vidéki lapszemle

Hende Csaba nem érzi feladatának a közvetítést, Pécsett börtönbe küldték az EKF két vállalkozóját

Debreciner.hu: Két és fél hónap alatt több mint 400 koronavírus-fertőzött hunyt el a debreceni egészségügyi intézményekben

A Debreciner az Átlátszó rendszerén keresztül december 16-án küldte el közérdekű adatigénylését Debreceni Egyetemnek azzal kapcsolatban, hogy október 1. és december 16. között hány beteg hunyt el a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban és a Klinikai Központban. Az egyetem – kihasználva a veszélyhelyzet miatt meghosszabbított törvényi határidőt – február elsején válaszolt érdemben. A táblázatokból kiderült, hogy a megjelölt időszakban összesen 1028-an hunytak el, közülük pedig 412 személy esetében igazolták a koronavírus-fertőzést. Ez 40,08 százalékos arányt jelent.

SzabadPécs.hu: Apa és fia: Börtönbe kell vonulnia a 2010-es pécsi EKF-program két építési vállalkozójának

A portál értesülései szerint másodfokon letöltendő büntetést kapott a 2010-es pécsi EKF-program két építési vállalkozója. A két férfi által irányított gazdasági társaság az EKF fővállalkozójaként még 2009-ben kötött szerződést Pécs Önkormányzatával beruházások kivitelezésére, mintegy 2 milliárd forint vállalkozói díj fejében. A vádirat szerint azonban a projektcégük a szerződésben vállalt munkákhoz szükséges munkaerővel, eszközökkel, anyaggal, tőkével, pénzügyi eszközökkel egyáltalán nem rendelkezett, a munkákat teljes egészében alvállalkozók igénybevételével kívánta elvégezni. A vádlottak az alvállalkozók által elvégzett munkák után a számlákat az általuk irányított cég nevében rendszeresen kiállították és benyújtották a velük szerződő önkormányzathoz, az alvállalkozókat viszont nem fizették ki. A céget később eladták, majd az tönkre is ment. A két férfi mindvégig ártatlannak vallotta magát.

Atádhír.hu: A műtét és rehabilitáció nélkül maradtak: a covid-ellátás ára

Sok sebészeti beavatkozás, reumatológiai és rehabilitációs kezelés maradt el a Nagyatádi Kórházban. Hogy mennyi, azt nem mondják meg. Az sem tudható, hogy az ellátatlan betegeknél milyen súlyos szövődmények léptek fel – írta a portál. A név nélkül nyilatkozó orvosok azonban etikátlannak, szakmaiatlannak és abszurdnak nevezték, hogy túlnyomórészt covidosokkal kell foglalkozniuk, mintha más betegség nem lenne. Mint mondták, azok a páciensek, akik emiatt ellátás nélkül maradtak, és egy év alatt immár másodszor hordozzák otthonaikban hónapon keresztül a problémáikat, minden bizonnyal jogosan tartják ezt felháborítónak. Az ő állapotuk látja kárát az intézkedésnek – írta az Atádhír.hu.

Nyugat.hu: Hende Csaba az Aptiv „Írországba költözéséről” és a zalaegerszegi fejlesztésekről

Szombathely országgyűlési képviselője online fórumot tartott, ahol többet között a Nyugat.hu-nak is válaszolt (igaz, nem élőben). A portál többek között azt is megkérdezte, hogy vajon Szombathely bevételeinek csökkenését is kompenzálja-e az állam, illetve maga a képviselő tesz-e lépéseket ennek érdekében. Hende Csaba erre azt válaszolta, a kompenzációra vonatkozó tárgyalások még nem kezdődtek el a város és a kormány között, de az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint neki nincs olyan feladata, hogy egyfajta közvetítő szerepet lásson el az önkormányzat és a kormány között. „Furcsa is lenne, mert nem biztos, hogy a képviselő és a kormány azonos politikai irányzathoz tartozik, de semmiképpen sem szabad összekeverni a szerepeket” – fogalmazott a képviselő.

Gárdonyi Közlöny: Védett természeti terület értékesített volna az önkormányzat

Sikerrel is járt volna a városvezetés, ha nincs a Fejér Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízottja, dr. Simon László Kormánymegbízott, aki többek között a képviselő-testület erre vonatkozó határozatával kapcsolatban is törvényességi felhívással élt. Megállapította: ezt a döntést vissza kell vonni és nem lehet újra meghozni, mert a terület a gárdonyi Helyi Építési Szabályzat szerint egy ökológiai folyosó része, így nem értékesíthető – írta meg a Gárdonyi Közlöny.

 

Nyitókép: Hende Csaba online fórumot tart. Forrás: Hende Csaba közéleti Facebook oldala

Megosztás