Kisvárda

A kisvárdai pajzsdudorok 1,3 milliárdért költöznek új otthonba a zsinagógából

Ha Kisvárda, akkor pénzszórás. A fideszes önkormányzat sok látványberuházás után most nettó 1,3 milliárd forintot költhet el arra, hogy a helyi múzeumnak építsenek egy modern ingatlant. Holott az intézmény mostani épületét nemrég pofozták ki több száz millió forintból. A rendelkezésre álló állami támogatásból a múzeummal együtt beígért tájházra viszont már nem futja. 

Az ukrán határtól alig húszpercnyi autóútra, Szabolcs megyében, közelebbről a Rétköz nevű térségben fekszik a tizenötezres város, Kisvárda. Innen származott el Seszták Miklós, aki korábban fejlesztési miniszter volt Orbán Viktor kormányában. Kisvárda az ő regnálása idejében kapott állami pénzek és a pazarló látványberuházások miatt érdemelte ki a „Kelet Felcsútja” gúnynevet. Most a helyi múzeum a pár éve csodásan felújított épületéből egy vadiújba cuccol át.

Seszták már nem miniszterkedik, de országgyűlési képviselőként továbbra is egyengeti szülővárosa sorsát, így Kisvárdán még ma is akad milliárdos nagyságrendű közpénz szinte bármire. A stadion, az atlétikai centrum, vízicsúszdapark, mozipark, jégtörőhajó, ökoturisztikai attrakció, díszlet utca és termálvizes lórehabilitációs központ után egy kulturális projekt van soron: múzeumot építenek.

Az új létesítménybe az önkormányzati fenntartású Rétközi Múzeum intézménye költözik, ami 1983 óta a volt kisvárdai zsinagógában működik.

Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője (fotó: Seszták Miklós / Facebook)

„Kisvárda egyik legfigyelemreméltóbb épületében, a volt zsinagógában, Csillag utca 5. szám alatt található az egykori Vármúzeum jogutódjaként működő Rétközi Múzeum. A bejárati előcsarnokban a Holocaust kisvárdai áldozatainak emléktáblái láthatók. A földszinten kizárólag néprajzi anyag található, amelynek gyűjtési helye a Rétköz, és amely jelenlegi elrendezésében ezt a – Múzeumnak is nevet adó – tájegységet szeretné reprezentálni.” – olvasható az intézmény honlapján.

A múzeumban megtekinthető leletek jelentős részét a kisvárdai vár anyaga adja. Ezenkívül vandál sarkantyúk, valamint umbók, azaz pajzsdudorok, továbbá a gyalogos harcosok fegyverzetei is megtalálhatóak benne.

Az umbó a kidudorodó fémrész a pajzs közepén (forrás: wikimedia/Sndc89)

Ismerős cég nyerte a tendert

A település még 2019-ben kapott bruttó 1,9 milliárd forintot az államkasszából, hogy egy új múzeumépületet és egy tájházat alakítson ki. A múzeum kivitelezésére csak tavaly decemberben sikerült vállalkozót találni.

A város ezáltal egy nettó 1,3 milliárdos épülettel lesz gazdagabb.

Az új kulturális létesítmény nettó alapterülete közel kétezer négyzetméter lesz. A modern épület alsó szintjén kap helyet a kiállítótér, plusz több kiszolgálóhelyiség, az emeleten pedig az irodák, valamint egy multifunkcionális tér lesz majd.

„A beruházás keretében a Rétközi Múzeum elhelyezésére szolgáló épület kialakítására kerül sor, amely az értékes és számottevő gyűjteménynek a mai kor igényeinek megfelelve méltó kiállítási helyet biztosít.” – áll a közbeszerzési dokumentumban.

Az új kulturális létesítmény felhúzására kiírt közbeszerzésen úgy tűnik, nagy volt a verseny: hat cég is indult. A nyertes neve mégsem okoz meglepetést.

A munkát a nyíregyházi KERMI-SZOLG Kft. vitte el, ami a helyi közbeszerzések egyik kiskirálya.

A kft. végezhette többek között a Kisvárdához közeli, ám a világtól annál eldugottabb Rétközi-tavon a turisztikai fejlesztéseket 565 millió forint értékben. A tó partján szintén ők húzhatták fel a 2,4 milliárd forintos, nem túl sokak által használt, Határok Nélkül Teniszakadémiát is, ami a luxust sem nélkülözi.

Drónvideó: üresen áll a 2,4 milliárd forintból épült luxus-teniszakadémia Kisvárda mellett | atlatszo.hu

Megnéztük a nettó 2,4 milliárd forintból épült luxus-teniszakadémiát Kisvárda mellett, amit a volt fejlesztési miniszterhez, Seszták Miklóshoz köthető alapítvány húzott fel közpénzből. A szántóföldek között megvalósult teniszparadicsom ugyan már egy éve megnyílt, de nincs nyoma, hogy az öt évfolyamos iskolában elindult volna az akadémiai oktatás, a sportlétesítmény oldalán pedig igazán művészet foglalt időpontot találni.

A beruházások a cég pénzügyi eredményein nem igazán látszanak meg. 2020-ban 1,5 milliárd forint árbevételt ért el, de közel 32 milliós veszteséget termelt. 2021-ben pedig 657 milliós forgalomból csupán 9 milliós nyereséget könyvelhetett el.

Sima lakóházból gyúrnak tájházat

Az állam által pénzelt másik projektről, a tájházról még annyi információt sem találunk az interneten, mint az új Rétközi Múzeumról. Az önkormányzat egy 2020-as dokumentumban írt pár sort a tervekről.

„Tájházon a mezővárosi lét által megkívánt, az idők során kialakult polgári jegyeket is magukon viselő lakóházakat értjük. Mivel Kisvárda 20. század eleji története a falusi és mezővárosi fejlődés jegyeit egyaránt hordozza, a városközpontban lévő, tájháznak megvásárolt épület átalakítása szintén ehhez a koncepcióhoz kell, hogy illeszkedjen. Ezt a fajta kialakítást megköveteli az utca még meglévő, hasonló időszakban készült épületállománya. Kisvárda Város Önkormányzata a leendő tájház helyszínének a 1168. helyrajzi számú ingatlant jelölte meg. Az ingatlan 783 négyzetméter alapterületű.”

Egy tipikus mezővárosi épületet kerestünk a Google-térkép utcanézetében, de meglepetésünkre egy sima rácsos, redőnyös családi házat találtunk. A leleményes kisvárdai önkormányzat tervei szerint ezt az épületet alakítják át tájházzá.

A tájház leendő épülete 2021-ben, Várday István u. 13 (fotó: Google Earth)

A tulajdoni lap szerint az ingatlanvásárlást az önkormányzat hamar lezongorázta, már 2019 márciusában megvették az épületet. Az tehát már közel négy éve az önkormányzaté, funkciójáról azonban nincs információ.

A leendő tájház kialakításához még egy etnográfust (néprajzkutatót) is bevetettek. A tervek szerint így fog kinézni, miután a jelenlegi épület „tájház jellegűre lesz alakítva” – persze, ha valaha is elkészül.

A tájház terve (forrás: EKR)

A közbeszerzési értesítő szerint 2020-ban hiába kerestek kivitelezőt a tájház megépítésére. Egyetlen érvényes ajánlat volt, azonban az meghaladta az önkormányzat pénzügyi keretét. A rendelkezésre álló anyagi fedezet nettó 75 millió forint volt, az ajánlatok pedig nettó 100-124 millió forint között mozogtak.

A volt zsinagóga épületét kívül-belül felújították

Ahogy a cikk elején említettük, a most bruttó 1,3 milliárd forintért új otthont kapó Rétközi Múzeum 1983 óta a volt kisvárdai zsinagógában működik.

2019-ben számoltak be arról a helyi lapok, hogy gyönyörű lett a teljes rekonstrukción átesett zsinagóga, még restaurátori helyiségeket is kialakítottak benne.

 

A felújítás három ütemben zajlott, az első és a második ütem nettó 300 millió forintba került, ami a külső munkálatokat fedezte. A belső felújítás volt az utolsó ütem, annak áráról nem találtunk információt a közbeszerzési közlönyben. A Korintosz Kft. egy videó szerint 2018 végén lett kész a belső felújítással, és ők végezték a külső rekonstrukciót is.

A múzeum nemrég felújított épülete (fotó: Leleszi Tibor polgármester / Facebook)

Az új múzeum helyén bérlakások állnak

Az új múzeumépület a Krucsay Márton utca 5. szám alatt lesz. A telek nem üres, így a rajta lévő épületet el kell dózerólni az új létesítmény felhúzása előtt. Abból adódhatnak problémák, hogy az ingatlan papíron egy hét lakásos bérlakás.

Itt lesz a tervezett új múzeumépület (fotó: Google)

Nem tisztázott, hogy

  • miért van szükség egy új ingatlanra, ha a múzeumnak helyt adó zsinagógát pár éve felújították,
  • mi lesz a zsinagóga impozáns épületével,
  • a bontás előtt álló bérlakásokban élnek-e.

Elküldtük a kérdéseinket Leleszi Tibornak, Kisvárda fideszes polgármesterének, de választ nem kaptunk.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A kisvárdai vár előterében egy focipályával (forrás: Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram)

 

Megosztás