koronavírus

Orvosi Kamara: a gyorsaság nem mehet a biztonság rovására, de az oltás a legfőbb fegyver

A Magyar Orvosi Kamara határozottan támogatja a koronavírus elleni oltást. Közleményükben leszögezik, a tömeges oltásoknak jelenleg nincs alternatívája. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy bár érthető a kormányzati igény, hogy az átoltottság eléréséhez szükséges, többmilliós vakcinamennyiséget akár több forrásból, párhuzamosan tárgyalva és beszerezve, minél gyorsabban teremtsék elő, ez a gyorsaság „nem mehet egy határon túl a szakmaiság és biztonság rovására”. Mivel azonban a felmerülő szakmai kérdések jelentős részére megnyugtató válaszokat kaptak, kampányt indítottak a védőoltás népszerűsítésére.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

 

Közleményben fejtette ki álláspontját a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a vakcinákkal kapcsolatban.

„Mint azt orvosként sajnos mindannyian látjuk, a COVID-19 járványnak még messze nincs vége. A korlátozó intézkedések mellett hazánkban november óta örvendetes módon csökkenő tendenciát mutatott a friss fertőzöttek száma, és ezt a kórházban ápolt súlyosabb esetek és a halottak száma is követte.

Egy darabig úgy tűnt, túl vagyunk a legrosszabbon, de nemrég ismét romlani kezdtek az ismert statisztikai mutatók.

Messze nem rózsás a helyzet a nagyvilágban sem, a virulensebb angol vírusmutáció mind nagyobb számban jelenik meg a szomszéd országokban – és felbukkant már nálunk is. Mindemellett egyre többet tudunk poszt-COVID-szindrómákról, a gyerekeknél a PIMS/MIS-C jelent meg, a felnőtteknél a korábban életerős, aktívan sportoló fiatalok és középkorúak lézengenek fáradékonyan, fejfájósan hetekkel-hónapokkal a fertőzés után.

Koronavírus híradó: a romló járványadatok alapján még korai a nyitásról konzultálni

A héten elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció, amiben a fokozatos nyitással és a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos kérdésekre lehet válaszolni. Az újból romló tendenciát mutató adatok a korlátozások enyhítését még nem igazolják.

Mindez erőteljesen amellett szól, hogy a nyájimmunitás csak hatalmas áldozatok árán lenne elérhető az átfertőzöttség növekedése révén.

Mivel egyértelműen hatékony, tömegesen bevethető gyógyszer egyelőre nincs, ezért a járvány legyőzésére, de legalább kordában tartására továbbra is legfőbb fegyvereink az oltások, vakcinák maradtak.”

Bár a közlemény hangsúlyozza, hogy ezek száma és elérhetősége emelkedik, a tömeges beszerzésük lehetősége egyelőre a hatalmas nemzetközi igény és a korlátozott gyártói kapacitások miatt még várat magára.

Dr. Letoha Tamás: a kínai vakcina úgy működik, mint a gyermekbénulás elleni oltás

Miért késlekedhetnek a kínaiak a vakcina dokumentációjával, hogyan működnek a már engedélyezett oltóanyagok, van-e különbség köztük, milyen mellékhatásokra lehet számítani – többek között erről kérdeztük dr. Letoha Tamást. A kutatóorvos 2020 februárja óta részt vesz a koronavírus vizsgálatban.

A gyorsaság nem mehet a szakmaiság rovására

A Magyar Orvosi Kamara szerint érthető a kormányzati igény, hogy a magyar állampolgárok számára az átoltottság eléréséhez szükséges, többmilliós vakcinamennyiséget akár több forrásból, párhuzamosan tárgyalva és beszerezve, minél gyorsabban teremtsék elő, ugyanakkor úgy vélik, ez a gyorsaság „nem mehet egy határon túl a szakmaiság és biztonság rovására”.

Leszögezik, bár nehéz meghúzni a határt, mégis nagyon fontos, mivel átlépése mind az orvosi, mind a laikus társadalom oltásokba vetett bizalmának elvesztését kockáztatja.

„Mikor az Oroszországból, majd Kínából beszerzett és beszerzendő oltások engedélyeztetése kapcsán kérdések merültek fel, a MOK fenti okból több alkalommal is jelezte fenntartásait, elküldte kérdéseit az illetékeseknek. E kérdések jelentős részére azóta megnyugtató válaszokat kaptunk – az érintett hivatalok mellett a Lancet révén is” – mutat rá a Kamara.

„Gyógyszerkísérletben nem veszek részt” – egy erdőkertesi háziorvos nem hajlandó olyan vakcinával oltani, amit az EU nem engedélyezett

Dr. Kiss Csaba nemet mondott arra, hogy részt vegyen a lakosság beoltásában, mert a rendelőjében nincsenek meg a feltételek, amik mellett biztonságosan el tudná látni ezt a feladatot. Azt sem vállalja, hogy olyan vakcinákkal oltsa be a lakosokat, amelyeknek nincs EU-s engedélye.

„Összességében pedig, a félreértések elkerülése végett, a MOK határozottan kinyilvánítja és képviseli egyértelműen oltáspárti álláspontját. Véleményünk szerint a tömeges oltásoknak jelenleg nincs alternatívája. Mivel pedig csak a beadott oltás lehet hatékony oltás, ehhez elengedhetetlen a magyar társadalom oltások iránti, minél szélesebb körű bizalmának elnyerése és megtartása.”

Ezért a Magyar Orvosi Kamara össztársadalmi kampányt indított a védőoltás népszerűsítésére. A kampány során az oltások révén elérhető célt, a korlátozások megszűnését, a hétköznapi, nyitott és szabad élet visszatértét hangsúlyozzák.

„Ezzel semmiképpen sem kollégáink, az egészségügyi dolgozók erőfeszítéseit és a betegség áldozatainak szenvedését, veszteségeit szeretnénk kisebbíteni vagy negálni – reméljük, erre eddigi kommunikációnk elegendő bizonyítékkal szolgál –, pusztán minél több embert szeretnénk elérni és megmozdítani a közös cél érdekében. Csak a megfelelő átoltottság elérése révén szabadulhat fel az egészségügy a nyomás alól, és kezdhetjük meg végre annak újjáépítését és átformálását” – mutat rá a MOK.

A kommentháborúkban sok a fenntartás az orosz és a kínai koronavírus-vakcinákkal szemben

Hiába a kormány kevert üzenetű Facebook-posztjai, a felhasználók közül sokan negatív érzésekkel fordulnak az orosz és kínai vakcinákat népszerűsítő posztok felé. Még azzal kapcsolatban is jókora a megosztottság, hogy az oltás általában véve jó eszköz-e a járvány ellen – derül ki közösségimédiás vizsgálódásunk eredményeiből.

Katus Eszter

Nyitókép: Takács Anikó háziorvos a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájával készül beoltani egy férfit nyírteleki rendelőjében 2021. március 1-jén. MTI/Balázs Attila

Megosztás