nemzeti együttműködés

Több mint félmilliárdért építhet tanuszodát a Seszták Miklós üzleti körébe tartozó vállalkozó

A nyíregyházi Mikucza-család cégei rendre felbukkannak nagyösszegű beruházások körül, most épp egy uszoda kivitelezésére nyertek több százmillió forintot az MHM Product Kft.-vel. A család cégei különösen Kisvárdán, Seszták Miklós volt nemzeti fejlesztési miniszter városában sikeresek.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Az MHM Product Kft. nyerte a cigándi tanuszoda építésére kiírt tendert – derült ki a közbeszerzési értesítőből.

A kft. feladata lesz Cigándon, a Fő utcában egy két tanmedencés, fedett uszoda létrehozása a kapcsolódó uszodatechnológiai, környezetrendezési, külső közműépítési munkákkal, továbbá a nem jogerős használatbavételi engedély megszerzésével együtt.

A meghívásos kiírásra összesen hat ajánlat érkezett, az MHM olyan cégek előtt lett befutó, mint Nyírépszer vagy épp a stadionépítési piacon hasító, felcsúti fiókteleppel is rendelkező Pharos 95 Sportpályaépítő Kft.. A beruházás nettó 626 millió forintból valósulhat meg.

A tendernyertes MHM Kft.-nek nem szokatlan a siker: az elmúlt években számos közbeszerzést húzott be – egy jelentős részüket Kisvárdán, Seszták Miklós volt miniszter városában. Tavaly például csak útfelújításra, illetve buszöböl- és útépítésre nyertek 336 millió forintot a településen, de korábban a sportszálló építésével is őket bízták meg a Nyírépszer Hungária Kft-vel konzorciumban 1,9 milliárd forintért. 

Kisvárda egyébként a beruházások egyik epicentruma, mesés fejlődéséről ebben a cikkben számoltunk be:

Drónfelvétel: megnéztük a kisvárdai NER-Disneylandet

Budapestről három óra autóval az ukrán és szlovák határ közelében fekvő Kisvárda. A kisváros nemhiába vívta ki magának a „kelet Felcsútja” címet: amíg a kisvárdai kötődésű Seszták Miklós 2014-től 2018-ig Magyarország nemzeti fejlesztési minisztere volt, több mint 20 milliárd forint közpénz érkezett a városba. [caption id=

 

Az MHM kültéri díszletépítési munkálatokat is végzett a Kisvárdai Várfürdő Fejlesztő Nonprofit Kft. részére 294 millió forintért, de a „Nyíregyházi Szakképzési Centrum Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma energetikai korszerűsítése” című pályázaton is 142 millió forintot nyert. Ezt megelőzően a Budapesten megrendezendő Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság létesítményeinek építésében is szerepet kaptak – szintén több százmillió forint értékben. És még folytathatnánk a sort.

Seszták Miklós alakja sejlik fel a háttérben

A budapesti székhelyű cég 2018-ban 1,2 milliárdos, míg 2017-ben 1,4 milliárd forintos forgalmat bonyolított, tulajdonosai pedig 50-50 százalékban Mikucza László és Mikucza László Zsolt. A két név (kiegészülve a korábbi tulajdonos Mikucza Tamáséval) sokaknak ismerősen csenghet.

Az MHM-ben 2017 szeptemberéig tulajdonos Mikucza Tamás az alapítója például a nyíregyházi székhelyű Alkossunk Várost Alapítványnak, amely a Kisvárdán népszerű, Seszták Miklós és nagynevű szponzorok (Mol, OTP, Hell) által támogatott LeszFesztet szervezi évek óta. De az Alkossunk Várost az építtetője a kisvárdai ökofilm-parknak is, amely még az OLAF érdeklődését is felkeltette, és közvetve ők a felelősei a szabolcsveresmartoni luxus-teniszakadémiának, valamint a Rétközi-tó köré épülő intézmények kivitelezésének is.

A HVG egy tavalyi cikkében rámutatott, hogy Mikucza Tamás volt felesége, Mikucza-Horváth Ágnes résztulajdonosa a szintén nyíregyházi Nyír-Komplett Kft.-nek, amely „a polgármesteri hivatal és könyvtár felújításától a konferenciaközpont-építésén át a sétálóutca térkövezéséig több százmillió forintnyi építési munkát nyert el az utóbbi években Seszták Miklós városában”.

A lap arról is beszámolt, hogy a kormány egy idősek és rászorulók elhelyezését biztosító, Kárpát-medencei speciális elhelyezési központ nevű intézmény kialakítására biztosított 2,5 milliárd forintot, amelynek kedvezményezettje a Határok Nélküli Gyógyításért Nonprofit Kft., és amelynek vezetői között a Mikucza-család több tagja is megtalálható.

Azonban nemcsak Mikucza Tamás, de Mikucza László Zsolt neve is többször felbukkant a hírekben, például akkor, amikor 2018-ban tulajdont szerzett a Kelet-Rest Kft.-ben, amellyel megvásárolta a nyíregyházi Erzsébet hotelt a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egyik árverésén. Akkor a Magyar Nemzet derítette ki földhivatali adatokból, hogy az 55.800 négyzetméteres ingatlanra mindössze egyetlen vevő, a Kelet-Rest tett ajánlatot 1,072 milliárd forintért. Mindezt úgy, hogy a kft-nek 2016-ban négymillió, 2015-ben pedig mindössze 1,2 millió forintnyi árbevétele volt, és munkavállalót sem foglalkoztatott.

Mivel Seszták Miklós neve szinte teljesen egybefonódott Kisvárdáéval, és 2018-ban még ő volt Magyarország 15. legbefolyásosabb személye, és jelenleg is országgyűlési képviselő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, nehezen elképzelhető, hogy semmilyen kapcsolata nincs a városában és annak környékén közpénzmilliárdokat elnyerő cégek vezetőivel.

Orbánnal nótázó, offshore-barát képviselőből fejlesztési miniszter: Seszták Miklós pályaképe

Bár az az uniós pályázat, amelyben érintett, az Európai Unió csalás elleni hivatala szerint is korrupciógyanús, Seszták Miklós 2014-től fejlesztési miniszter lehet. Egy vidéki ügyvédből lett politikus figyelemreméltó karrierje. Orbán Viktor több mint egy hónappal a választások után végre megnevezte miniszterjelöltjeit. A listán felbukkant Seszták Miklós neve, aki a kormányfő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium élére szánt.

Katus Eszter

Fotó: Seszták Miklós a Rétközi-tó fejlesztésén. Forrás: Seszták Miklós Facebook oldala

A cégadatokat az Opten Kft. biztosította.

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás