Cikkek

Kis Oligarchatározó: Leisztinger Tamás

Az oligarcha gyermekkora sakkfeladványok és elméleti fizikai problémák megoldásával telik: megtanulja, hogyan kell egy lépéssel mattot adni, és hogy a Földnél is erősebb a pénz gravitációja. Egyetemi évei alatt a Maxwell-démon vizsgálata helyett inkább taxizik, autókat, számítógépeket csencsel külföldről, majd diplomás fizikusként finn faházakat árul.

Mi ez a Kis Oligarchatározó?

Tudjuk persze, hogy az oligarcha fogalma kicsit homályos, kultúránként, országonként és koronként mást és mást lehet rajta érteni. Alapesetben mi kicsit leegyszerűsítő módon olyan üzletembert értünk majd a fogalmon, akinek vagyona az állammal folytatott vitatott üzleteknek hála gyarapodott és/vagy a vagyonát politikai befolyás kiépítésére is felhasználja, akár a további meggazdagodás, akár a hatalom irányítása céljából. Tovább a részletes definíciókra.

1994-1995-ben szélesre tárulnak a kiskapuk, amelyeken határozott lépésekkel besétál. Kárpótlási-jegy hasznosító céget gründol, amelyet egy francia matematikus-fizikusról nevez el. Az Arago élén félelmetes privatizátor és cégfelvásárló lesz. A kárpótlási jeggyel kedvezményesen vesz állami vagyont, az Eravis és Hunguest megszerzésével ingatlanbirodalmat épít. A lehető legkevesebb saját pénzből, inkább hitelből elfoglal alulértékelt tőzsdei és tőzsdén kívüli cégeket, amelyekből kiszivattyúzza az értéket, majd gyors és kíméletlen átszervezés után extraprofittal eladja, ami marad. Kíméletlen módszereit kisbefektetők és alkalmazottak rettegik a Picktől a Zalakerámián át a BÁV-ig.

Az első Fidesz kormány fogást keres rajta, a sajtóban „MSZP-közeli” vállalkozóként híresül el. Rendőrségi nyomozás indul korábbi ügyek miatt, politikai támadások érik, visszaállamosíttatják alóla a BÁV-ot. Sikertelenül keres kapcsolatot a Fidesszel, védelem hiányában külföldön talál menedéket, közben az MSZP-ben arról suttognak, hogy kisebbségi részesedést  „szerez” a pártban fantomtagok és ifjúszocialisták segítségével. Élettársa is egy fiatal baloldali, Tüttő Kata. Később belső vizsgálat is indul a pártfoglalási kísérlettel kapcsolatban.

Az MSZP 2002-es győzelme után tovább épül a birodalom. Megszerzi a volt szakszervezeti ingatlanvagyont, övé lesz az értéktőzsde és az árutőzsde is, amit továbbad az osztrákoknak, megveszi a Forrás Rt.-ét, állami hitelekkel segítik a terjeszkedését, a nagy dobása azonban az, hogy néhány milliárdért a baloldal vezette újbudai önkormányzattól privatizálja a Kopaszi-gát értékes Duna-parti telkeit. Így szomszédságba kerül a Budai Hengermalom földterületét birtokló Simicska Lajossal. Majd bejelenti visszavonulását és, hogy fizikusként akar tovább dolgozni.

A 2006-os választások előtt azt rebesgetik, hogy a Schmuck Andor féle Tisztelet Társaságának nyugdíjas seregei és fantomdelegáltjai segítségével elfoglalja az MDF-et, hogy megakadályozza az egyre erősödő ősellenfelek, az Orbán-Simicska páros visszatérését. Tény, Dávid Ibolya bejuttatja a parlamentbe a pártot, és ezzel az MSZP-SZDSZ szerez kormánytöbbséget. Az MDF frakció pedig hozzásegíti a Kopaszi-gát teljes egészének megvásárlásához. A „visszavonult” üzletember 39. születésnapját jóbarátja, Csányi Sándor és szocialista politikusok társaságában ünnepli 2007-ben a gáton, a telkeket pedig még ugyanabban az évben sokszoros haszonnal ad tovább portugál befektetőknek, akikkel már 2006 óta a továbbadásról tárgyalt.  A kerület fideszes ellenzéke fel is jelenti.

2006 után tovább folytatja politikai térfoglalását, és barátkozik a Fidesszel is. A sajtó őt sejti Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes felbukkanása és térnyerése, valamint egyes gyanús BKV-s ügyletek mögött, de a szocialisták meggyengülésével lesz egyre forróbb a levegő körülötte is. Már a kormányváltás előtt új erőre kapnak a különböző, üzleti ügyeit érintő nyomozások a BKV-s botránytól, az Infopark-os zsarolási gyanún („lelövesselek vagy agyonveresselek?”) át a Kopaszi-gát tranzakciójáig. Ezért a választások után vagyoneladásba, visszavonulásba kezd, és egy focicsapat megmentésével igyekszik jó pontokat szerezni Orbánnál. Mezőgazdasági érdekeltségei viszont megmaradnak és továbbra is jelentős EU-támogatást kapnak. Menti a menthetőt.

Oligarchafok: 3,3

– vagyonfok: 4

– politikai befolyás: 4

– médiabefolyás: 2

Jele: Sakkjátékos fehér kesztyűvel

Legjobb mondata: „Lelövesselek vagy agyonveresselek?”

Legjobb oligarcha-barát: Csányi Sándor

>>> Tovább a Kis Oligarchatározóra

(Fotó: innen.)

 

Megosztás