akku-hulladék

Fotók tanúsítják, hogy akkumulátor-hulladékot tárolnak a salgótarjáni Éltex-telepen

Néhány hete a Greenpeace Magyarország közleménye alapján írtunk arról, hogy az Éltex Kft. salgótarjáni telephelye mellett rákkeltő szennyezőanyag folyt a Salgó-patakba. A cég közleménye szerint a szennyezés nem tőlük származik, s azt is írták, hogy a telepükön még nem folytatnak hulladékkezelést. A szerkesztőségünkhöz eljutott fotókon viszont lítium-ionos akkumulátor felirat szerepel a salgótarjáni telephelyen tárolt hulladékok csomagolásán. A Greenpeace által több mint egy hónapja értesített hatóságok eddig nem közöltek semmilyen vizsgálati adatot a Salgó-patakban kimutatott szennyezés eredetéről, okáról és mértékéről.

Április közepén számoltunk be arról, hogy a Salgó-patakban helyi lakosok március közepén szennyezést észleltek, s erről értesítették a Greenpeace Magyarország szakembereit.

A környezetvédő szervezet március 18-án mintát vett a szennyvízből, majd akkreditált laborvizsgálatot végeztetett. Közleményük szerint az Éltex Kft. hulladékkezelő telephelyéről kifolyó anyagban rákkeltő hatású vinil-klorid, valamint toxikus hatású diklóretének voltak kimutathatók. A Greenpeace azonnal értesítette az illetékes hatóságokat, akik azonban azóta sem nyilatkoztak a szennyezésről.

Közleményekben üzentek

A Greenpeace közleménye és az erről szóló sajtóhírek megjelenése után az Éltex Kft. szintén közleményt adott ki (ezzel frissítettük is a szennyezésről szóló cikkünket – a szerk.). A cég azt állítja, hogy a szennyezőanyag nem a telephelyéről származik. Mint írják: „a szennyezés befolyási pontja lokalizálható, a szomszéd telephelyről a volt Salak gyűjtő osztályozó területről a csapadékvízzel mosódik a vastartalmú vegyület a Salgó patakba”.

A cég közleményében azt is írja: „Az Éltex Kft. még nem folytat hulladék kezelési tevékenységet a Salgótarjáni telephelyén, mivel beruházásokat kell még befejeznünk a hatósági engedély megszerzéséhez”, és ehhez hozzáteszik, hogy a kft. „nem bont, nem dolgoz fel akkumulátort, vagy akkumulátor hulladékot”.

A Greenpeace Magyarország reagált a cég állításaira. Megismételték, hogy a helyszíni tapasztalataik szerint a szennyezés az Éltex Kft. telephelyéről folyt ki, mert a mintavételi pont egyértelműen az Éltex Kft.-hez tartozó területen található. Emellett valószínűtlennek nevezték, hogy az illékony vinil-klorid egy korábbi szennyezés kimosódásában ilyen koncentrációban lenne jelen a patakvízben.

Reagáltak arra is, hogy a cég kifogása szerint a mintavétel nem akkreditáltan történt. „A Greenpeace szakértői évtizedek óta nem akkreditáltan, de szigorú mintavételi protokoll szerint eljárva vesznek mintákat. Azt, mint minden esetben, már akkreditált méréssel, az Eurofins Magyarország laboratóriumában vizsgálták ki” – olvasható a környezetvédelmi szervezet közleményében. 

Most is tárolhatnak selejtes aksikat

Korábban megírtuk, hogy a katasztrófavédelmi hatóság 2023-ban megtiltotta a hulladékgazdálkodási tevékenység folytatását az Éltex Kft. számára. Az 1 millió forintos bírságot kiszabó határozat szerint ugyanis hiányoztak a tűzvédelmi berendezések a telephelyen, ahol korábban 600 tonna tűzveszélyes akkumulátor-hulladékot tároltak.

 

A katasztrófavédelmi hatóság határozata „a tűzvédelmi követelmények teljesítéséig, de legfeljebb 45 napig” tiltotta meg hulladék gyűjtését, raktározását és hasznosítását, és a tűzvédelmi megfelelőség igazolását 2023. március 31-i, illetve április 30-i határidővel írta elő.

A cég 2024. április 16-i közleménye azonban arra utal, hogy további beruházásokat kell megvalósítaniuk ahhoz, hogy a tevékenység folytatására engedélyt kapjanak. A katasztrófavédelmi hatóságtól ezért közadatigénylésben kértük ki az újabb, a telephely ellenőrzésére és az ott folyó tevékenységre vonatkozó határozatokat, választ azonban még nem kaptunk.  

Ugyanakkor hulladékgazdálkodási tevékenységre utal egy közadatigénylésünkre megkapott, 100 ezer forintos bírságot kiszabó, 2024-es kormányhivatali határozat. Eszerint az Éltex Kft. azt nyilatkozta, hogy 2023. április 26-a óta nem tárol hulladékot a telephelyen. A kormányhivatal ezt követően helyszíni szemlét tartott a telepen, melyről ezt írta: „A szemle során a hulladéktároló hely is megtekintésre került, amely alapján a Kormányhivatal megállapította, hogy az ott tárolt hulladékok mennyisége a korábbiakhoz képest jelentősen csökkent, azonban nem volt üres, mint ahogyan azt jelen eljárásban Kötelezett nyilatkozatával állította.” Az akkumulátor-hulladékot azonban a határozat szerint egy későbbi ellenőrzés időpontjára elszállították, a bírságot a hiányos, illetve ellentmondó nyilvántartási adatok miatt szabta ki a hatóság.

