közbeszerzés

Egy atomerőmű-modell lesz Kisvárda legújabb látványossága

Kisvárda a helyi kötődésű Seszták Miklós minisztersége idején méltán érdemelte ki a „Kelet Felcsútja” elnevezést: a kisvárosra húszmilliárd forintnál is több közpénz hullott 2014-2018 között. Az abszurd fejlesztések máig nem álltak le, most épp a kisvárdai ECO-park interaktív fejlesztéséhez keresnek pályázókat. A projekt egyik látványossága egy atomerőmű-modell lesz.

Kisvárda egy kisváros Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A településre ömlöttek a milliárdok, amikor 2014-2018 között a helyi kötődésű Seszták Miklós volt a fejlesztési miniszter. Bár Seszták már nem miniszter, a fejlesztések nem álltak meg. Kisvárda több abszurd fejlesztésnek ad otthont, ezekről nemrég drónvideót is forgattunk.

Drónfelvétel: megnéztük a kisvárdai NER-Disneylandet

Budapestről három óra autóval az ukrán és szlovák határ közelében fekvő Kisvárda. A kisváros nemhiába vívta ki magának a „kelet Felcsútja” címet: amíg a kisvárdai kötődésű Seszták Miklós 2014-től 2018-ig Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere volt, több mint 20 milliárd forint közpénz érkezett a városba. [caption id=

Felsorolni is nehéz, mi minden valósult meg eddig a több mint 20 milliárd forintnyi közpénzből. A stadion mellett jutott pénz vízicsúszdaparkra, moziparkra, jégtörő hajóra, ökoturisztikai attrakcióra, díszletutcára, de még termálvizes lórehabilitációs központra is.

Szabályozható atomerőmű-modell

A közbeszerzési értesítőben június végén jelent az a felhívás, amiben a kisvárdai ECO-park interaktív fejlesztéséhez keresnek pályázókat. A kiírás kisebb módosításai pénteken jelentek meg.

Az ajánlatkérő Kisvárda Város Önkormányzata, ami az ECO-parkban több látványosságot is szeretne megvalósítani. Elképzeléseik szerint lesz majd például zenélő lépcső, amin a megfelelő lépcsőfokok „bejárásával” komplett dallamok is lejátszhatóak. A parkban helyet kap egy virtuális medence is, a “térdig érő” virtuális vízben a tájegységre jellemző autentikus halak úszkálnak, amik „Természetesen elinalnak a látogató keltette fodrozódó vízben”.

A látogató megismerkedhet egy, a filmkészítésben széles körben alkalmazott trükktechnikával, sőt a green- vagy bluebox felületnek köszönhetően láthatja magát az animációban. Idővonal is lesz, ami a tájegység történetét dolgozza fel, ezen kívül helyet kap a tiszavirágzást és a végtelen lápot bemutató interaktív, és mozgásérzékeny installáció is. A látogatók egy digitális vendégkönyvben mondhatják el a véleményüket a nem mindennapi látványosságokról.

A tervek szerint az ECO-parkban lesz egy atomerőmű -modell is. Ez tartalmazza az atomreaktort, a csővezetékeket, a turbinát, a generátort, és a villamos vezetékeket. A látogatók beleshetnek a reaktorba, ahol a fűtőelem-kazetták és a mozgatható szabályozó rudak lesznek.

A közbeszerzési kiírásban nem szerepel becsült érték, tehát egyelőre még megsaccolni sem lehet, mennyibe fog kerülni a projekt.

Az OLAF már felfigyelt rá

Valószínűleg a sajtóban sokat szereplő Öko-filmparkról lehet szó. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Hivatal 1,295 milliárd forintnyi uniós támogatást nyert el ökoturisztikai fejlesztésekre, ebből valósulna meg ez a beruházás is a Cinemaqua mozipark mellett. A fejlesztésre már az OLAF is felfigyelt, mert a tervek szerint csak 5 évig, az EU-s projektek kötelező fenntartási időszakában működne.

A Cinemaqua mozipark egyébként szintén Kisvárdán található, és 273 millió forintból épül. Itt többek között „a szegénynegyedek egzotikus, de közbiztonság mentes hangulatát” lehet majd megcsodálni. A projekttel, melyet a Nyírépszer Hungária Kft. és a Szabó-Tetőmester Kft. nyert el, a tervek szerint 2021-re végeznek.

Zsilák Szilvia 

Címlapkép: Stadion és mesterséges sziget Kisvárdán. (Fotó: Pápai Gergely/Átlátszó)

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás