közbeszerzés

Ezúttal egy 2,7 milliárdos tendert húzott be Seszták Kisvárdáján a kedvenc Nyírépszer

Mészáros Lőrinc cégeit is lenyomva nyert el egy ívóvízellátással kapcsolatos megbízást a budapesti Nyírépszer Hungária Kft. Kisvárdán. Pedig a felhívásra sokan jelentkeztek, sőt, egy másik cég még olcsóbb ajánlatot is adott. Azt azonban kizárták „aránytalanul alacsony” ár miatt, így – sok más helyi tenderhez hasonlóan – a Nyírépszer lett a befutó. A Seszták Miklós nevével fémjelzett Kisvárdán egyébként mindig jut pénz mindenre, más kérdés, hogy jól sikerül-e elkölteni.

Eredményt hirdettek abban a közbeszerzési eljárásban, amit az ivóvízellátás modernizációjára írtak ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisvárdán. A tendert a településen gyakran sikeres Nyírépszer nyerte meg, amelynek feladata lesz Kisvárda vízellátó rendszerének fejlesztése kapcsán új kutak és új vízműtelep létesítése új vízbázison, valamint a beruházás megvalósításához szükséges tervezés és kivitelezés.

Az ekr.gov.hu-ra feltöltött dokumentumok szerint „Kisvárda területén létesülő vízellátó rendszer kútjaiban jelentős depresszió alakult ki” (vagyis a talajvíz szintje a kutak körül jelentősen lecsökkent – a szerk.), ezért van szükség a fejlesztésre. Az ajánlattételi felhívásra 12 cég jelentkezett, tehát kifejezetten nagy volt a verseny. Végül azonban a kisvárdai megbízásokban gazdag Nyírépszer Hungária Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett a befutó, a nettó 2 692 978 000 (2,7 milliárd) forintos ajánlatával.

Pedig a megbízásért többek között olyan nagyágyúk indultak még, mint a Veolia Mélyépítő Magyarország Kft., a Mészáros és Mészáros Zrt., az A-Híd Építő Zrt. vagy a STRABAG Vízépítő Kft. A beadott ajánlatok közül egy érvénytelen lett, a többit pedig el sem bírálták érdemben, mert drágábbak voltak, mint a nyertes Nyírépszeré.

Kivéve a Négyen 2002 Mérnöki Tanácsadó és Szolgáltató Kft.-t, amely 2,47 milliárdos árat ajánlott meg.

Bár ez csak 215,9 millió forinttal volt kevesebb, mint a nyertes ajánlat, a céget az aránytalanul alacsony ár miatt kizárták.

A kiíró szerint a Négyen 2002 Kft. az „árindokolási felhívására indokolást nem nyújtott be, így ajánlati árának megalapozottsága nem volt alátámasztott, és így aránytalanul alacsonyként értékelhető volt az ajánlati ellenérték.”

Ennek ellenére nem ez a cég, hanem a KE-VÍZ 21 Zrt. és a Veolia élt panasszal: a véleményük szerint a tarthatatlanul rövid határidők miatt mindketten előzetes vitarendezési kérelmet adtak be – hiába.

Kisvárdán a Nyírépszer a nyerő

Nem ez az első alkalom, hogy a budapesti székhelyű Nyírépszer megbízást kap a Seszták Miklós (Kisvárda fideszes országgyűlési képviselője, volt miniszter) nevével fémjelzett Kisvárdán. A cég csak 2018 és 2022 között 7 tendert nyert meg a városban, összesen több mint 1 milliárd forint értékben.

De többek között ők építhették az Atlétikai Centrumot, a sportszállót, a Díszlet utcát, a Cinemaqua moziparkot és az Ökoturisztikai attrakciót is. A cég tulajdonosa a debreceni Biró Márton, a kft. bevétele az elmúlt öt évben 1 és 4,3 milliárd forint között mozgott.

Ahogy az a felsorolásból is kitűnik, Kisvárdán számos dolog épült az elmúlt években, más kérdés, hogy mekkora sikerrel. A kétes hírű beruházásokról többek között itt, itt és itt számoltunk be.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Seszták Miklós egy sajtótájékoztatón (fotó: MTI/Balázs Attila)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42

  • ikon

    Kriptovalutával

    Küldd az adományod erre a címre: commerce.coinbase.com/checkout/3705feb7-b5a9-4ee4-b8b5-4ee9daf170a2