adatvizualizáció

Magyarország magához képest jól teljesít, miközben Európában évtizedes mélyponton a gáztárolók töltöttsége

A magyar gáztárolók készletszintje meg sem közelíti az elmúlt két év azonos időszakában mért készletét, de még így is az évtized átlagánál magasabb töltöttséggel vágtunk bele az idei évbe. Az aktuális európai átlagtól viszont még így is elmaradunk, noha Európa-szerte évtizedes mélyponton van a gáztározók készletszintje. 

A fűtési szezon kezdetén Magyarország még bőven az EU átlag felett teljesített a gáztározók telítettsége tekintetében. Ekkor a gáztározók Európában átlagosan 77,5%-os telítettségi szinten álltak, Magyarországon ezzel szemben 81%-on. December elejére ez az arány megváltozott, és Magyarország ismét az EU-s átlag alatt teljesít pár százalékkal. December elsején Magyarország 65%-os telítettséggel 2,5%-kal volt az EU-s átlag alatt.

A decemberi időszakban jellemzően 80%-os telítettségi szint körül mozog az uniós átlag, ehhez viszonyítva az idei 67,5%-os készletszint jelentős csökkenést jelent – erre a szintre jellemzően csak január közepére szokott lecsökkenni a készlet. A számottevően kevesebb európai gáztartalék, megspékelve a szokatlanul hideg téli napokkal, úgy tetszik, nem véletlenül nyugtalanítja a piacot: a gázárak most is jócskán az egekben vannak

A gázárak már júniusban az előző év négyszeresén voltak – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az időszak során közzétett jelentéséből. Az MEKH szerint a gázárak jövőre akár 23 euró/MWh (megawattóra) fölé is emelkedhetnek, árcsökkenés pedig egészen 2023-ig nem várható. Az áremelkedés okát a hivatal elsősorban abban az Ázsia felől érkező keresletnövekedésében látja, azonban hozzáteszi, hogy a nyári karbantartások miatt a csővezetékeken keresztül sem lehetett elegendő gázhoz jutni, Európa pedig – mint megállapítják – nem siette el a bevásárlásokat. 

Magyarországon ezzel szemben viszonylag gyors ütemben haladt a felvásárlás – mutat rá az MEKH. Nem csak Ukrajnából és Romániából, hanem Ausztriából is importáltunk annak ellenére, hogy az országban a magyar áraknál drágább volt a gáz. 

Idén Magyarország magához képest viszonylag jól áll: 

az elmúlt 10 évben csak 2017-ben, 2019-ben és 2020-ban voltak a mostaninál magasabb telítettségi szinten a gáztározóink. 

A szomszédos országokhoz képest meglehetősen átlagos a magyar gáztárolók telítettsége: december elsején Románia 1,7%-kal és Horvátország 1,6%-kall előz meg minket, míg Szlovákia 1%-kal, Ausztria pedig 19,5%-kal van lemaradva tőlünk. 

Ausztria helyzete különösen figyelemre méltó, hiszen jelenleg ennek az országnak a gáztárolói a legkevésbé telítettek az EU-ban – fontos megjegyezni azonban, hogy Magyarország egy másik szomszédja, Ukrajna sem áll túl jól a kérdésben. Nekik csak 36,7%-on állnak a készleteik. Mindkét ország esetében a gáztárolók töltöttségi szintje közel fele a tavalyi szintnek az azonos időszakban. Ekkor Ausztria gáztárolói 87%-os, míg Ukrajnáé 70%-os szinten álltak. 

Szémann Tamás—Rédl Boglárka 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.</

Megosztás