üllő

Az előválasztásról szóló Facebook-posztja miatt veszíthette el állását az üllői önkormányzati cég munkavállalója

Több mint 6 évig dolgozott az üllői önkormányzatnál (később az Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft.-nél) karbantartói munkakörben Ulveczki Mihály, amikor idén augusztusban mindenféle hivatalos indoklás nélkül kirúgták. A férfit egyszer már korábban is behívta magához az önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetője, minden valószínűség szerint azért, mert a városvezetésnek nem tetsző kommenteket írt Facebookon. Elbocsátására végül saját bevallása szerint azért kerülhetett sor, mert pár hete az ellenzéki előválasztásról posztolt. Megkerestük az ügyben a polgármestert és a városüzemeltetési cég ügyvezetőjét is.

Ulveczki Mihály nyugdíjasként dolgozott az üllői önkormányzathoz tartozó Városüzemeltető és Fejlesztő Kft.-nél. Elmondása szerint több mint 6 éve, 2015 áprilisában kezdte meg munkáját az üllői önkormányzatnál karbantartói munkakörben, határozatlan idejű szerződéssel, ekkor még közalkalmazottként. Ugyanebben az évben, július 1.-től létrejött a Városgondokság és az Üllői Városfejlesztő Kft. egybeolvadásával – a város honlapja szerint az önkormányzat 100%-os tulajdoni részesedésével – az Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft., így júliustól ott folytatta a munkáját, később már nyugdíjasként, szintén határozatlan idejű szerződéssel.

Munkaviszonyának azonban elmondása szerint hirtelen, mindenféle hivatalos indoklás nélkül lett vége idén augusztus 30-án.

Bajt okozó Facebook-kommentek?

A kirúgásnak azonban voltak bizonyos előzményei tavaly. Mihály szavaiból kiderül, hogy áprilisban a kft. vezetője, Szabó Zsolt behívatta magához az irodába.

„Közölte velem, hogy a KFT önkormányzati tulajdon és én, mivel önkormányzati dolgozó vagyok, nem tehetek ilyen nyilatkozatot. Hiába bizonygattam, hogy semmilyen titkot, kárt okozó, önkormányzatot sértő, becsmérlő kijelentést nem tettem” fejtette ki Mihály. Elmondása szerint a beszélgetés során egyszer sem ejtette ki a száján az ügyvezető a Facebook szót, csak azt mondta, hogy olyan dolgokat közölt, ami nem tetszik a hivatalnak, így először nem is értette, miről van szó. Csak mikor hazaért, akkor döbbent rá, hogy nem is a bejegyzéseivel volt a probléma, hanem a hozzászólásokkal.

Mihály ugyanis az alpolgármester, Fehér Imre koronavírus-járványhoz kapcsolódó kormányzati beszerzéseiket dicsőítő (egyébként a Fidesz által közzétett, az alpolgármester által csak megosztott) posztok alatt fogalmazott meg kérdéseket, kritikákat április közepén.

Ulveczki Mihály néhány kommentje az üllői alpolgármester, Fehér Imre Facebook-posztjai alatt 2020. áprilisban

Szerinte más oka nem lehetett a beszélgetésnek, mert utána behívták egy másik munkatársát is, akinek minden valószínűség szerint csak annyi volt a bűne, hogy Mihály egyik, az alpolgármester posztja alá írt kritikus hangvételű kommentjét lájkolta. Bár a munkatársa ezt neki már nem erősítette meg, annyit mondott csak, hogy apróságok miatt hívták be. Azonban amikor újra megnézte a szóban forgó kommentet, „már nem volt rajta a tetszik”.

A nagyjából 12 ezres lakosságú Pest megyei település élén a korábbi polgármester elhalálozása miatt kiírt 2007-es időközi választás óta a függetlenként, de a Fidesz támogatásával induló Kissné Szabó Katalin áll. Kissné legutóbb, a 2019-es önkormányzati választáson a szavazatok 57%-át szerezte meg az ellene az Üllő Te Vagy egyesület színeiben induló Fricsovszky-Tóth Péterrel szemben, aki jelenleg önkormányzati képviselő, illetve az ellenzéki előválasztáson is indul a körzetben, a Jobbik, DK, LMP és MMM támogatásával. A város alpolgármestere a már említett fideszes Fehér Imre. Az önkormányzati tulajdonú Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója Szabó Zsolt, üzemeltetési vezetője Harai István.

Elbocsátás hivatalos indoklás nélkül

Megtudtuk tőle azt is, hogy bár nem érezte úgy, hogy bármi rosszat követett volna el, ezután mégis beszüntette a kommentelést, posztolást hasonló témákban, elmondása szerint azért is, mert sok volt a dolga.

Végül idén augusztus közepén tört meg a jég. Ennek oka az Üllői Hírmondó augusztus 14.-i száma volt. (A Hírmondó Üllő Város Önkormányzatának a lapja, amely a kiadó, a Régió Lapkiadó Kft. honlapjának beszámolója szerint évente 11 alkalommal jelenik meg, és „minden üllői kül- és belterületen lévő háztartásba eljut.)

„Felháborított, hogy Üllőről az üllői lakosoknak szóló újságban nem szerepel az előválasztásról, a Jobbik pártvezető érkezéséről semmi. Gondoltam, a saját Facebook-oldalamon kiegészítem az újságot, annak hiányos tájékoztatását” magyarázta Mihály.

Véleményt ugyan nem alkotott, de két, a privát Facebook-profilján közzétett bejegyzésben röviden beszámolt az idén ősszel esedékes előválasztásról, a jelöltek személyéről, valamint egy nappal később a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének, Jakab Péternek, és a Jobbik által támogatott Fricsovszky-Tóth Péternek a városban tartott utcafórumáról is posztolt.

Az előválasztásról szóló Facebook-posztok idén augusztus közepén

Miután visszatért szabadságáról, augusztus 30-án hétfőn bement dolgozni, reggel azonban rögtön az a hír fogadta, hogy Szabó Zsolt „magához rendelte”. Mint mondja, a megbeszélésen Szabó mellett a kft. két további dolgozója, Zsigmond Attila és Harai István is jelen volt. Az ügyvezető igazgató beküldte a tárgyalóba, majd közölte vele: „most jött el az ideje, hogy elváljunk egymástól”.

Ezt követően be is vitték neki a munkaviszony megszüntetéséről tájékoztató dokumentumot, amely kimondja: a nyugdíjasként dolgozó Mihály munkaviszonyát „indoklás nélkül, azonnali hatállyal, 35 napos felmondási idővel, 2021. október 5. napjára felmondással megszüntetik. A dokumentum ugyanis felhívja a figyelmet arra, hogy a munka törvénykönyve szerint „a munkáltató a határozatlan tartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetését nem köteles indokolni, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül”. A felmondási idő alatt Mihályt felmentették a munkavégzés alól.

A Városüzemeltetés egykori, elbocsátott munkavállalója az Átlátszónak elmondta: munkájával korábban soha nem volt probléma, soha nem marasztalták el.

Megkérdeztük Mihályt arról is, hogy mik a további tervei. „Bíróságra nem akarok elmenni, mert pénzem sincs rá… Én nagyon szívesen dolgoztam a nyugdíj mellett, de én már oda vissza nem akarok menni, főleg ilyen társaságba.

„Ez engem lelkileg összetört teljesen. Én ott dolgoztam hat évig. Előtte is dolgoztam mint közmunkás, azelőtt meg gépkocsivezető voltam, soha nem volt semmi gondom, problémám senkivel, meg velem sem, a munkámmal. Úgy jött ez az egész, mint a hideg víz” mondta Ulveczki Mihály.

Nem árultak el részleteket

Kerestük az Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft.-t, hogy korábbi munkavállalójukról, illetve elbocsátásának okairól, körülményeiről kérdezzük a céget. Emellett azzal kapcsolatban is érdeklődtünk, mi állt a Mihály által említett, tavaly áprilisi elbeszélgetés hátterében, és azt a kérdést is feltettük, hogy milyen szabályok, korlátozások vonatkoznak a munkavállalók munkaidőn túli magatartására, illetve a privát oldalon történő politikai véleménynyilvánításra.

