Kormánypropaganda

54 helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormánymédia, a Magyar Nemzet a rekorder

Közadatigénylésben kértük ki a Fővárosi Törvényszéktől a 2021-es sajtóhelyreigazítási perek adatait. A Törvényszéktől kapott összesítés szerint a legnagyobb Fidesz-közeli médiatermékek 54 ilyen pert buktak tavaly – a rekorder a Magyar Nemzet 20 elmarasztaló ítélettel, a második az Origo 13-mal. Ezzel szemben az Átlátszó egyetlen sajtópert sem vesztett el tavaly.

A Fidesz által leuralt médiatermékek jellegzetes módszere már évek óta, hogy az egyik leír valami negatívumot egy ellenzéki politikusról, aztán ezt átveszi és tovább habosítja a sajtóbirodalom többi tagja. A legképtelenebb lejárató vádakat is tényként közlik, mindenféle bizonyíték nélkül, és persze hangzatos címekkel terjesztik a dezinformációt – az érintett pedig hiába cáfol, az olvasók/nézők ugranak a botrányra és készpénznek veszik, hiszen „bemondta a tévé” és „megírta az újság”.

Az érintettek természetesen perelnek és általában nyernek, de ez leginkább csak erkölcsi győzelmet jelent számukra, hiszen a lejáratásuk már megtörtént, és ezt nem teszi semmissé egy hónapokkal később közölt apróbetűs helyreigazítás valahol a lap hátulján eldugva. Ennek ellenére nagyon fontos végigvinni ezeket az ügyeket, mert hatalmas jelentősége van annak, ha a bíróság kimondja egy sajtótermékről, hogy szándékosan valótlanságot állított. Direkt lejárató, befeketítő indokkal, a kormány céljainak megfelelően, netán épp annak kifejezett utasítására.

Évek óta figyelemmel követjük és nyilvánosságra hozzuk az elbukott sajtóperek számát: 2017-ben 53 helyreigazítási pert vesztett a kormány lakájmédiája, 2018-ban 109-et, 2019-ben 73-at, 2020-ban pedig 57-et.

A korábbiakhoz hasonlóan idén is megnéztük, hogy a kormánypropagandát leginkább toló médiatermékek mennyi sajtó-helyreigazítási pert vesztettek el tavaly – vagyis hány esetben hazudtak bizonyíthatóan, a bíróság szerint is.

Közadatigénylésben kértük ki a Fővárosi Törvényszéktől, hogy a Ripost, a Lokál (2020-ban szűnt meg, de ettől még lehettek perei 2021-ben), a Magyar Nemzet, a Pesti Srácok, a közmédia, az Origo, a 888, a TV2 és a HírTV ellen hány darab sajtóhelyreigazítási kereset érkezett, és hány ilyen pert vesztettek el ezek a szerkesztőségek.

A Fővárosi Törvényszéktől kapott adatok szerint 2021-ben összesen 54 sajtóhelyreigazítási pert vesztettek a kormányközeli médiatermékek. Ebből 20-at a Magyar Nemzet, 13-mat az Origo.

Egy Google-kereséssel villámgyorsan előjön néhány a Fidesz-média legismertebb elbukott pereiből: Szabó Tímea jogerősen is pert nyert Szikszai Péter és a Magyar Nemzet ellen; pert nyert a VII. kerületi önkormányzat az Origo ellen; pert nyert a Jobbik az Origo ellen; a TASZ pert nyert a TV2, a 888.hu és az Origo ellen; pert nyert Jakab Péter a Magyar Nemzet ellen; pert nyert Hadházy Ákos az Origo ellen; pert nyert Krekó Péter a Magyar Nemzet ellen.

A közérdekű adatigénylésre az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Szokás szerint összehasonlításképpen kikértük a kormányfüggetlen sajtótermékekre vonatkozó helyreigazítási adatokat is. A bíróságtól kapott adatok szerint

a 444, az RTL Klub, a Telex és a 24.hu összesen 5 helyreigazítási pert vesztett el tavaly. Az Átlátszó, továbbá a Magyar Hang és a HVG egyet sem.

A korábbi tendencia tehát 2021-ben is folytatódott: a Fidesz-barát lakájmédia tízszer annyi sajtóhelyreigazítási pert vesztett el, mint a kormánypárttól független szerkesztőségek.

Erdélyi Katalin

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás