fakivágás

Akkora a kereslet a fára, hogy a meghirdetett ár másfélszereséért adott el útépítés miatt kivágott faanyagot a NIF

Az állami tulajdonban lévő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt. (NIF) folyamatosan értékesíti az útépítések miatt kivágott fákat. Az M44-es autóút továbbépítésénél tavaly nyártól 1740 erdei köbméter faanyagot adtak el. A kezdetben nettó 7800 forintért hirdetett puhafa végül 13 ezer forintért ment el, a keményfáért ősszel nettó 25 ezer forintot is adtak a kereskedők. A KSH adatai szerint közben a fűrészelt fa minden 100 kilója a januári 4860 forintról októberre 7950 forintra drágult.

Még 2022 márciusában kezdtek neki az M44-es autóút Szentkirály és Kecskemét közötti szakaszának. A NIF beszámolója szerint „a 32,2 km hosszú szakasz az 5. sz. főúton létesítendő turbó típusú körforgalommal kezdődik, mely biztosítja a csatlakozást az M5 autópályával a Kecskemét-Észak autópálya csomóponton keresztül. A szakasz elején egy egyszerű pihenőhely épül, kb. 4 kilométerre a kezdő körforgalomtól. A beruházás részeként egy különszintű csomópont épül a 441. sz főútnál, a gyorsforgalmi út a Cegléd-Szeged vasútvonal felett lesz átvezetve, valamint megépül 11 aluljáró és 3 felüljáró is. Az útszakasz kialakítása 2X2 sáv, fizikai elválasztással, burkolt leállósáv nélkül. A tervezési sebesség 110 km/h”.

Az utat – ahogy korábban megírtuk – 107 milliárd forintért építheti a Szijjártó Péter külügyminisztert jachtoztató nagyvállalkozó cége. A Szíjj László érdekeltségébe tartozó Hódút Kft. évek óta sorra nyeri a közpénzes megbízásokat, és ennek a kormány szerint semmi köze nincs ahhoz, hogy a végső tulajdonos luxusjachtján olykor vezető politikus(ok) is felbukkan(nak).

107 milliárdért építheti az M44-est Kecskemétig a Szijjártó Pétert jachtoztató nagyvállalkozó cége | atlatszo.hu

A magyar külügyminisztert jachtoztató kormányközeli nagyvállalkozó Duna Aszfalt Kft-je 2017 óta egyedül vagy konzorciumban összesen 1 ezer 52 milliárd (1052.000.000.000) forint értékű közpénzes megbízást kapott a magyar államtól, és eközben 7 Lady MRD-nyi, azaz hétmilliárd forintos luxusjachtnyi nyereséget termelt. A cég által elnyert megbízások 43,5 százalékát európai uniós támogatásokból finanszírozták.

A munka favágással kezdődött. A NIF a faanyagot honlapján hirdette meg, ahogy a többi beruházásnál. A szerződés viszont nem került fel a honlapra, hiába lenne meg a helye. A nyertes neve viszont felkerült:

a legjobb ajánlatot az érsekhalmi Agro-Cup Kft. adta.

A cég a honlapja szerint raklapgyártással és tűzifa-forgalmazással is foglalkozik. Az Agro-Cup 104 kilométerre van az építkezéstől, mégis megérhette nekik ajánlatot adni.

Az M44-es autópálya, sok helyen még építés alatt. Fotó: NIF Zrt.

Összesen 1740 erdei köbméter faanyagot hirdettek meg 2-3 méteres szálakban. A NIF egy minimumárat határozott meg, a szállítás és rakodás pedig mind a nyertes költsége volt. Lágy lombos fából összesen 886 erdei köbmétert hirdettek meg, kemény lombos fából pedig 854-et.

Az erdei köbmétert nem lehet pontosan mázsába váltani, mert pont azért mérik köbméterben, hogy súlytól függetlenül meghatározzák a mennyiséget. Egy erdei köbméter egy 1 x 1 x 1,7 m nagyságú rakást jelent. A tüzelésre ideális keményfa (pl. akác) esetében 1 erdei köbméter súlya 8-14 mázsa között van, vastagságtól, termőhelytől, nedvességtől függően. – írja az Infostart tűzifa-kisokosa.

A NIF-től közadatigénylésben kértük a szerződéseket. Összesen ötöt küldtek meg, melyek szerint 2022. június 30-án, szeptember 9-én, szeptember 19-én és szeptember 23-án értékesítettek a faanyagból, ami a meghirdetett árnál jóval drágábban kelt el.

A nyár során így változtak a kemény-, és lágy lombos fák meghirdetett árai:

 

Ez nem is meglepő, hiszen a kormány július végén jelentette be, hogy a rezsicsökkentésnek nevezett hatósági árszabályozást megváltoztatja, vagyis egy bizonyos mennyiség felett jóval drágább lesz a gáz és az áram. Ezzel szinte egyidőben kilőtt a tűzifa ára. A KSH adatai szerint így változott a fűrészelt fa minden 100 kilójának (azaz 1 mázsájának) ára január óta.

 

Erre reagálva a kormány szeptember 18-án közölte, hogy az erdészetek a drasztikus drágulás miatt hatósági áron adnak tűzifát: a lágy lombos erdei köbméterét 19 ezer forintért, a kemény lombosét 30 ezer forintért adják. Azt, hogy novemberig mennyi igény érkezett az erdészetekhez, a kormány nem tudja, ha hinni lehet az Agrárminisztériumnak.

A Nagy István vezette tárcától közadatigénylésben azt kérdeztük, hogy 2022. november 15-ig hány köbméter hatósági áras tűzifára adtak le igényt a lakosok, abból ténylegesen mennyit fizettek ki és kaptak meg. Az adatokat erdészetenként kértük, havi bontásban. A minisztérium azt válaszolta:  „Az adatigénylésében megjelölt adatok tekintetében tájékoztatjuk, hogy azok a kért bontásban nem állnak tárcánk rendelkezésére”.

Segesvári Csaba

Adatvizualizáció: Szopkó Zita. Címlapkép: NIF/Facebook

Megosztás