fakivágás

Fakivágás: szembemenne az állami céggel a balatonfüredi önkormányzat

Bár a balatonfüredi Alkony idősotthon építését úgy reklámozták, hogy „a tervezéskor fontos szempont volt a meglévő értékes faállomány védelme”, a kivitelezési eljárás már 87 fa kivágásáról szól. A fideszes polgármester az Átlátszó kérdésére azt ígérte, nem fogadják el az állami tulajdonú BMSK átal levezényelt közbeszerzés eredményét, és új, környezetbarátabb eljárást indítanak. Csakhogy az általunk megkérdezett közbeszerzési szakember szerint a szerződés érvényes, így annak felülbírálására nincs mód.

Az uniós közbeszerzési értesítőben február 9-én jelent meg a balatonfüredi idősek otthona tervezéséről és kivitelezéséről szóló tender eredménye. Az értesítőből kiderül, hogy az állami tulajdonú Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) által kiírt, nettó 7,4 milliárd forintos beruházás kivitelezésére a Swietelsky Magyarország Kft. és a VEMÉV-SZER Építő- és Szerelőipari Kft. párosa kapott megbízást. A két cég számos feladata között (tervezés, alapozás, közműépítés stb.) szerepel 87 fa kivágása is.

Ez utóbbi részlet azért meglepő, mert az idősotthon építéséről döntést hozó önkormányzat korábban azt ígérte, hogy a fejlesztést fakivágás nélkül hajtják végre. A város hivatalos honlapján tavaly májusban jelent meg egy híradás arról, hogy a Bóka István (Fidesz) polgármester vezette önkormányzat jóváhagyta az egykori belügyminisztériumi üdülő területén építendő idősotthon terveit. A közlemény szerint

„a tervezéskor fontos szempont volt a meglévő értékes faállomány védelme”.

A Petőfi Sándor utcában található volt BM-üdülő hasznosítását régóta tervezi az önkormányzat, miután térítésmentes vagyonkezelői joggal megkapta az ingatlant az államtól. Tavaly dőlt el végleg, hogy a területen 150 fős, több apartmanból álló idősotthont építenek, amit a kormány 400 millió forinttal támogat.

Az Alkony Idősek Otthona látványterve (forrás: balatonfured.hu)

A tervek jóváhagyása után az önkormányzat átadta a projektet az állami beruházási ügynökségnek, a BMSK-nak, amely pályázatot írt ki a kivitelezésre. A pályázatot a Swietelsky Magyarország Kft., valamint egy veszprémi cég, a Vemév-Szer Építő- és Szerelőipari Kft. nyerte.

A Swietelsky, amely a közelmúltban például az  M4-es autópálya és az Iparművészeti Múzeum felújításával került be a hírekbe, arról is ismert, hogy az egyik rendszeres partnere a közbeszerzéseken Mészáros Lőrinc cégeinek. A Vemév-Szer Építő- és Szerelőipari Kft. szintén egy (főként a közbeszerzési sikereinek köszönhetően) gyorsan gazdagodó vállalat: az Opten cégadatbázisa szerint a 2019 és 2020 között árbevétele közel kétszeresére nőtt, 2020-ra elérte a 10 milliárdot. A Közbeszerzési Hatóság adatbázisa szerint a Vemév-Szer 2021-ben 16 közbeszerzést nyert, egy évvel korábban pedig 23-at.

25 milliárd helyett 40 milliárdért újíthatja fel az Iparművészeti Múzeumot a Mészáros-gyerekek cége és a Swietelsky | atlatszo.hu

Az Iparművészeti Múzeum még 2017-ben zárt be, akkoriban még csak 25 milliárd forintot szánt a kormány a felújításra. Végre elkezdődhetnek a várva várt munkálatok, ugyanis sikeresen zárult a közbeszerzés: a felcsúti FEJÉR-B.Á.L. Zrt. és a budapesti székhelyű Swietelsky Magyarország Kft. 40 milliárd forintos ajánlata nyert.

A cég megrendelői között találjuk például a most is szóba került BMSK-t, több környékbeli önkormányzatot, valamint a Székesfehérvári Egyházmegyét is. Utóbbi számára 377,9 millióért újította fel a püspöki palotát. Máskor a cég a Veszprémi Állatkert Nagymacska kifutó komplexumának építéséért kapott 4,897 milliárd forintot, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat megvalósítása keretében pedig 9,39 milliárdot „Digitális Élményközpont (CODE)” kivitelezésére.

Nem biztos azonban, hogy meg is kezdhetik a munkát: Bóka János polgármester ugyanis február 17-én az Átlátszónak azt írta, valójában még nincs kivitelező, és hamarosan új közbeszerzést írnak ki, amely garantálja a fák védelmét.

Az eredeti terv védte a fákat

A beruházással kapcsolatban 2020 decemberében készült el a partnerségi egyeztetés dokumentációja, amely alapján a polgármester módosította a településrendezési tervet. Az ekkori terv több helyen is utal a környezetvédelmi szempontokra, tekintve, hogy a helyszín, a 633/1 hrsz.-ú ingatlan helyi jelentőségű természetvédelmi terület. A tájvédelmi szakértő által is láttamozott tervezetben az szerepel, hogy

„a közel két hektáros nagyságú módosítással érintett terület jelentős részét cserjék és ősfák borítják”,

és a telket délről a város kiemelt jelentőségű zöldterülete, a Kiserdő határolja. A terv szerint „a növények, fák nőtt jellegének megtartása érdekében a két ütemben tervezett két új épületegyüttes elhelyezése (…) a faállományt minél inkább meghagyó” módon kell, hogy kialakításra kerüljön.

