közpénzégetés

Drónvideó: üresen áll a 2,4 milliárd forintból épült luxus-teniszakadémia Kisvárda mellett

Megnéztük a nettó 2,4 milliárd forintból épült luxus-teniszakadémiát Kisvárda mellett, amit a volt fejlesztési miniszterhez, Seszták Miklóshoz köthető alapítvány húzott fel közpénzből. A szántóföldek között megvalósult teniszparadicsom ugyan már egy éve megnyílt, de nincs nyoma, hogy az öt évfolyamos iskolában elindult volna az akadémiai oktatás, a sportlétesítmény oldalán pedig igazán művészet foglalt időpontot találni. A közpénzzel kitömött alapítvány nem válaszolt az adatigénylésünkre, amiben azt szerettük volna megtudni, mennyien használták a pályákat, és miből tartják fent az akadémiát. Több mint 1 milliárd forintot költöttek a szomszédos tó turisztikai fejlesztésére is, aminek a keretében többek között hobbit-házakat húztak fel. Ezeknél a fejlesztéseknél azonban többnyire zárt kapuk fogadtak minket, és még mindig a helyi kocsma tölti be leginkább a turisztikai információs központ szerepét.

A Határok Nélküli Teniszakadémia Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Kisvárdától mindössze 8 kilométer távolságban található. Már másodjára drónozunk az ország ezen szegletében, legutóbb az adófizetők pénzéből Kisvárdán kiépült NER-Disneyland látványberuházásait örökítettük meg. A 300 kilométeres utat most egyrészt azért tettük meg, hogy megnézzük, hogyan öntötték formába az ország első, angol nyelvű, bentlakásos teniszakadémiáját, amihez VIP klubépületet is álmodtak.

Másrészt szerettük volna megtudni, hogy a szántóföldek melletti teniszakadémiát mennyien használják, egy év alatt sikerült-e beindítaniuk az oktatási tevékenységet. Ha már a sportiskolát felhúzó, közpénzzel kitömött Alkossunk Várost Alapítvány a közadatigénylésünkre nem reagált. Többek között azokra az adatokra lettünk volna kíváncsiak, hogy mennyien vették eddig igénybe a teniszpályákat, és ki tudják-e gazdálkodni az akadémia fenntartását, vagy ahhoz is támogatásokra van szükségük. Az alapítványnak és a teniszakadémiának írásban is elküldtük a kérdéseinket, de azokra sem érkezett válasz.

A Határok Nélkül Teniszakadémia, ami „természetes módon illeszkedik a környezetbe” (fotó: Átlátszó)

A Rétközi-tóra nem véletlenül vetett szemet a helyi elit, ami ebben az esetben csakúgy, mint Kisvárdán, Seszták Miklós, ex-fejlesztési miniszter körét jelenti. A politikus jelenleg a térség országgyűlési képviselője, akinek hála a tóhoz is ömlik a közpénz. Lenyűgöző látványt nyújt a 400 hektáron elterülő tó, ami az Országos Ökológia Hálózat magterületéhez tartozik. A most létesült teniszakadémia úgynevezett pufferterületen fekszik, ez a terület, ami védi a tó állapotát.

Hivatalos megnyitóról nem találtunk az interneten információkat, a teniszakadémiának 2020. március végén kellett elkészülnie. Annyit lehet látni, hogy 2020 júliusában elindult a Facebook-oldaluk, 2020 szeptemberében Seszták Miklós pedig azt írta az egyik bejegyzésében, hogy „Teniszélet, Rétközi-tó ON”. Azt viszont ki lehet jelenteni, hogy a teniszakadémia több mint egy éve megnyitotta a kapuit.

Seszták Miklós a fedett pályán (fotó: Seszták Miklós / Facebook)

Az osztályokat még meg sem hirdették

Az akadémia honlapján azt írják, hogy várják a sportolni vágyókat, online is lehetőség van pályát foglalni. Megvan az előnye, ha valaki a semmi közepén felépült teniszpályán akar edzeni, ugyanis az online foglalórendszerben szinte lehetetlen olyan időpontot találni, ami foglalt. Egy időponton belül 13 pálya közül lehet szabadon válogatni, ugyanis ott is alig mutat foglalást a rendszer. Hasonló volt a helyzet augusztusban is, amikor jó idő volt, ősszel pedig a fedett sátorban lévő pályákon lehetne teniszezni.

Egy szombati nap kihasználtsága (fotó: hnta.hu)

Délelőtt 1600 forint/óra, délután 2000 forint/óra áron lehet sportolni a hét sima salakos pálya egyikén. Négy kemény pálya létesült, ezeknek az ára 5000 forint/óra, a szupersalakosé és a multifunkcionális gumipályáé pedig 2000-3000 forint/óra között mozog.

Szabad a pálya szombaton (forrás: hnta.hu)

Ahogy a NER-es úticélok esetében lenni szokott, frissen aszfaltozott út vezet a kukoricaföldek között az akadémiához. A helyszínre ottjártunkkor busszal érkezett egy iskolás csoport edzeni. A főépület azonban (benne az iskolával, irodákkal és a 48 férőhelyes kollégiumal) még nagy valószínűséggel nem tölti be a funkcióját.

A honlapon nincs annak nyoma, hogy volt lehetőség beiratkozni a tanévre, és máshol sem láttuk jelét, hogy meghirdették volna az osztályokat.

Azt sem verték nagydobra, hogy mi is lesz pontosan a funkciója a beruházásnak. Az interneten keresgélve lehet belefutni egy interjúba a frissmédia.hu oldalán. Ebből tudhatjuk meg, hogy hat-hét sportágat akarnak az oktatásba belevinni, napi szinten a teniszt, azonkívül Kisvárda közelsége miatt a focit és a kézilabdát, a tó adottsága miatt pedig a kajak-kenut.

Teljesen angol nyelven fog folyni az oktatás, lesz egy nulladik, illetve további négy osztály. Egy osztályt 25 fővel terveznek elindítani. A kollégiumban 50 főnek tudnak szállást nyújtani, ahová Kárpátaljáról, Szlovákiából vagy a romániai magyar területekről várnak gyerekeket.

Azért sem feltételezzük, hogy a sportiskola elindult, mert a Facebook-oldalukon úgy hirdetik a kétágyas kollégiumi szobákat, hogy oda bárki foglalhat.

Sportiskola a szántóföldek közt (fotó: Átlátszó)

Jöhetnek az új Fucsovicsok

„Csodás a komplexum, a pályák borítása megegyezik a US Openével!” – mondták a környékbeli szakemberek egy kupica pálinkának tűnő ital társaságában a bejáráson.

Arra nem sok racionális magyarázatot lehet találni, hogy miért a Rétközi-tó partján, Nyíregyházától 50 kilométerre épült meg a köznek sportparadicsom. Az egyik legnaivabb magyarázat a beruházásra, hogy a szomszédos nyírségi salakról, Nyíregyházáról indult Fucsovics Márton karrierje, a sportoló jelenleg a 39. helyen áll a férfi teniszezők világranglistáján.

A fent említett interjúban sem aggódják túl a távolságokat: „100 kilométeres körzetben egy olyan komplexumot adtunk a mai nap át, hogy bárkit tudunk fogadni. Aki tényleg minőségi teniszt akar, annak nem biztos, hogy 30, 20, 50 kilométeres távolság gondot okoz”. 50 kilométer távolság oda-vissza megtéve már 100 kilométer, viszonylag szűk az a kör, akinek megérné ennyit kocsikázni, kivéve, ha jakuzzis fogadtatásban részesül.

A VIP klubépület nem fért bele 3 milliárdba

2019-ben derült ki, hogy nettó 2,4 milliárd forintból épülhet meg a sportiskola. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal, illetve a Magyar Tenisz Szövetséggel kötött szerződések alapján beruházóként megjelölt Kárpát-medencei Teniszakadémia Nonprofit Kft. által kiírt tender nyertese a Kermi-Szolg Kft. lett.

Az index.hu szúrta ki, hogy a tóhoz közeli részen VIP klubépületet terveznek. Már a szántóföldek közé megálmodott teniszakadémia is furcsának tűnt, de az épülethez tervezett medencés klubépület már egyértelműen jelezte, hogy a helyi elit kiszolgálását célozta meg a beruházás.

A látogatásunkkor a klubépület még kivitelezés alatt állt, a hozzá tartozó két pálya már készen volt, de azokat felverte a gaz, nyilvánvalóan nem használják. A többi kültéri pálya azonban karban volt tartva.

Elől a kivitelezés alatt álló VIP klubépület, mögötte az elkészült kollégium, hátul pedig a főépület és a fedett pályák (fotó: Átlátszó)

Azt 2019-ben még nem lehetett tudni, hogy a bruttó 3 milliárdos építkezés büdzséjébe belefér-e a klubépület. Utánanéztünk az építkezésnek a közbeszerzési értesítőben, és kiderült, hogy nem fért bele. A klubra egy másik közbeszerzést írtak ki, aminek az eredményét idén januárban tették közzé. A nyertes ezúttal is a Kermi-Szolg Kft. lett.

Az egyszintes, 457 négyzetméteres épület 124 millió forintba kerül az adófizetőknek.

Az újonnan kiírt közbeszerzés műszaki terveiben már csak az található meg, hogy az épületen belül lesz egy 22 négyzetméteres „lazító medence” és 47 egy négyzetméteres rekreációs tér.

A korábbi műszaki tervekben, amelyekről az index.hu számolt be, részletesebben felsorolták, hogy milyen luxus wellness-elemekkel kívánják felszerelni az épületet, még a jakuzzi típusát is előre kiválasztották. A létesítmény az akkori tervek szerint a későbbiek során egy 125 négyzetméteres kültéri úszómedencével is kiegészül.

„Megrendelő igényének megfelelően egy pezsgőmedence és egy szauna létesül, melyet kizárólag az Akadémia VIP vendégei használnak majd (…) A zártkörű használat és a kis kihasználtság miatt a választott pezsgőmedence egy feszített víztükrű, 6 fő befogadóképességű, akril bevonatú kereskedelmi forgalomban kapható termék, amely szűrő-forgató berendezéssel és különböző masszázs funkciókkal (illetve igény szerint egyéb kiegészítőkkel, pl. led világítás, hangrendszer, stb…) van ellátva.”

A pénzes polgároknak is ki kell engednie a gőzt valahol

Sokan értetlenül állnak azelőtt, hogy mi indokolja ezt a luxust. Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő, volt debreceni polgármester elárulta, hogy a teniszakadémia mintája a Santa Monica Club. „Annak az a lényege, hogy olyan sportegyesületet működtetnek Santa Monicában, ahol az olimpiai bajnokokkal az egyébként pénzes polgárok együtt edzenek, mert nekik ez a presztízs, ahhoz viszont építenek jacuzzit is… ha egyébként a kisvárdai polgárok egy része, akinek van pénze, ettől gondolja azt, hogy akkor őneki ez egy klubélet, egy társadalmi közösségi élet és a versenyzőkkel együtt van, akkor azt gondolom, ezt meg kell tenni.”

Azt a saját szemünkkel láttuk, hogy Szabolcsveresmart nem a nyírség Santa Monicája. Az 1700 fős település igen szegénynek számít.

„Mind az óvodában, mind az általános iskolában magas a hátrányos helyzetű gyermekek száma. Ennek leggyakoribb oka a családok nehéz anyagi helyzete, hiszen a település családjainak nagy része többnyire minimálbérből, munkanélküli járadékból, vagy az aktív korúak segélyéből és a gyermekek után járó támogatásokból él” olvasható a falu honlapján.

Seszták Miklós egy egyeztetés után Vincze Károllyal, Szabolcsveresmart polgármesterével (fotó: Seszták Miklós / Facebook)

Tökéletes gazdasági NER-körforgás

Az akadémia honlapján nem írják, hogy milyen forrásból épült fel a teniszparadicsom, az interneten ezt a három pénzforrást találtuk:

  • 2016-ban a teniszakadémia kialakítása Rétközben 1,250 milliárd forintot kapott a Magyar Tenisz Szövetség;
  • A Kárpát-medencei Teniszakadémia Nonprofit Kft. „Szabolcsveresmarti Teniszakadémia című projekt egyedi támogatásaként 1,2 milliárd forintot kapott;
  • 2017-ben a Rétközi Teniszakadémia támogatására a Kárpát-medencei Teniszakadémia Nonprofit Kft. 250 millió forintot kapott.

A teniszakadémia kiváló példa arra, hogyan válik követhetetlenné a közpénz útja az alapítványoknál.

Valamivel egyszerűbb lenne a dolgunk, ha a teniszakadémia a Magyar Tenisz Szövetség égisze alatt működne. Bár igaz, a szövetség háza táján sincs minden rendben. 2020-ban érkezett Lázár János rendet tenni, a korábbi elnök, a szintén fideszes országgyűlési képviselő Szűcs Lajos helyére. Az előző elnök idején a szövetségnél 3,8 milliárdos tartozás halmozódott fel, a zavaros helyzet miatt odáig fokozódott a feszültség a szövetségben, hogy Szűcsnek, aki 2011-től volt a Tenisz Szövetség elnöke, távoznia kellett.

A beruházás építtetője a nyíregyházi Kárpát-medencei Teniszakadémia Nonprofit Kft., a céget 2016 decemberében alapították, tulajdonosa a nyíregyházi Alkossunk Várost Alapítvány. Az alapítvány pedig már egyértelműen Seszták Miklós kedvencei közé sorolható, ugyanis több milliárd forintos támogatást nyertek el kisvárdai projektek megvalósítására.

Az Alkossunk Várost az építtetője a kisvárdai ökofilm-parknak is, amely még az OLAF érdeklődését is felkeltette. Az alapítványt Mikucza Tamás hozta létre, aki Seszták Miklós üzleti körébe tartozó vállalkozó. A fideszes Seszták Miklósnak sem megy rosszul, a második legjobban kereső politikussá avanzsált 2020-ban.

Mikucza Tamás, Seszták Miklós üzleti körébe tartozó vállalkozó (fotó: Seszták Miklós / Facebook)

A közpénzzel kitömött Alkossunk Várost Alapítvány 2016 után „megunta feltölteni” a honlapjára az éves beszámolót. Az alapítvány birosag.hu-n elérhető 2019-es évi beszámolóját pedig csak 2021 februárjában adta le. Ezzel is megnehezítik, hogy megtudjuk, milyen támogatásokat kaptak 2020-ban.

Ez a furcsa gazdasági körforgás itt még nem ér véget. A közbeszerzéseket elnyerő Kermi-Szolg Kft. Kerekes István tulajdonában van.

A közbeszerzést közvetetten egy olyan alapítvány írta ki, amelynek az alapítója Mikucza Tamás, majd pedig a támogatók között is feltűnnek Mikuczáék. A beruházás telkei sem az állam tulajdonában vannak: 2018-ban vásárolta meg azokat a Kárpát-medencei Teniszakadémia Nonprofit Kft.

A teniszakadémia támogatói között is feltűnik a Mikucza-család. A támogatókat a honlap alján tüntetik fel, köztük találjuk a nyíregyházi F Medical Magánklinikát (korábbi nevén a FINNAMED Klinikát), aminek az ügyvezetője Mikucza Tamás.

Több mint 1 milliárd turisztikai fejlesztésre zárt kapuk

Az alapítvány a Rétközi-tó komplex turisztikai fejlesztésére a Nemzetgazdasági Minisztériumtól 785 millió forintot kapott. A pénzből a következő projektek valósultak meg, amelyek összege az mfor.hu gyűjtése szerint 565 millió forint:

  • „Rétköz kapuja” látogatóközpont, nettó 193 millió forint;
  • vízibázis és rendezvényház, nettó 248 millió forint;
  • 100 fős filagória és megfigyelőközpont, nettó 103 millió forint;
  • tanösvény, nettó 21 millió forint.

Ezeknél a beruházásoknál is a Kermi-Szolg Kft. volt a kivitelező.

A tó körüli túrát egy hétfői napon a „Rétköz kapuja” látogatóközpontnál kezdtük. Az interneten nem találtuk a nyomát, hogy megvalósult-e a beruházás. Az alapítvány honlapja szerint a „Rétköz kapuja” biztosítja a „komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatásokat”.

A „Rétköz kapuja” látogatóközpont zárva volt (fotó: Átlátszó)

Az autóból kiszállva, a tó északi csücskénél megpillantottuk az épületet, reméltük, hogy odasétálva az információs pultnál tudunk tájékozódni a tó látnivalóiról, és útmutatást tudnak adni, mit merre találunk. Egy térképet is szerettünk volna kérni, hogy ne a közbeszerzési értesítőből kivadászott helyrajzi számok alapján kelljen túráznunk. A kapu viszont zárva volt, és a nyitvatartást sem tüntették fel.

A következő állomás, amit szerettünk volna megnézni, az a 100 fős filagória, a kilátó és a hobbit-szállás. A közútról egy fatábla jelzi a Bucka-Lakot, a kilátót nem, de egy tábla tiltja a behajtást azoknak, akik nem a szálláshelyre érkeztek. Biztos, ami biztos, a kocsit kint hagyva besétálunk a szántóföldek között, azonban itt is zárt ajtókat találunk.

Szabolcsveresmarti hobbit-lak (fotó: Átlátszó)

Bucka-Lak elnevezésű „hobbit-szállás” és erdei iskola, egy másik uniós projektből, nettó 500 millió forintból valósult meg. A honlapjuk szerint az épület erdei iskolaként is működik, ennek keretében egész évben általános iskolás csoportoknak szerveznek egy hetes turnusokban programot. A szállás Facebook-oldalára feltöltött képek alapján valóban jártak iskolás csoportok a Bucka-Laknál, ahol lovaskocsikázásra és hajókázásra is volt lehetőségük.

Drónvideó: kihasználatlan a 2,4 milliárd forintból épült luxus-teniszakadémia Kisvárda mellett from atlatszo.hu on Vimeo.

A vízibázishoz és rendezvényházhoz nem találtuk meg az utat, a drónfelvételen azonban egy rövid keresés elő is bukkantak az épületek a fák között. Azt később a polgármester közösségi oldalán találtuk meg, hogy a vízibázis a Kurta kocsma melletti úton közelíthető meg. Úgy tűnik, hiába az a több mint 1 milliárd forint, amit a tó turisztikai fejlesztésére költöttek, még mindig a legbiztosabb turisztikai információs központ a helyi kocsma maradt a kistelepülésen.

Zsilák Szilvia (szöveg) – Pápai Gergely (videó)

Frissítés: Cikkünk korábbi verziójában tévesen szerepelt, hogy a Kermi-Szolg Kft. tulajdonosa Mikucza László Zsolt. A tévedésért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Rétközi-tó partján megépült Határok Nélkül Teniszakadémia madártávlatból (forrás: Pápai Gergely/Átlátszó)

 

Megosztás