta meg a lakosság, hogy katonai bázis épül Gyulafirátóton

Több mint 25 hektár erdőt irtottak ki február elején Gyulafirátóton azért, hogy új katonai tábor épülhessen a lő- és gyakorlótér mellé. A helyiek felháborítónak tartják, hogy csak a munkálatok megkezdésekor, véletlenül szereztek tudomást a projektről. Ráadásul a helyzetet bonyolítja, hogy Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatásának ellentmondva azt állította az ellenzéki képviselőknek: őt senki nem tájékoztatta a bázis építéséről.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Február 7-én felháborodott hangvételű poszt jelent meg a Gyulafirátót Faliújság elnevezésű, nagyjából háromezer tagot számláló Facebook-csoportban, amely arról számolt be, hogy alig két nap leforgása alatt 26 hektárnyi erdőt irtottak ki a település keleti részén.

„48 óra alatt a telepített fenyvest akkora szakaszon kiirtották, hogy megszűnt a falu Hajmáskér felőli védősávjának nagy része. Természetesen mélyen, hogy az útról ne látszódjanak a kezdődő munkálatok”

– számolt be a történtekről a poszt írója.

Ekkor még csak találgatások folytak arról, hogy mi lehet a fakivágás oka. Jellemzően NATO-központról, honvédségi vasútvonal-építésről, és lőtérbővítésről írtak a hozzászólók, de volt, aki tudni vélte, hogy már egy évvel ezelőtt kijelölték a nyomvonalat.

Abban azonban a kommentek tanúsága szerint a lakosok többsége  egyetértett, hogy siralmas látványt nyújt a letarolt erdő, ami egyébként alig 100-150 méterre helyezkedik el a lakóházaktól. Ráadásul a zömmel fiatal fenyőkből álló erdősávot nagyjából 25 éve telepítették a település határába, gyakorlatilag zaj- és porfogóként szolgált, amire a közelben lévő lőtér miatt szüksége is volt a lakóknak. A szóban forgó területre azonban nem lehet rálátni a közelben lévő közútról és a lakóövezetből sem, mivel egy-egy sor fát meghagytak az irtás szélén.

Forrás: Facebook / Gyulafirátót faliújság

Nem lesz NATO-központ!

Az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnöke, Amrein Csaba szerint a legfelháborítóbb az, hogy valójában véletlenül derült fény a fák kivágására: „úgy tudtuk meg az egészet, hogy egy helyi hölgy kiment egyik hétvégén a saját erdejébe, és azt látta, hogy a házaktól szinte 100 méterre kiirtották azt”.

Amrein Csaba szerint a posztot író hölgy magánterületét érintette a fakivágás, a tévedés miatt kártalanítást ígértek a tulajdonosnak.

Ha azonban ez a hiba nem történik meg, könnyen elképzelhető, hogy csak akkor szereztek volna tudomást a projektről, amikor az már sokkal előrehaladottabb állapotban van.

Ráadásul a lakosság azóta sem kapott semmiféle tájékoztatást a tervezett fejlesztésről: hiába telt el már több mint két hét azóta, a sajtóban megjelenő híreken kívül a helyieknek sincs sokkal több új információja a projektről.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a gyulafirátóti Facebook-csoport bejegyzései szerint a Városrészi Önkormányzat fideszes vezetője, Czaun János, aki a megyeszékhelytől északkeletre fekvő település Veszprém részönkormányzattal rendelkező városrészéért felel,  2019 márciusában tételesen cáfolta a katonai központtal kapcsolatos, már akkoriban is terjedő pletykákat a katonai bázissal kapcsolatban. A képviselő ugyanis így fogalmazott Facebook-bejegyzésében:

„Információt kértem a lőtér parancsnokságától, ahol megerősítettek: semmiféle NATO-központ nem fog épülni a közelünkben.

Azt is megígérték, ha a »0« ponton bármilyen felújítási, beruházási munkálatot terveznek, arról jó előre tájékoztatni fogják a környező önkormányzatokat.”

Czaun János posztja azóta már nem elérhető a nyilvános Facebook csoportban, de több képernyőfelvétel tanúskodik arról, hogy valóban sor került ilyen bejegyzésre.

Forrás: Facebook

Az Élhetőbb Rátótért Egyesület elnöke a beszélgetésünk során azt is megemlítette, hogy Gyulafirátóton 3 ezren élnek, azonban a tervek szerint még egyszer ennyi, nagyjából 2-3 ezer katona elhelyezésére lenne alkalmas a tábor, ami szerinte irreális elképzelés. Ráadásul a lőtér hosszú ideje okoz bosszúságot a helyiek számára, Amrein Csaba szerint a zajhatások már eddig is sokszor elviselhetetlenek voltak, rendszeresek a panaszok az állandó lőgyakorlatok miatt. Az is előfordult már, hogy hajnal 5-kor vagy éjszaka ébredtek lövöldözésre a helyiek. De a házak felett elhúzó helikopterek is zavarják a helyeik nyugalmát.