Az Alkony Idősek Otthona látványterve (forrás: balatonfured.hu)

A 2020-as önkormányzati dokumentumban szerepelt egy látványterv is, rajta az új épületek, út és parkoló között meghagyott fákkal.

Háromszorosára nőtt az épület

A 2020-as partnerségi egyeztetési dokumentum elkészültekor a telek beépítettsége 13 százalékos volt, ez az akkori terv szerint csak 14,53 százalékra nőne a beruházás végén (igaz, ezt részben régi melléképületek lebontásával érték volna el).

A közbeszerzési értesítőben szereplő adatok azonban nagyobb terület beépítésére utalnak: a teljes telek alapterülete 18 651 m², ahol a közbeszerzés szerint három épület készül el. Ezek nettó alapterületét (egy ingatlan nettó alapterületbe beleszámít minden helyiség alapterülete, a falak belső kontúrján belül mérve) 1463,5+1472,35+3914,7, azaz összesen 6850,55 m²-esnek jelöli az értesítő.

Vagyis, ha a számok valósak, a tervezett 14,53 százalék helyett a telek több mint harmadát beépítenék.

A közbeszerzési értesítőben a fakivágás egy „F” épület munkálataival kapcsolatban szerepel – nem világos, hogy ez mire utal, hiszen az eredeti tervekben csak két új épület (A és B) felhúzása szerepelt. Emellett a már meglévő főépületet kellene felújítani, ugyanakkor a mostani főépület területe az eredeti terv szerint csak 955,50 m², míg a tervezett „F” épületet 3914,7 m²-esként jelöli a közbeszerzési értesítő – ha a terv valóban a főépület drasztikus bővítésére, vagy egy új, több mint háromszor nagyobb épület felhúzására változott, az megmagyarázná, miért kell ennyi fát kivágni.

Új kiírást ígért a polgármester

A TED-es kiírással kapcsolatban február 14-én küldtünk el kérdéseket a balatonfüredi polgármesteri hivatalnak. Bóka István polgármestertől 17-én érkezett válasz, amiben közölte, új közbeszerzési eljárást írnának ki, környezetbarátabb megoldás érdekében.

„Az Alkony Program megvalósítása érdekében Balatonfüreden új közbeszerzési eljárás kerül kiírásra, mégpedig feltételesen.

A megismételt eljárás szerinti beruházás megvalósulása esetén várhatóan 52 fát kell kivágni, ebből 12 fa elszáradt, beteg. A fakataszter szerint kivágandó fák közül 5 fa értékes a tervezők felmérése szerint. A kerttervek szerint 59 új fát kell ültetni” – írta a polgármester, aki úgy tudja, jelenleg 295 fa található a beruházás helyszínén, ezek mintegy ötödét vágnák ki.

„A BMSK folyamatosan konzultál a közbeszerzés tartalmáról Önkormányzatunkkal. A program megvalósításához a Helyi Építési Szabályzatot nem kell módosítani. Jelenleg nem tervezzük módosítani a helyi védettséget” – tette hozzá. A polgármester arról nem írt, hogy a telek mekkora részét építenék be az új kiírás alapján.

Csakhogy, miként azt az Átlátszónak egy közbeszerzési tanácsadó megerősítette,

nincs jogszerű lehetőség a közbeszerzés eredményéből történő kihátrálásra.

Bár Bóka István azt mondta, „a program jelenlegi stádiumában nincs kivitelező” (emiatt nem kért engedélyt fakivágásra sem a Swietelsky), ennek ellentmond, hogy a TED hirdetménye szerint a közbeszerzés eredményeként a BMSK már vállalkozási szerződést is kötött a két céggel, azaz van már kivitelező (a szerződés szövegét még nem töltötték fel). Ezt a szerződést, mivel nem megrendelő, az önkormányzat már nem írhatja felül.

A közbeszerzési adatbázisokban nem találtuk annak nyomát, hogy több eljárás lett volna. Az eredményhirdetés elején azonban megtalálható a kiírás összefoglalása, ami arra utal, hogy a BMSK már az önkormányzati partnerségi egyeztetés-dokumentumtól eltérő, 87 fa kivágását tartalmazó beruházásra keresett és talált kivitelezőt.

Helyi jelentőségű természetvédelmi státusz: gyenge védelem

Balatonfüred önkormányzata az üdülő területét még 2006-ban nyilvánította helyi jelentőségű védett természeti területté, éppen „a parkban található esztétikai és botanikai jelentőségű fák védelme, megőrzése” érdekében, és a terület most is szerepel a Természetvédelemért felelős Helyettes Államtitkárság adatbázisában.

Azonban ez a státusz nem nyújt igazán védelmet a fairtás ellen. A Veszprém Megyei Kormányhivataltól megkérdeztük, hogy kért és kapott-e a beruházó fakivágási engedélyt a balatonfüredi ingatlanokra. A Kormányhivataltól azt a választ kaptuk, hogy „az ingatlan nem része védett természeti területeknek, fakivágásra természetvédelmi engedélyt nem kell kérni, így a Kormányhivatalban eljárás nem volt folyamatban”.

Zubor Zalán

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Az Alkony Idősek Otthona látványterve (forrás: balatonfured.hu)

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás