aranyélet

Ezüstözött pezsgőspoharak és nyakfűtés: újonnan 100 millió forintnál is többe került a Rákay Philip által használt Maybach

Múlt héten olvasónk Budakeszin egy autómosóban fotózta le a Fidesz-rajongó kommunikátort egy Mercedes-Maybach tisztogatása közben. A jármű rendszámát természetesen nem tettük közzé, de lekérdeztük a kormányzati nyilvántartásban. Ott pedig szerencsére alaposan dokumentálták a Maybach eredetiségvizsgálatát, így jó minőségű fotókon, közelebbről is megcsodálhatjuk az autót. A kocsi adataiból pedig az is kiderül, hogy Rákay Philip a drágább, 95 millióról induló 680-as változatot választotta bézsszínű, exkluzív bőrülésekkel, fa díszítőelemekkel, masszírozós-nyakfűtéses, első osztályú hátsó ülésekkel és emblémázott, ezüstözött pezsgőspoharakkal.

Ahogy azt az előző cikkünkben Sturcz Antal autós újságíró elmondta, a Maybach a Mercedesek csúcsa, ha a kényelem és a luxus számít. A különlegesség persze nem olcsó, Rákay például az alapáras gyári szín helyett az Obszidián-fekete/Kalahári-arany kéttónusú fényezést választotta, aminek a felára 7,67 millió forint.

Olvasónk egy átlagos május eleji hétköznapon fotózta le Rákay Philipet egy „lándzsás” autómosóban, ahol a fideszes megmondóember és filmproducer egy Mercedes-Maybachot tisztogatott. Az alkalomhoz illő laza öltözékben: sötétkék, könyékig feltűrt ing, világos nadrág, sportcipő, napszemüveg, bal kézen karóra, jobb kézen karkötő.

Az autóról készült olvasói fotókat megmutattuk Sturcz Antalnak, a Check Engine Youtube-csatorna újságírójának, aki elmondta, hogy a fotókon egyértelműen beazonosítható a jármű, csak azt nem lehet eldönteni, hogy a 72 millió forintról induló 580-as, vagy a 95 milliótól kezdődő 680-as változatról van szó. A kocsi színét azonban Sturcz könnyedén felismerte és az árát is meg tudta mondani: „A képeken látható autó Obszidián-fekete/Kalahári-arany kéttónusú fényezésének felára 7,67 millió forint”.

Rákay kommunikációs cége lízingeli

Ahogy azt cikkünk nyomán a 24.hu megírta, a luxusautót Rákay Philip kommunikációs cége, a Norton Consulting Zrt. lízingeli a Magyar Országos Közjegyzői Kamara nyilvántartása szerint. A cégnek a Mercedes-Maybach lízingelésében az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt. segít, ami a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bank tulajdonában van.

A kamarai nyilvántartásban szereplő alvázszám alapján az autó a drágábbik, 680-as verzió, amelynek

alapára 95 millió forint. Ehhez hozzájön a spéci fényezés 7,6 milliós pluszköltsége, amivel az autó ára átlépi a 102 millió forintot.

Ezt igazolja a Maybach adatlapja is, amelyet a rendszáma alapján kértünk le a kormány adatbázisából, a Jármű Szolgáltatási Platformról (JSZP). A hivatalos adatlap szerint Rákay cégének autója egy 2022-ben gyártott 680-as Mercedes-Maybach, amit 2022 december közepén helyeztek forgalomba Magyarországon.

„Hatliteres V12 van benne, természetesen két turbóval, 612 lóerővel. Ezzel az erővel már elég sportos autókat is inasba tesz a 2,3 tonnás batár, ami 4,5 másodperc alatt éri el a 100-as tempót. Nyilván nem ezért veszik, hanem sok más mellett a masszírozós, szinte teljesen síkba dönthető elnöki ülésekért, a Burmester hangrendszerért, és az úthibákat megszüntető aktív futóműért” – írta erről a típusról Sturcz Antal előző cikkünkben.

Vicces, de teljesen érthető módon a kormányzati jármű-nyilvántartásban nincs flancolás, ott nem a fennkölt Obszidián/Kalahári fantázianevekkel szerepel a Rákay-féle autó színe, hanem a lehető legegyszerűbben: fekete/sárga.