Szabó Zsolt, a kft. ügyvezető igazgatója konkrét válaszokat nem adott kérdéseinkre, csupán arról tájékoztatott, hogy mivel személyes adatokra irányult kérdésünk, arra csak abban az esetben tud válaszolni, ha „az érintett személy közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban felhatalmazást ad, és az erre vonatkozó teljeskörű vagy részleteiben pontosan megjelölt tartalmú felhatalmazást Társaságunk rendelkezésére bocsátja”.

Azt azonban megtudtuk tőle, hogy a kft. valamennyi munkavállalóját külön iratban tájékoztatja a személyiségi jogok munkaviszonyból eredő korlátozásról.

Részlet az Üllő Városüzemeltető és Fejlesztő Kft. a személyiséghez fűződő jogok munkaviszonyból eredő korlátozásáról szóló tájékoztatójából

Ennek utolsó pontjáról Szabó Zsolt azt írta az Átlátszónak, hogy a munkáltató csak a legszűkebb körben korlátozza és konkretizálja elvárásait, vagyis

csak olyan magatartás, véleménynyilvánítás tanúsítása kerülendő a munkavállaló számára, ami alkalmas a munkáltató jó hírének, gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére.

Üllő önkormányzati képviselője, Fricsovszky-Tóth Péter nemrég szintén beszámolt Mihály esetéről a Facebookon. Az Üllő elnevezésű csoportban nyílt levelet tett közzé, a település polgármesterének címezve, amelyben az Üllő te vagy egyesület rendkívüli képviselői testületi ülés összehívását kérte szeptember 9-én.

Telefonon sikerült beszélnünk a képviselővel, aki beszámolt az ügy fejleményeiről. Megtudtuk tőle, hogy

a TASZ elvállalta Ulveczki Mihály ügyét, így ingyenes jogi segítséghez juthat.

A rendkívüli ülés összehívásával kapcsolatban azonban nincsenek fejlemények. „Jelen pillanatban még húzzák az időt.” Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint egyébként 15 napja van  az ülés összehívására Kissné Szabó Katalinnak, „tehát elvileg még nem lógott ki belőle, csak úgy lenne tisztességes, hogyha rögtön, ha ilyen igény érkezik, teljesíti azt” fogalmaz a képviselő.

Üllő polgármesterével is felvettük a kapcsolatot, hogy többet tudjunk meg arról, pontosan mi áll Mihály azonnali elbocsátásának hátterében, van-e annak köze az általa a közösségi oldalon közzétett, politikai hangvételű bejegyzéseihez. Feltettük azt a kérdést is, hogy a cégnél töltött nagyjából 6 éve alatt volt-e bármikor panasz korábbi munkavállalójuk személyére vagy munkavégzésére. Tudni szerettük volna azt is, hogy milyen irányelveik vannak a munkavállalók közösségi oldalakon tett, munkaidőn túli, magánszemélyként történő véleménynyilvánításával kapcsolatban.

Kissné Szabó Katalin az Átlátszónak küldött válaszlevelében kérdéseinkre mindössze annyit írt, hogy hogy Ulveczki Mihály elbocsátásával kapcsolatban az Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatóját kell keresnünk, ugyanis ő tud érdemben válaszolni rá. Arról is érdeklődtünk, hogy mikor hívhatják össze a rendkívüli képviselő testületi ülést, amire az a válasz érkezett, hogy arra a szervezeti működési szabályzatban foglaltak szerint fog sor kerülni.

Nem ez az egyetlen ügy egyébként a közelmúltból, ami az önkormányzati tulajdonú Üllői Városüzemeltető és Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatóját, Szabó Zsoltot érinti. Két éve írtunk arról az Átlátszón, hogy Fricsovszky-Tóth Pétert megzsarolták és megfenyegették, mert a városi víziközmű-társulat működésbeli hibáit kívánta a társulat vezetőjének (Szabó Zsoltnak) feltárni. Az ügy újabb fejleményeiről pedig az elmúlt napokban számoltunk be:

Újra bíróság előtt az üllői polgármesteri hivatalban történt víziközmű-zsarolás ügye

Két éve írtunk arról, hogy egy üllői lakost, Fricsovszky-Tóth Pétert – aki azóta önkormányzati képviselő lett a településen, s most…

Szopkó Zita

Címlapkép: Facebook/Üllő Város Önkormányzata

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás