önkormányzati választás 2024

Telefonon küldte el a legszorgosabb szegedi önkormányzati képviselőjét a Fidesz

„El fogom nekik mondani, hogy ezt döntést hoztam (…), bármiben tudok segíteni a jövőben, tudod, hogy számíthatsz rám, de engedjük el ezt a politikai szerepvállalást” – ezekkel a szavakkal közölte egy hangfelvétel szerint Maróti Gábor tavaly ősszel a szegedi Fidesz önkormányzati képviselőjével, hogy nem indulhat a 2024-es választásokon, tudta meg az Átlátszó. Marótit Kubatov Gábor helytartójának is nevezik Szegeden. Chovanecz Kata nem kommentálta a felvételt, a Fidesz pedig nem válaszolt a kérdéseinkre.

„Én baromira kedvellek téged. Nagyon-nagyon. Te több munkát végeztél el így felénk, vagy a politikai családunknak, mint a frakcióvezetőnk és az ő társai. De az a helyzet, hogy van egy olyan bizalmi kérdés, amit ti átéltetek, amin én nem szeretnék ezen gondolkodni. Tehát ha megengeded, akkor én megköszönöm, ha bármiben tudok segíteni” – a tavaly októberben rögzített hangfelvétel szerint Maróti Gábor így jelezte Chovanecz Katának, hogy véget ért képviselő-testületi munkája. Az információ a napokban jutott el az Átlátszóhoz, de a közel két perces hangfelvételen ennél többről is szó van.

A szereplők Chovanecz Kata, jelenleg is szegedi fideszes önkormányzati képviselő és Maróti Gábor, a helyi és országos Fidesz háttérembere. A beszélgetés ismereteink szerint nyugodtan zajlott, sem kiabálás, sem fenyegetőzés nem hallható rajta.

Csalót is leleplezett

Chovanecz Kata 2019-ben, újoncként jutott be listáról a szegedi közgyűlésbe. Előtte egy sokakat megkárosító, azóta elítélt csaló leleplezésén dolgozott, akinek maga is áldozata volt.

A Fidesz-KDNP képviselőjeként számtalan ügyet felkarolt. Az egyik ilyen a szegedi lakásrendelet átalakítása volt, ezt a szegeder.hu cikke részletezte. A Kúria kimondta, hogy a lakástörvény „kifejezetten vagylagosan határozza meg a lakbér megállapításának lehetőségét [a) szociális helyzet alapján, vagy b) költségelven, vagy c) piaci alapon”. A lakástörvény „egyértelműen elkülöníti egymástól az önkormányzati lakások szociális alapon történő és a költségelvű bérbeadását, a bérleti díj meghatározásának módját”. Majd kimondta, a „költségelvű bérbeadás esetén az önkormányzat nem állapíthat meg lakbérkedvezményt”, így a rendelet törvénybe ütközik, „mivel lakbérkedvezményes bérbeadást a költségelvű bérbeadás esetei között sorolja fel”.

Ezt az önkormányzati és a kormánypárti sajtó a saját narratívájának megfelelően tálalta. Azután jutott el az ügy a Kúriáig, miután a képviselő kérését, a kormányhivatal döntését a Botka László vezette önkormányzat nem hajtotta végre.

432299656 7393964433992206 8606793452319088991 N

Chovanecz Kata (balra) a jogi bizottsági ülésen (fotó: Facebook/Chovanecz Kata)

Chovanecz egyfajta házmesterként működött, ha a lakókról volt szó. Szembeszállt a város ingatlankezelő cégével is, állítása szerint mindig a lakosok érdekeiben. Elérte, hogy több díj csökkenjen. Az elmúlt években például csökkent a bérlők vízdíja, a külön szolgáltatások díja, emellett már nem kell a bérlőknek közjegyzői díjat fizetni a lakásba költözés előtt és térítési díj sem kérhető tőlük. Felszólalt a hibás kivitelezésekkel szemben, amit olykor garanciális javítás követett, és a gyermekétkeztetésben is elért módosításokat.

Az elmúlt 5 évben az egyik, ha nem a legaktívabb szegedi kormánypárti politikus volt az ellenzéki többségű közgyűlésben. Az önkormányzati szeged.hu nem éppen hízelgő cikkekben „méltatta” a képviselőnő munkáját.

Az Átlátszónak bemutatott hangfelvételen Maróti elismerte Chovanecz munkásságát, de szerinte a képviselőnő átlépett bizonyos határokat. A hangfelvételből nem derül ki, mit. Találgatni lehet.

DK-s Fidesz-elnök, felháborodott tagok

2023 őszén a Fidesz szegedi tagozata tisztújítást tartott. A szeged.hu akkor megírta, DK-sból lett kormánypárti a szegedi Fidesz új elnöke, aki korábban keményen bírálta pártja rendszerét. Alelnökként bizalmat szavaztak Pál József, egyetemi tanárnak, az MTA doktorának, Chovanecz Kata önkormányzati képviselőnek és Bíró Máté közgazdásznak.

Információink szerint a Fidesz-tagok akkor nem tudtak az elnök DK-s múltjáról. Ahogy arról sem, hogy még DK-s párttag volt, mielőtt a Fideszbe átlépett. Forrásaink szerint egy barátját is magával vitte, ami végképp kiverte a biztosítékot. Olyannyira, hogy levelet is írtak Kövér Lászlónak, amiben elfogadhatatlannak nevezték, hogy egy DK-s politikus fideszes elnök legyen. De vissza a hangfelvételre.

„Jó, de akkor ezt várjál csak, hogy én is tudjam, akkor ez azt jelenti, hogy most már nem kell dolgozzak, mert a 11-es körzetet nem kell vigyem?” – kérdezi Chovanecz a felvételen, amire Maróti azt mondja, „Nem kell dolgoznod”. A képviselőnő nem indulhat kormánypárti színekben a 11-es körzetben.

Lemondásáról akkor még nem volt szó, az csak április 19-én történt meg. Forrásaink szerint a Fideszben többen is nemtetszésüket fejezték ki, amikor kiderült a tagság előtt, hogy a legdolgosabb képviselőt félreállították. De ez nem hatotta meg a pártvezetést.

431866828 7399628700092446 6289190707715631730 N

Chovanecz Kata (középen) fideszes képviselőtársaival, Halkó Pállal (b) és Tápai Péter frakcióvezetővel, PVB elnökkel (j). (fotó: Facebook/Chovanecz Kata)

Az, hogy Chovanecz már nem alelnök, de még csak nem is Fidesz-tag, egy különös sajtótájékoztatón derült ki április végén, a szeged.hu cikkéből. Chovanecz a költségvetési csalással vádolt Joób Mártonnal indul egy csapatban, az aláírásokat is összegyűjtötte, majd Joób visszalépett, a Szögedi Polgár Egyesületnek így nincs jelöltje.

A Fidesz szegedi szervezetének Facebook-oldaláról azt meg lehet tudni, hogy mit akar Brüsszel, mi van a háborúval (nem az orosz agresszió a központi téma), és mit mondanak a kormánypárti politikusok, kivel borul össze a baloldal és milyen (ide mindenki válasszon ízlésének megfelelő jelzőt) Magyar Péter. Egyvalakiről nincs poszt: Rádi Ferízről, a párt helyi elnökéről.

Kerestük a Fideszt e-mailben, interjút kértünk tőlük arról, mit tudnak Chovanecz Kata lemondásáról? Tudnak-e a hangfelvételről? Szerintük ki döntött az induló képviselőkről? Azt is megkérdeztük, ki az a Maróti Gábor, és van-e szerepe az indulók kiválasztásában. A Fidesz nem válaszolt az Átlátszó kérdéseire.

A kormánypárt több tagját is cseréli az önkormányzati választáson, a telefonbeszélgetésben emlegetett frakcióvezetőnek sem adtak esélyt, mindössze három jelenlegi képviselő  indulhat újra. Egyikük Német Ferenc; a képviselőjelölt őrző-védő cégéről korábban megírtuk, hogy költségvetési csalásba keveredett. Német nem volt vádlott.

Maróti Gáborról a 444.hu írta meg 2019-ben, hogy Kubatov Gábornak, a Fidesz pártigazgatójának a jobbkeze; ő 1998 után az első Orbán-kormányban stratégiai tanácsadóként dolgozott, és a párt egyik fontos szervező embere.

Chovanecz Kata azt írta az Átlátszónak, hogy „Megküldött kérdéseivel kapcsolatban kérem keresse a Fidesz helyi szervezetének elnökét, Rádi Ferízt, ugyanis a személyemet érintő, tavaly meghozott döntés előzményeiről, valamint annak okáról mai napig tájékoztatást nem kaptam.

2024. április 19-én köztem és a Fidesz között az együttműködés véget ért, alelnöki tisztségemről lemondtam, tagsági jogviszonyomat megszüntettem. Június 9-én az önkormányzati választáson független jelöltként indulok, mert hiszem, hogy a szakmai munkára, valamint a szegedi lakosok képviseletére a jövőben is szükség lesz.”

Segesvári Csaba

Címlapkép: Chovanecz Kata (bal) és Kubatov Gábor a 2022-es választások előtt. (Fotó: Facebook/Chovanecz Kata)

Megosztás