Rp Merci Hatulrol B

Rákay Philip cégének Maybachja 2023 novemberében az eredetiségvizsgálaton (fotó: JSZP)

A kormányzati nyilvántartás szerint a Rákay-cég luxusautójának eddig összesen két tulajdonosa volt, és 2023. november végén végezték el az eredetvizsgálatát. Valószínűleg ezután került a Norton Consulting Zrt. birtokába, mert a Közjegyzői Kamara adatbázisa szerint az autólízinget 2024 januárjában jegyezték be a cégre.

Az eredetiségvizsgálaton készült fotó a Maybach elejéről, hátuljáról és belsejéről is, így egy kicsit jobban meg tudjuk nézni az autót, mint a mosós képeken.

Rp Merci Elolrol

Rákay Philip cégének Maybachja 2023 novemberében az eredetiségvizsgálaton (fotó: JSZP)

Bézs bőrülések és rosegold kulcsok

A legendás német precizitás iskolapéldája, hogy a Mercedes által gyártott autók adatai és felszereltségei lekérdezhetők a járművek alvázszáma alapján – online, teljesen ingyenesen.

Az egyik ilyen adatbázis szerint a Rákay Philip által tisztogatott 680-as Maybach exkluzív nappa bőr kárpitozással rendelkezik Macchiato-bézs / Bronz-barna gyöngy színben (515-ös színkód). Ez a Mercedes-konfigurátor szerint nem feláras, tehát nem kellett érte plusz pénzt fizetni. Szerencsére a magyarországi eredetiségvizsgálaton erről is készítettek fotót, így ezt is megnézhetjük közelről.

Rp Merci Belso

Rákay Philip cégének Maybachja 2023. novemberében az eredetiségvizsgálaton (fotó: JSZP)

Az autó alvázszáma alapján működő egyik keresőoldal szerint rengeteg kényelmi funkciót tud a Rákay-féle kocsi, ami a 95 milliós alapár mellett természetesen teljesen normális. Van benne például automata napfénytető, összecsukhatók az első ülések fejtámlái, az utastér két ablakán pedig napfényvédő roló szolgálja a komfortérzetet. Az adatlapja szerint az autóhoz fehér/rose gold színű kulcsok vannak, ami a Mercedes honlapja szerint szintén nem feláras.

Masszírozós hátsó ülések 5,2 millióért

De van, amikor a magas alapfelszereltség sem elég: a Rákay-féle Maybachban nem csak az első, hanem a hátsó ülések nyakrésze is pluszban fűthető, sőt, utóbbiak még az utas vádliját is tudják masszírozni igény esetén. A hátsó ülések nyakfűtéses-lábmasszírozós extrái 842 ezer forinttal drágítják az alapárat a Merci-konfigurátor szerint az „Üléskomfort csomag hátul” részeként.

A Rákay-cég által lízingelt autóban az adatlapja szerint fűthető a kormánykerék karimája, valamint az első és hátsó kartámasz is – ez pedig a Mercedes honlapja szerint a 287 ezer forintba kerülő „Hőkomfort csomag” része.

Azonban az autó kormányzati, JSZP-s adatlapja szerint nem 5, hanem csak 4 ülés van benne, vagyis hátul nem 3 embernek kell nyomorognia, hanem 2 fő terpeszkedhet kényelmesen. Ez pedig a Mercedes-honlapja szerint a „First Class hátsó ülések” nevű csomagnak köszönhető, ami bő 2 millióval drágítja a 95 milliós alapárat.

Ha viszont kiválasztjuk ezt a csomagot, akkor megjelenik egy tájékoztatás, miszerint ez csak a „Premium Plus” csomaggal együtt elérhető, az pedig további 2,38 millióba kerül.

Vagyis összesen 4,4 millió forintért lehet hátul 2 db első osztályú ülés, és ehhez hozzájön még a 842 ezres nyakfűtéses-lábmasszírozós csomag.

A jó hír az, hogy ebben az árban már benne van az egyébként plusz 287 ezerért megvásárolható kartámasz- és kormánykerék fűtés a „Premium Plus” csomagnak köszönhetően. Az pedig még olyan extrákat is tartalmaz többek közt, mint a „MAYBACH” feliratú megvilágított küszöblécek elöl és hátul, exkluzív díszítőelemek, krómozott kilincs és raktér élvédő perem, valamint hosszú szálú lábtér szőnyeg.

