médiaszereplés

Az álcivil szervezetek állami támogatásairól beszélt Zubor Zalán a Klubrádióban

Az elmúlt egy-két évben közpénzmilliók folytak olyan civil szervezetekhez, amelyek a júniusi választáson jelölőszervezetként tűnnek fel, fideszes polgármester-jelölteket támogatva. A folyamatról Zubor Zalán beszélt a Klubrádió Esti Gyors című műsorában.

Néhány napja jelent meg legújabb cikkünk a közpénzből, civil támogatás néven folyósított bújtatott kampányfinanszírozásról. Ebben megírtuk, hogy három állami forrásból is jutott pénz olyan egyesületeknek, amik jelölőszervezetként is támogatják a kormánypártok polgármester-jelöltjeit.

A júniusi önkormányzati választáson több városban is civil szervezetek mögé bújva, vagy azokkal koalícióban indulnak a Fidesz-KDNP jelöltjei. Ezek a civilek három forrásból is közpénzhez jutottak az elmúlt években: A Városi Civil Alapon, a Nemzeti Együttműködési Alapon, és az előadóművészeti szervezetek többlettámogatásán keresztül is.

 

Cikkünk szerzője, Zubor Zalán a Klubrádió Esti Gyors című műsorának május 13-i adásában beszélt a témáról részletesen.

„2011-ig volt érvényben egy olyan törvény, ami tiltotta azt, hogy civil szervezetek állami pénzt kapjanak akkor, ha azok közvetlen politikai tevékenységet végeznek, például választásokon indulnak. Ez megváltozott, a központi költségvetésből szabadon kaphatnak bármilyen összegeket, és azt látjuk, hogy nagyon sok helyen ezt ki is használják” – mondta kollegánk a műsorban.

Hozzátette, az egyik ilyen Lezsák Sándor egyesülete, a Nemzeti Fórum, ami a Fidesz hivatalos partnereként működik. Ez a szervezet a Bethlen Gábor Alapkezelőtől kapott 11 millió forintot, a Város Civil Alap (VCA) nevű program keretén belül. Az egyesület Érden és Kiskunfélegyházán a polgármester jelölőszervezete.

 

Ennél is érdekesebb egy másik, ugyancsak az érdi fideszes polgármesterjelöltet támogató szervezet. Az ÉRteD Családbarát Egyesület tavaly őszig még HunGame Esport Sportegyesület néven működött, videójátékos egyesületként. Később a szervezetet átvette a fidesz érdi polgármester-jelöltje, s ezután egyből el is nyert 9 millió forint állami támogatást.

A műsorban szó esett további példákról, és arról is, hogy mi a jelentősége a hasonló „civil” támogatásoknak a választások tisztasága szempontjából.

Megosztás