A MH Bakony Harckiképző Központ által havi rendszerességgel közzétett lőtérértesítők szerint például a márciusra tervezett négy gyakorlatból kettő, összesen 9 napon át tartó közepes vagy nagy zajhatással járó tevékenység lesz a gyulafirátóti Gyakorló- és Lőtéren. De a közelben lévő Hajmáskéri Gyakorló- és Lőtér is két nagy zajhatással járó gyakorlatnak ad majd helyet.

A projektet a NATO finanszírozza

A település önkormányzati képviselője, Katanics Sándor a poszt megjelenése után levélben kért tájékoztatást a polgármestertől és Veszprém Polgármesteri Hivatalának jegyzőjétől.

Dancs Judit jegyző válaszában kifejtette: „valószínűsíthető, hogy a kifogásolt beruházás a MH Bakony Harckiképző Központ gyakorlótere vízellátásának és szennyvízelvezetésének bővítése céljából kezdődött”. A jegyző válaszából az is kiderült, hogy érintett erdőterület a Magyar Állam tulajdonában van és a Verga Zrt. kezeli.

Egy héttel később a Magyar Honvédség online felületén, a honvedelem.hu-n megjelent cikk megerősítette a jegyző értesüléseit: az alakulat parancsnoka elárulta, hogy új bázis épül a területen a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) kezelésében.

A bázis Gyulafirátóttól keletre, a település határától körülbelül 700-800 méter távolságban épülhet fel, mivel ez az egyetlen terület a gyakorlótéren belül, ami nem Natura 2000 besorolású.

A tervek szerint az építés első üteme 2023 év elejéig tart, és többek között sátorhelyeket, kiszolgáló blokkokat, gép-és harcjármű telephelyet, étkezdét, elsősegélynyújtó-helyet, valamint sportközpontot is építenek ezalatt. A bázis fontos része lesz a hajmáskéri vasútállomás és a tábor között épülő saját vasútvonal és a bázishoz kapcsolódó bekötőút is.

A Magyar Honvédség cikkéből kiderül, az új bázis terve régóta megvan: 2016-ban hazánk felajánlotta a NATO-nak, hogy a már meglévő gyakorlótéren olyan objektumot hoz létre, amely garantálja majd az ide érkező nemzetközi csapatok, akár több ezer katona elhelyezését és ellátását. De arról is beszámol a cikk, hogy

az erdőkitűzési bemutatóra már tavaly decemberben sor került, amin a település vezetői mellett a Veszprém Megyei Kormányhivatal és a Verga Zrt. illetékesei is jelen voltak.

A település közvetlen közelében található lőterek. A tábor a tervek szerint Gyulafirátóttól keletre, a település határától nagyjából egy km-re fog megvalósulni. Forrás: Google Earth

A Facebook-csoportban megosztott bejegyzés szerint Ovádi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról tájékoztatta a lakosságot, hogy bár a tábor megvalósításához minimális mértékben fákat vágtak ki, a kivitelezés után a bázis körül, valamint a gyakorlótér teljes déli oldalán véderdőt fognak majd létesíteni. A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy az

engedélyek kiadására 2020 tavaszán került sor, a kivitelezés teljes dokumentációja a Veszprém Megyei Kormányhivatalnál lelhető fel.

Megpróbáltuk kikérni közérdekű adatigénylésben a környezetvédelmi és fakivágási engedélyt, valamint a környezeti hatástanulmányt, azonban a Kormányhivataltól nem kaptuk meg a kért adatokat. Az indoklás szerint honvédelmi érdekekből kifolyólag az adatok nem nyilvánosak. Az elmúlt napokban az Élhetőbb Rátótért Egyesület is jelezte, hogy adatigényléssel fordultak a Honvédelmi Minisztérium felé, emellett pedig petíció indítását tervezik.

Állítólag a polgármester sem tudott a bázisépítésről

A HM Védelemgazdasági Hivatal infrastrukturális főigazgató-helyettese szerint alaptalanok a lakosság beruházással kapcsolatos félelmei, hiszen az építkezés és az üzemeltetés során valamennyi környezet- és területvédelmi szabályt be fognak tartani. Azt is hozzátették, hogy az építkezés tereprendezéssel kezdődött, ami elsősorban a bozótos és a nem faállománnyal borított részeket érinti.

Telefonon sikerült elérnünk Katanics Sándort, a városrész DK-s önkormányzati képviselőjét, aki elárulta, hogy ő is a Facebook-csoportból értesült az erdőirtásról és az új bázis építéséről. Az azóta eltelt hetekben két alkalommal sikerült telefonon egyeztetnie a polgármesterrel, Porga Gyulával, akit saját bevallása szerint szintén meglepetésként ért, hogy katonai bázis épül a település mellett, ezért a Honvédelmi Minisztériumhoz fordult tájékoztatásért.

Időközben Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő is a miniszterelnökhöz fordult írásbeli kérdéseivel. Többek között arra szeretett volna választ kapni, hogy mikorra várható a beruházás befejezése és mennyi lesz annak összköltsége, de arról is érdeklődött, hogy mit kíván tenni a kormány a település lakóira nehezedő por- és zajártalom csökkentése érdekében.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter válasza általánosságban véve nem sok újdonságot tartalmazott, az azonban mindenképp figyelemreméltó, hogy soraiból kiderül: az MH BHK parancsnoka a munkálatok legkorábbi szakaszában, pontosan egy évvel ezelőtt egyeztetett a környék polgármestereivel.

Vagyis látszólag teljesen ellentmond egymásnak a polgármester és a Honvédelmi Minisztérium állítása azzal kapcsolatban, hogy sor került-e az előzetes tájákoztatásra a bázisépítéssel kapcsolatban.

Részlet a Vadai Ágnes által benyújtott írésbeli kérdésre érkező válaszból. Forrás: parlament.hu

Katanics Sándor kérdésünkre elárulta, hogy nem tud arról, hogy sor került volna ilyen egyeztetésekre, legalábbis ő biztosan nem kapott erről információt. Én nehezen hiszem el, hogy ők, akik a többség része, ne kaptak volna erről információt – fűzte hozzá a képviselő.

E-mailben és telefonon egyaránt kerestük a veszprémi polgármestert, Porga Gyulát, hogy megkérdezzük, valóban nem tudott-e a bázis építéséről, és ha ez így van, hogyan magyarázná a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatását. Emellett a Honvédelmi Minisztériumnak is elküldtük kérdéseinket, hogy tisztázzuk az ellentmondást.

Cikkünk megjelenéséig azonban egyik helyről sem érkezett válasz.

Évek óta halogatott elkerülő út

További érdekesség a tervezett katonai tábor kapcsán, hogy az Élhető Rátótért Egyesület elnöke beszélgetésünk során megemlítette, a több mint 10 éve ígért 82-es elkerülő út pont ezen a helyszínen, a bázis területén haladt volna el. A Veszprémet Győrrel összekötő 82-es főút pont kettészeli Gyulafirátótot és Amrein Csaba elmondása szerint erősen túlterhelt. Nyáron „gyakorlatilag lehetetlen itt közlekedni”, ráadásul a balesetek is gyakoriak.

Az eredeti tervek szerint a főút Kádártát és Gyulafirátótot elkerülő szakasza a gyakorló lőtér szélén haladna, majd a litéri csomópontnál csatlakozna a 8-as főúthoz. A 1004/2007. Kormányhatározat szerint a nagyjából 6,5 km hosszúságú út építése a 2007–2013 közötti időszakra volt ütemezve, ekkor 2008-at adták meg a kivitelezés várható kezdetének. Később azonban forráshiányra hivatkozva elhalasztották az útépítést, 2013-ban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NIF) 2015–2017-es kivitelezési időtartamról írt, azonban 2017-ben az útépítési engedély érvényét vesztette, és azóta egyelőre még nem került sor az említett szakasz megépítésére.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium

2020-ban ismét lehetett olvasni a 8-as és 82-es főutak összekapcsolására szolgáló 8229 j. Veszprém Aréna összekötő útról. Ekkor a tervek egy 1,1 km-es szakaszról szóltak, ami a városban épülő uszoda és jégcsarnok, valamint a bővülő Veszprém Aréna megközelítését biztosíthatja. (A bővítésről azóta egyébként kiderült, hogy egyelőre elmarad.)

A tervezésre 73 milliót szánt a NIF, a közbeszerzési értesítő szerint a nyertes ajánlattevő a Speciálterv Építőmérnöki Kft. volt. Közben a Veszprémet elkerülő 8-as főút fejlesztése is folyamatban van: jelenleg a Veszprém déli elkerülő I. üteme zajlik, melynek során a Litéri és Füredi csomópontok közötti átépítésre kerülhet sor a STRABAG Építő Kft. kivitelezésében.

Szopkó Zita

Címlapkép: Facebook / Gyulafirátót faliújság

Megosztás