Maybach Firstclassulesek Ar

forrás: mercedes-benz.hu

Pezsgőspoharak és hűtő

A Rákay-cég által lízingelt Maybach utasterében az alvázszám-alapú nyilvántartás szerint van egy hűtő is, ami plusz 569 ezer forintba kerül a Mercedes-konfigurátor alapján.

Ezen kívül az autó rendelkezik pezsgőspohár-tartóval és hozzá tartozó két pohárral is, erre viszont a magyar Mercedes-konfigurátor nem ad találatot. Egy német autós honlapon a hátsó ülések között lévő konzolba illeszthető,

emblémázott, ezüstözött Maybach-pezsgőspoharak darabja 849 euró (kb. 328 ezer forint), a tartójuk pedig 196 euró (közel 76 ezer forint).

A drága extráktól idegenkedők számára viszont megnyugtatásul szolgálhat, hogy az úgynevezett „Sofőr csomag” már benne van az autó alapárában. Ennek része a szokásosnál sokkal előrébb állítható, lehajtható fejtámlás anyósülés, ami a mögötte helyet foglaló utas kényelmét szolgálja: „Így az ezen az oldalon helyet foglaló hátsó utas jobban kiláthat. Lábát pedig megpihentetheti az első utasülés mögötti kihajtható lábtámaszon.”

Maybach Belsoextrak

forrás: mercedes-benz.hu

Rolex, lovarda, Roszatom

Rákay Philip médiás karrierje a szekszárdi városi televíziónál indult Kálmánként, majd az évek során keresztneve mellett munkakörét is lecserélte. Szekszárdról a Viva zenei csatornához, onnan a Fidesz-közeli HírTV-hez került, majd elkezdte hangoztatni a Fidesz iránt érzett rajongását. Ezt követően a párt nagygyűléseinek házigazdája (elhíresült mondása ebből az időből a Kossuth téri tömegről szóló „2 millióan vagyunk”), kommunikációs cégével pedig politikusok tanácsadója lett.

2011-ben a közmédia intendánsává nevezték ki pár évre, 2021 óta pedig a Facebookon osztja meg gondolatait, s azok terjedését a Megafon fizetett hirdetései segítik. Szintén 2021-ben indította el a Partizán ellenfelének, fideszes megfelelőjének szánt, Patrióta nevű Youtube-csatornát is, ami a megafonos médiauniverzum videóit gyártja és terjeszti. Ezt követően a filmezésbe is belekóstolt: producere volt a majdnem 700 millió forint állami támogatással készült Aranybulla-sorozatnak és az ennek tízszeresével, 7 milliárd forint közpénzzel megtámogatott, Most vagy soha! címet viselő Petőfi-filmnek.

Rákay Philip megmondóemberré válásakor vette észre az Ezalenyeg.hu, hogy a fideszes kommunikátor egy 15–19 000 euró (5,3–7,6 millió forint) közötti összegért megvásárolható Rolex karórát, egy Sea-Dweller modellt hord a csuklóján. Szintén ekkoriban az Átlátszó levideózta egy akkor bő 47 millió forintos Mercedes-Benz G 500-as terepjáróban ülve a lópalotája mellett, nemrégiben pedig olvasónk fotózta le a fentebb részletezett, bő 100 milliós Mercedes-Maybachot tisztogatva egy autómosóban.

Drága autóját, lovardáját és úgy általában a vagyonát Rákay egy mandineres interjúban 2021-ben azzal magyarázta, hogy ingatlanfejlesztéssel, gazdaságstratégiai és kommunikációs tanácsadással foglalkozó cégcsoportja rendkívül sikeres, és magáncégekkel dolgozik együtt, főként külföldi partnerekkel.

Talán ezzel lehet összefüggésben az, hogy a fideszes megmondóember többször is ellátogatott az orosz állam tulajdonában lévő atomenergetikai óriáscég, a Roszatom magyarországi fióktelepének budapesti irodájába. Az viszont biztos, hogy Rákay Philip kommunikációs cége, a 100 milliónál is drágább Maybachot lízingelő Norton Consulting Zrt. jól muzsikál. Bár a vállalkozás tavalyi beszámolója még nem elérhető, de 2022-ben valóságos gazdasági csodát produkált: 625 millió forintos bevétel mellett 1,2 milliárd forint hasznot termelt tulajdonosának.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök és Rákay Philip 2022. január 22-én (forrás: Rákay Philip/Facebook), illetve a Maybach eredetiségvizsgálatának fotói (forrás: JSZP)

Megosztás