Nemzeti Együttműködés Rendszere

Fidesz-közeli cég megbízására ment el az Áder által is ünnepelt arborétumnak adott félmilliárdos támogatás nagy része

535 millió 341 ezer 962 forint támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy 2030 programján keresztül a badacsonyörsi Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft. A pénz nagy részét – 470 020 922 forintot – egy, a Fidesz-holdudvarhoz köthető cég megbízására költötte a támogatást elnyerő vállalkozás. A tulajdonos férje korábban a fideszes Németh Szilárd vezette csepeli önkormányzat városgazdálkodási cégét irányította. Áder János leköszönő köztársasági elnök néhány napja épp ebben az arborétumban jelentette ki, hogy „fontos a teljesítmények meg- és elismerése”.

Áder János köztársasági elnök Badacsonytomaj Badacsonyörs nevű városrészén is járt április 27-én, a Folly Arborétumban. Az MTI beszámolója szerint a leköszönő köztársasági elnök ott többek között arról beszélt, hogy mennyire fontos a teljesítmények meg- és elismerésének fontossága, s a Folly Arborétumot is egy ilyen „vidéki teljesítményként” emelte ki.

„A köztársasági elnök a Folly Arborétum történetét önmagában is egy »kis magyar történelemnek« nevezte, majd röviden beszélt az 1905-ben magánkezdeményezésre épült parkról. Megjegyezte: bár háborús károk nem érték, a parkot a háború után államosították, és »kalandos körülmények közt« került vissza a családhoz, akik azóta is fejlesztik, bővítik a gyűjteményt, amelyet borászattal, valamint vendéglátóhellyel egészítettek ki. Több mint száz év teljesítményét mutatja, hogy a tavalyi adatok szerint százezernél is több látogatója volt a badacsonytomaji Folly Arborétumnak” – olvasható a hirado.hu-n.

A Folly Arborétumot egykor Folly Gyula pécsi orvos hozta létre, aki 1905-ben telepítette Badacsonytomajra az első örökzöldeket. A mostanra szőlőbirtokot, borászatot, éttermet is magában foglaló helyszínt a Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft. működteti. A cég tulajdonosa és ügyvezetője az alapító dédunokája, Folly Réka. A Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft. számlavezető bankja a január óta Tiborcz István többségi tulajdonában lévő Gránit Bank, de nem ez az egyetlen kapcsolódási pont a cég és a Fidesz holdudvara között.

Turisztikai attraktivitás-fejlesztés Giro-Szász András volt sógorával

A Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft. nyert – ahogy ezt a valaszonline.hu megírta – a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy Programján. Az 535 341 962 forint jelentős részét, 470 020 922  forintot „tovább is adta”  egy 2021. szeptemberben aláírt kivitelezési szerződés keretében, melynek tárgya A Folly Arborétum turisztikai attraktivitásának fejlesztése volt.

A badacsonyörsi arborétum fejlesztését célzó projekt összköltsége az MTÜ tájékoztatása szerint 562 millió 538 ezer 225 Ft, ebből a számításaink szerint kevesebb mint 30 millió forintot kellett előteremtenie a Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft.-nek, mert a többit, 535 millió 341 ezer 962 forintot, mi, adófizetők biztosítottunk a vállalkozásnak, a turisztikai ügynökség Kisfaludy Programján keresztül. A beruházás részleteivel kapcsolatban megkerestük az arborétumot működtető céget, de a kérdéseinkre mostanáig nem érkezett válasz.

A támogatásból az arborétum fejlesztéseire szerződött Safe Port Investment Kft. feladatai között tájépítészeti munkák, építési kivitelezési- és felújítási munkák elvégzése, víziközmű fejlesztés, elektromos munkák és az attraktivitást célzó munkák elvégzése  szerepel. Ezenfelül, egyebek mellett a támogatásból kerül majd  óriáshinta, térkő, napelem és e-bike töltőpont is az arborétumba. A turisztikai ügynökség weboldalán a projektet bemutató, sajnos nem beágyazható videó szerint a fejlesztésből valósul meg a kert alsó részének a fényfestése, képzőművészeti alkotások (pl. növényekhez passzoló szobrok) beszerzése és a jelenlegi 45 alkalmazott mellett, további 15 munkahely kialakítása. 

Nemzeti együttműködés a gyakorlatban

A 2007-ben alapított és 2016 óta ezen a néven létező Safe Port Investment Kft. tulajdonosa – a BRANKO Befektetési Kft.-n keresztül – Serfőző Péter és ő a cég ügyvezetője is. Serfőző a volt sógora Giro-Szász Andrásnak, az Orbán kormány korábbi kommunikációért felelős miniszterelnökségi államtitkárának.

Serfőző és Giro-Szász közös üzleti ügyeiről – az azóta a fenti pályázat megvalósítására szerződött Safe Port Investment Kft.-be beolvadt Safe Port  Project Kft.-ről – egy másik cikkünkben is írtunk.

 

A Tocsik-ügytől a Belvároson át Újlipótvárosig: a Lovas testvérek üzletei | atlatszo.hu

A Tocsik-ügytől a Belvároson át Újlipótvárosig: a Lovas testvérek üzletei

A Safe Port Investment már korábban is kapott megbízást  (132 142 276 Ft értékben) a Folly arborétumtól: egy uniós finanszírozású projektben (GINOP-7.1.6-16) 2019-ben ez a cég végezhette a látogatóközpont felújítását. A Folly Arborétum és Borászati Nonprofit Kft. akkori feladata az alábbi volt:

„Meglévő kb. 200 nm alapterületű kúria jellegű építmény komplett felújítása belsőépítészettel és berendezésekkel együtt, illetve a hozzá tartozó egy hektárnyi arborétumi terület parkosítása (Az ingatlan a kb. nyolc hektáros Folly Arborétum része.)”

A Folly Arborétum a levegőből (forrás: kisfaludyprogram.hu)

Régi arcok, új sikerek

Azt a 24.hu tárta fel, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség tanácsadói között szerepelt Folly Réka is. A Folly Arborétum korábbi fejlesztéseiről pedig az azóta bezárt Népszabadság is írt, részletezve többek között azt is, hogy  a parkot működtető cég tulajdonosának, Folly Rékának a férje, Werner Péter a korábban a Német Szilárd rezsibiztos által vezetett csepeli önkormányzat vagyongazdálkodási cégét vezette.

A csepeli és a szomszédos, 18.kerületi önkormányzatnál is jó kapcsolatokkal és pozícióval bíró Werner Péter üzleti ügyeiről több évvel ezelőtt a Magyar Narancs is írt. A cikk magyarázatot adhat arra is, hogy miért éppen a Serfőző által ügyvezetett céget választotta a Folly Arborétum a közel félmilliárd forintnyi állami finanszírozású fejlesztés kivitelezésére.

Az adófizetők pénzéből finanszírozott, közel félmilliárdos badacsonytördemici arborétum-fejlesztés eredményeit bárki megtekintheti, látogatónként 1800 forintból. Gyerekek és nyugdíjasok már 1200 forintos jeggyel is bemehetnek, családi jeggyel pedig 5000 forintért látható, hogy Magyarországon a vidék is jobban teljesít.

Horn Gabriella

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Áder János köztársasági elnök és Folly Réka, az arborétum örököse az államfõi látogatás alkalmából örökbe fogadott himalájai cédrus elõtt a badacsonytomaji Folly Arborétumban 2022. április 27-én (forrás: MTI/Bruzák Noémi)

Megosztás