Viszont hulladékkezelést igazolnak azok az Átlátszóhoz eljutott, idén áprilisban készült fotók, melyek a salgótarjáni telephelyen jelenleg tárolt hulladékot mutatják – ezek egyikén a csomagoláson a LITIUM ION BATTERIES felirat látható.

Lítiumos-ionos akkumulátor felirat a hulladék csomagolásán az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyén. (Olvasónk felvételei)

 

A dokumentumok és a fotók tehát azt tanúsítják, hogy az Éltex most is hulladékgazdálkodást folytat a telephelyen – azaz ha „bontás” és „feldolgozás” nem is történik, aksik tárolását jelenleg is végzi a cég.

Ráadásul a fotók szerint a hulladékot a szabadban tárolják, holott korábban már 1,3 millió forintos bírságot szabott ki a cégre a Nógrád Megyei Kormányhivatal a „mindenféle védelem nélkül”, szabadban tárolt, 32 tonna össztömegű lítium-ionos akkumulátor miatt. A telep üzemeltetője akkor úgy nyilatkozott, hogy csak „tévedés” történt, mivel a termékek „túl nedvesek” voltak a csarnokban való elhelyezésre.

Írásban kerestük az Éltex Kft.-t, rákérdezve, hogy jelenleg milyen hulladékot raktároznak, illetve milyen tevékenységet végeznek a salgótarjáni telephelyen, de a cégtől többszöri megkeresésünkre sem érkezett válasz.

Vízügyi hatóság: még zajlik a Salgó-patak szennyezésének kivizsgálása

Az Éltex Kft. a vízszennyezés kapcsán 2024. április 29-én egy bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán, mely szerint „hiteles mérési eredmények” alapján állítják, hogy nincs közük a Salgó-patakba került szennyezéshez.

A bejegyzés szerint a vízügyi hatóság a cég kérésére megküldte nekik egy újabb, április 16-i vízmintavétel vizsgálati eredményeit – a mérési jegyzőkönyvek a posztban nem szerepelnek –, s ezek arról tanúskodnak, hogy nincs határérték feletti szennyezés a Salgó- és Tarján-patakban. Ezek alapján kijelentik, hogy „a Greenpeace állításai megalapozatlanok. A mérgezés szó pedig kifejezetten irreális és hangulatkeltő”.

Megkerestük a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, amely vízügyi hatóságként a vizsgálatokat végezte, hogy lezárult-e már a szennyezés ügyében indított eljárás és ennek eredményei hol érhetők el. Azt válaszolták:

„A bejelentés panasztörvény szerinti kivizsgálása, ennek részeként a szükséges információk begyűjtése, illetve kiértékelése jelenleg is folyamatban van.

A vízvédelmi hatóság a vizsgálati jegyzőkönyvekről és a megállapításokról csak az eljárás lezárását követően adhat tájékoztatást.”

 Megkerestük a Greenpeace-t is, hogy véleményezzék az Éltex posztjában szereplő, „hiteles” mérések nyomán levont következtetéseket. Simon Gergely, a Greenpeace vegyi anyag szakértője az alábbi választ küldte:

„A Greenpeace dokumentált egy március 18-i szennyezést, amikor az Éltex Kft. telephely területéről a megfigyelések szerint napokon át (a hosszú hétvégén) folyt ki vöröses anyag, ami a mérésünk időpontjában nagyon jelentős (814 mikrogramm/liter), az emberi egészségre rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloridot és egyéb szennyezőket tartalmazott. Az Éltex Kft. közleménye egy április 16-i mintavételre hivatkozik, amikor a hatósági mérések már nem mutattak ki a mi mérései eredményeinkhez viszonyítva jelentős szennyezést. Semmilyen összefüggést nem látunk azonban a március 18-i szennyezés és az április 16-i mintavétel eredményei között, különösen, hogy ebben az időszakban nem volt tapasztalható a márciusi kiömléshez fogható, szemmel látható szennyezés. A vinil-klorid, mint azt a közleményünkben is írtuk, illékony anyag, egy hónappal a szennyezés után nyilván semmi nyoma nem marad. Így az Éltex állítása, hogy ez alapján a „Greenpeace állításai megalapozatlanok” , a közvélemény félrevezetése. 

Az Éltex azon állítása, hogy „a patak vize még az Éltex Kft. telephelyére való belépési pont előtt már vinil-kloridot, diklór-etilént és arzént is tartalmaz” , szintén semmilyen módon nem ad megnyugtató választ a felvetéseinkre, s nem nem tisztázza a helyzetet. A pataknak az Éltex Kft. telephelyére történő befolyás előtti szennyezettsége és az Éltex telephelyéről kifolyó mérgekkel teli kiömlés összefügghet, ám ennek tisztázása a hatóság feladata.

A Greenpeace március 19-én bejelentést tett a hatóságoknak, kérve az akkor még látható szennyezés kivizsgálását, illetve tájékoztatást kértünk a vizsgálatról és a szennyezéssel kapcsolatos intézkedésekről. Sajnálatos módon, bár azóta a mérési eredményeket is megküldtük az illetékes hatóságoknak, semmilyen érdemi választ nem kaptunk.”

Bodnár Zsuzsa

Nyitókép: Az Éltex Kft. salgótarjáni hulladéktelepének, az egykori Acélárugyárnak a bejárata és a salgótarjáni telepen jelenleg tárolt hulladék (Fotómontázs olvasói felvételek alapján)

Megosztás