Nemzeti Együttműködés Rendszere

Mészáros Lőrinc luxusszállodái bilikre és WC-kefékre is állami támogatást kértek

A Kisfaludy-program keretében az állam 2020-ban nagyjából 200 milliárd forint közpénzt osztott szét turisztikai fejlesztésekre a Covid által sújtott szektor megsegítésére. Ebből a pénzből Mészáros Lőrinc szállodalánca, a Hunguest Hotels Zrt. közel 18 milliárd forintot kapott a szállodái fejlesztésére. A Transparency International Magyarország hosszas pereskedés után megkapta a támogatási papírokat, és a többezer oldalnyi dokumentumhoz hozzáférést biztosított az Átlátszónak. Az iratok többsége nem túl érdekes, de megérte átnyálazni őket. Kiderül belőlük, hogy bilikre és WC-kefékre is kértek állami támogatást Mészáros Lőrinc szállodái – de nem kaptak, mert túl olcsó termékeket írtak be a költségvetésbe.

2020-ban, a gigantikus turisztikai támogatások évében az államtól majdnem 18 milliárd forintot kapó Hunguest Hotels tulajdonosa, Mészáros Lőrinc lelkesítő beszédet tartott a nevét viselő alapítvány által támogatott felsőoktatási hallgatóknak. A falusi gázszerelőből néhány év alatt hazánk leggazdagabb emberévé vált Mészáros arról beszélt az ösztöndíjas fiataloknak, hogy a siker legfontosabb összetevője a folyamatos munka, de kell hozzá bátorság, vakmerőség, és természetesen szerencse is. „Azt hiszem, elmondhatom, hogy sikeres vagyok. Persze azért ehhez sokat kellett tenni.” – mondta.

A kormány 2020-ban rekordösszegű közpénzzel támogatta a koronavírus miatti lezárások által nehéz helyzetbe került turisztikai szektort. Az elméletben jól hangzó intézkedés megvalósítása viszont a megszokott fideszes módon történt. A Kisfaludy-program pénzeinek nagy része ugyanis kormányközeli szereplőknél landolt. Néhány egyedi esetről az Átlátszó is beszámolt, a 2018 és 2021 közötti támogatásokat elemezve pedig a Válasz Online közölte a sokkoló adatot, miszerint az igénylők fél százaléka kapta a támogatások kétharmadát. A 24.hu cikksorozatban foglalkozott a Kisfaludy-programmal, amiből leginkább a Fidesz holdudvarára öntötték a közpénzt, ráadásul teljesen átláthatatlanul.

Pereskedés, kifeketézés

A Transparency International Magyarország (TI) szerette volna megismerni néhány projekt pályázati anyagát, ami alapján támogatást kaptak a beruházások. Ennek érdekében 2021 áprilisában közadatigénylést nyújtott be a TI a programot bonyolító állami céghez, a Kisfaludy2030 Zrt.-hez, ám az megtagadta a válaszadást. A civil szervezet ezért pert indított néhány projekt, köztük a Hunguest Hotels Zrt. támogatási anyagaiért.

A bíróság első- és másodfokon is a TI-nak adott igazat, és a kért adatok kiadására kötelezte a Kisfaludy2030 Zrt.-t. Az állami cég a Kúriánál fellebbezett a jogerős ítélet ellen, de hiába: a legfelsőbb bírói szerv is az adatok kiadására kötelezte a Magyar Turisztikai Ügynökség felügyelete alá tartozó vállalatot. A Kisfaludy2030 Zrt. ezután megkezdte az adatszolgáltatást, ám nagyon rafináltan, a „kíváncsiskodó” civilek dolgát lehetőleg minél jobban megnehezítve.

„A Hunguest szállodák és a Club Aliga támogatására vonatkozó anyagokat összesen 16 e-mailben, mintegy 2500 darab, oldalanként külön-külön befényképezett PDF-ben küldte el. Méghozzá oly módon, hogy a Kisfaludy2030 Zrt. a dokumentumokat egyenként feltöltötte a saját tárhelyére és külön jelszóval védett linkeken, 5 napon belül, egyetlen alkalommal tette letölthetővé a saját oldaláról.” – számolt be róla a TI.

De itt még nem volt vége az állami cég trükkjeinek: „Ráadásul számos, az adófizetők által finanszírozott munkaórát fordítottak arra, hogy használhatatlanná tegyék a dokumentumáradatot.

A rendelkezésre bocsátott iratok jelentős részét az adatszolgáltatást megelőzően olvashatatlanná tették.

Egyes dokumentumokat teljes egészében fekete színezéssel takartak el. (…) Olyan dokumentum is bőven akadt, amit miniatűr méretűre kicsinyítve tettek olvashatatlanná.” A döntéshozók, bírálók személyét pedig a Kisfaludy Zrt. egyáltalán nem adta ki.

Kisfaludy2030 Hunguest Kifeketezes

A Kisfaludy2030 Zrt. első körös „adatszolgáltatása”, részlet

A civil szervezet ezért levélben szólította fel az állami céget a bírósági ítéletben foglaltak maradéktalan és mihamarabbi teljesítésére. Ennek eredményeképpen a Kisfaludy2030 Zrt. megismételte az adatok kiadását: nagylelkűen már 15 napos letöltési idővel és a kitakarások, valamint miniatürizálás nélkül. A döntéshozók és bírálók személyét viszont továbbra sem árulták el. A TI emiatt feljelentést tett, a rendőrség pedig nyomozást indított közérdekű adattal visszaélés vétség elkövetésének gyanúja miatt – az eljárás állásáról nincs friss hír.

14 szállodának 17,7 milliárd forint

Az akkor összesen tizennyolc szállodát birtokló Hunguest Hotels Zrt. majdnem nyolc éve, 2016 őszén került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe a korábbi tulajdonostól, Leisztinger Tamástól. Az MSZP-közeliként ismert üzletember néhány hazai és külföldi hotelt megtartott magának, így Mészáros összesen tizennégy magyarországi Hunguest-szállodát szerzett meg az adásvétellel. Két évvel később, 2018 nyarán a Mészáros-lánc megvette Leisztingertől a szegedi gyógyfürdőt, továbbá még egy hazai és három külföldi szállodát is.

2020 márciusában elérte hazánkat a koronavírus-járvány első hulláma, és a vírus terjedésének csökkentése érdekében a kormány – több más országhoz hasonlóan – korlátozó intézkedéseket vezetett be. Az iskolák mellett bezártak egy időre a vendéglátóegységek és szálláshelyek is, emiatt a turisztikai szektor súlyos anyagi veszteségeket szenvedett el.

A károk enyhítése érdekében a kormány 2020 májusában bejelentette, hogy a 2017 óta működő Kisfaludy-program részeként rekordösszegű állami támogatással segíti az érintetteket. „Minden magánszálláshely szobánként 1 millió forint támogatást kap felújításra még az idén” – jelentette be akkor Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója.

A magasztos ötlet megvalósítása viszont a szokásos fideszes módon zajlott: az állami támogatásokat átláthatatlan módon osztották ki, és a rengeteg közpénz nagy része a kormánypárt köreinél landolt. A Transparency International Magyarország (TI) is felhívta a figyelmet a problémákra „Szoba kiváltsággal” című, 2021-ben megjelent tanulmányában, amiben kiemelték, hogy „a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó

Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el a 2020-ban kiosztott rekordösszegű támogatások közel tizedét, csaknem 18 milliárd forintot”.

A Kisfaludy-programban a Hunguestnek megítélt támogatások szállodánként:

  • Hunguest Hotel Aqua-Sol (Hajdúszoboszló): 1,59 milliárd Ft
  • Hunguest Hotel Béke (Hajdúszoboszló): 1,29 milliárd Ft
  • Hunguest BÁL Resort (Balatonalmádi): 1,45 milliárd Ft
  • Hunguest Bük (ex-Répce, Bük): 1,47 milliárd Ft
  • Hunguest Grandhotel Galya (Mátraszentimre): 1 milliárd Ft
  • Hunguest Hotel Forrás (Szeged): 1,3 milliárd Ft
  • Hunguest Hotel Flóra (Eger): 2,86 milliárd Ft
  • Hunguest Hotel Freya (Zalakaros): 420 millió Ft
  • Hunguest Hotel Gyula (ex-Erkel, Gyula): 996,6 millió Ft
  • Hunguest Hotel Helios (Hévíz): 1 milliárd Ft
  • Hunguest Hotel Pelion (Tapolca): 1,95 milliárd Ft
  • Hunguest Hotel Panoráma (Hévíz): 458 millió Ft
  • Hunguest Hotel Saliris (Egerszalók): 994 millió Ft
  • Hunguest Hotel Lifestyle (Mátraháza): 819,3 millió Ft

Mészáros Lőrinc, a szállodaláncot (is) birtokló leggazdagabb magyar 2021 szeptemberében az Indexnek adott nagyinterjúban osztotta meg az ezzel kapcsolatos gondolatait. Elmondta, hogy a cége a hotelek 100 feletti szobaszáma miatt csak a harmadik, utolsó körben tudott pályázni, „tehát a Hunguest a sor végén volt, nagyon helyesen, hiszen elsőként a kisebbeket kell megsegíteni. Ugyanakkor a szállodalánc 14 szállodáját érintő, Magyarország eddigi legnagyobb szállodarekonstrukciója elodázhatatlanná vált.”

Mészáros ekkor közölte azt is, hogy „Amikor az ellenzék a Hunguest Hotelst, Magyarország legnagyobb szállodaláncát támadja, a magyar munkavállalókat, családtagjaikat, tulajdonképpen az országot bojkottálja.”

 

Néhány nappal az interjú után a Hunguest-láncot birtokló Mészáros-cég arról számolt be, hogy az egyik szállodát, a Grandhotel Galyát eladták. Hozzátették, hogy a Kisfaludy-programban a hotelnek megítélt 1 milliárd forintos támogatástól elállnak, a már megkapott előleget pedig visszafizetik az államnak.

A vevő nevét ugyan nem közölték, de később a Válasz Online megírta, hogy a mátraszentimrei szállodát egy olyan üzletember vette meg, aki a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető. Kicsit később, 2021 októberében Tiborcz egyik cége jelentette be, hogy megvette a Hunguesttől a Mátraházán található Lifestyle hotelt – azt viszont nem tudni, hogy itt mi lett a szállodának megítélt 819 millió forintos állami támogatás sorsa.

A Kisfaludy 2030 Zrt. honlapján elérhető, 2476 oldalas (!) táblázat szerint, ami a támogatási adatokat is tartalmazza, az állami cég 2022-ben három részletben összesen bő 3,9 milliárd forint támogatást vont vissza a Hunguest Hotels Zrt.-től. Azt azonban nem közölték, hogy pontosan miért.

‼️A megújult Hunguest Bük szállodánk modern külsővel várja vendégeit💯
Gyertek és látogassatok el hozzánk! 🤗

#hunguesthotels #hunguestbuk

Közzétette: Hunguest Hotels – 2022. szeptember 13., kedd

WC-kefékre és kislámpákra is kértek támogatást

Az állami cég a hosszas pereskedés után több ezer oldalnyi PDF-ben adta ki a TI-nak a Mészáros Lőrinc szállodái felújítására adott támogatások részleteit. A dokumentumkupac nagy része nem túl érdekfeszítő olvasmány, többségük az egyes hotelek támogatási kérelme – amelyek mindegyike hosszasan részletezi az adott szálloda jelenlegi állapotát, földrajzi elhelyezkedését, fejlesztési elképzeléseit és azok várható/remélt hatásait.

Az iratok kisebb része a Kisfaludy 2030 Zrt. által írt kedves értesítő levél az állami támogatások megítéléséről, illetve maguk a támogatói okiratok. Sikerült azonban néhány igazi gyöngyszemre is rábukkanunk a rengeteg, szinte teljesen egyforma papír között.

A Hunguest Hotels Zrt. hévízi szállodája, a Helios támogatása például nem ment teljesen simán. A Kisfaludy 2030 Zrt. levele szerint itt ugyanis az elszámolható költségeket 11,6 millió forinttal csökkentették, mert a hévízi hotel költségtervébe a Hunguest beleírt ekkora összértékű termékeket:

  • 630 darab olvasólámpát, egyenként 13.600 forintért
  • 210 darab toalettpapír-tartó és WC-kefe szettet egyenként 14.790 forintért

Azonban itt jön a csavar: ezeket a tételeket nem azért vette ki az állami cég az elszámolható költségek közül, mert túlzásnak érezte, hogy még ezeket is közpénzes támogatás segítségével szeretné megvenni Mészáros Lőrinc szállodája. Nem, egyáltalán nem erről van szó.

Hanem arról, hogy a nettó 20 ezer forintnál olcsóbb eszközöket nem lehetett elszámolni a pályázatban. Vagyis ha Mészárosék drágább WC-keféket és kislámpákat választottak volna, azokra kaphattak volna állami támogatást.

Hunguest Helios Furdo Fb

Felújított fürdőszoba WC-kefével a Hunguest Heliosban (fotó: Hunguest/Facebook)

Biliket és pelenkaszemeteseket is el akartak számolni

Hasonlóképpen járt Mészáros Lőrinc szállodaláncának Balatonalmádiban található egysége, a BÁL Resort is. Ennél a szállodánál 11,7 millió forinttal csökkentette a Kisfaludy 2030 Zrt. az elszámolható kiadások körét, mert a Hunguest ekkora értékben írt be a költségtervébe 20 ezer forintnál olcsóbb eszközöket. Méghozzá nem is akármiket:

  • 5 darab szagtalan pelenkaszemetes, 11.050 Ft/db
  • 627 darab olvasólámpa, 13.600 Ft/db
  • 209 darab toalettpapír-tartó és WC-kefe szett, 14.790 Ft/db
  • 2 darab babafürdető kád, 7.650 Ft/db
  • 1 darab WC-szűkítő, 8.500 Ft/db
  • 5 darab gyermek ülőke, 9.520 Ft/db
Kisfa Balresort Tamlevel

A Kisfaludy 2030 Zrt. levele a Hunguest BÁL Resort támogatásáról

A pelenkaszemetesek és babafürdető kádak előkerültek a tapolcai Hotel Pelion irataiban is, néhány további termékkel együtt . Ezzel a szállodával a Kisfaludy 2030 Zrt. a támogatásról szóló értesítőben azt közölte, hogy 13,2 millió forinttal csökkenti az elszámolható költségeket. Az indoklás ugyanaz, mint fentebb, vagyis ekkora értékben írt be a Hunguest túl olcsó, egyenként 20 ezer forintnál kevesebbe kerülő eszközöket. Ezeket:

  • 20 darab szagtalan pelenkaszemetes, 13.600 Ft/db
  • 684 darab olvasólámpa, 13.600 Ft/db
  • 228 darab toalettpapír-tartó és WC-kefe szett, 14.790 Ft/db
  • 10 darab babafürdető kád, 7.650 Ft/db
  • 10 darab WC-szűkítő, 8.500 Ft/db
  • 10 darab bili, 13.600 Ft/db
  • 10 darab gyermek ülőke, 9.520 Ft/db
  • 1 darab játszószőnyeg, 9.520 Ft/db
  • 2 darab szalagos edző szett, 17.000 Ft/db
Hh Pelion Jatszoszoba

Játszószoba a Hotel Pelionban (fotó: hunguesthotels.hu)

A fentieken kívül csak a Hotel Gyula (ex-Erkel) támogatási levelében szerepel az elszámolható költségek csökkentése. A gyulai szálloda esetében 6,7 millió forinttal vágta meg a büdzsét a Kisfaludy 2030 Zrt. a Hunguest által beírt 20 ezer forintos darabárnál olcsóbb eszközök miatt, de sajnos ott nem részletezték, hogy mik voltak azok.

A többi Hunguest Hotel esetében nem merültek fel ilyen problémák, tehát minden bizonnyal nem csóróskodtak, hanem 20 ezer forintnál drágább WC-keféket, biliket, kislámpákat és egyebeket írtak be a költségvetésbe. Vagyis vélhetően követték Mészáros Lőrincnek, a szállodalánc tulajdonosának elhíresült tanácsát: „Ne legyetek bátortalanok, bátorak legyetek!”

Erdélyi Katalin

Adatvizualizáció: Szabó Krisztián. Címlapkép: Hunguest Helios, Hévíz (fotó: Hunguest/Facebook)

Megosztás