fakivágás

64 ezer fát vághatnak ki az MVM észak-magyarországi területein

Miközben a tűzifa hiánycikké válik, az MVM egy közbeszerzésben több ezer hektáron rendelt erdészeti munkákat. A kiírásban több tízezer fa kivágása is szerepel, de az Átlátszónak az állami cég azt mondta, nem fakitermelést indítanak, csak a villanyvezetékek biztonságos működtetése miatt van szükség gallyazásra. 

Összesen nettó 2,7 milliárd forint az értéke annak a közbeszerzési eljárásnak, amelyet az MVM Émász Áramhálózati Kft. szeptemberben zárt le. Az európai uniós közbeszerzési adatbázisban található tájékoztató alapján az áramszolgáltató Észak-Magyarországon, az ÉMÁSZ területein rendelt erdészeti szolgáltatásokat. Ezek között található számos, az elektromos vezetékek környékének tisztításához kapcsolódó feladat, de több tízezer fa kivágása is szerepel a tenderben.

64 ezer fa Észak-Magyarországon

A feladatok részletezésénél gallyazás, erdőnyiladék-tisztítás, bozót- és cserjeirtás, transzformátor állomás környezetének gyomtalanítása, oszloptő tisztítás (növényzet eltávolítása szabadvezeték hálózat egyedi oszlopairól), továbbá fakivágás és tuskózás (a kivágott fák tuskóinak eltávolítása) szerepel hatalmas mennyiségben.

  • a sárospataki elosztóhálózatnál 5 140 db fa,
  • a miskolci elosztóhálózatnál 4 297 db,
  • az egri elosztóhálózatnál 2 017 db,
  • a gyöngyösi elosztóhálózatnál 3 000 db,
  • a salgótarjáni elosztóhálózatnál 2 496 db,
  • a sárospataki-miskolci főelosztóhálózat területén 22 430 db,
  • az egri-gyöngyösi főelosztóhálózatnál pedig 24 988 db fa kivágásról írnak.

Szerepel továbbá a szövegben fák pótlása is, de az itt megadott szám töredéke a kivágandóknak: átlagosan 11-15 régiónként (a gyöngyösi körzetben 46), de a két főelosztóhálózat területén 0 db fapótlásról írnak.

A közbeszerzési leírás alapján úgy tűnik, hogy az áramszolgáltató jelentős területeken tervez fakitermelést.

Igaz, a tender szövegében is szerepel, hogy a megadott számadatok csak tájékoztató jellegűek, vagyis nem biztos, hogy valóban ennyi fát vágnak majd ki. „A megadott mennyiségi adatok valamennyi rész esetében a jelenlegi igényeknek megfelelően 3 (három) évre kalkulált, kizárólag tájékoztató jellegű információk, melyek megadására a tervezhetőség érdekében került sor” – olvasható a szövegben.

A Global Forest Watch adatai szerint tavaly 84 hektárral csökkent a magyarországi erdőterületek száma. A kiírásban több mint 64 ezer fa kivágása szerepel, ami mintegy 40 hektárnyi erdőterületet jelent. Ha tehát valóban ennyi fa tűnne el, az három év alatt is láthatóan megdobná az ország deforesztációs rátáját.

Forrás: Global Forest Watch

Az MVM szeptemberben egyébként más régiókban is pályáztatott cégeket felsővezetékek karbantartására, amelynek természetes része a belógó ágak lemetszése. Ezekben azonban nem esik szó több ezer fa kivágásáról.

MVM: nem erdőirtás, csak karbantartás

Megkeresésünkre válaszul az MVM arra utalt: a közbeszerzés célja nem az erdőirtás és a fakitermelés, csupán az elektromos vezetékek környékének megtisztítása, biztonságossá tétele.

„Minden esetben, amikor nagytávolságú villamosenergia vezetékek erdőt kereszteznek, a villamoshálózat biztonságos üzemeltetése érdekében úgynevezett erdőnyiladék kialakítása szükséges. Ennek szélességét szabvány írja elő, a nyiladékban a fák magassága korlátozva van. A nyiladékot időről időre meg kell újítani-tisztítani annak érdekében, hogy az erdei növényzet ne veszélyeztesse a hálózat biztonságos és zavartalan működését. Az MVM Émász is ennek megfelelően gondoskodik a gallyazási és erdőnyiladék tisztítási tevékenységről az ellátási területén” – írta kérdésünkre az MVM sajtószolgálata.

Rákérdeztünk arra is, mit terveznek a munkálatok során keletkező faanyaggal. Mint írták,

„a kivágott fákról, levágott gallyakról az MVM nem, csak az érintett erdő tulajdonosa, kezelője jogosult rendelkezni,

így azok igény esetén kötegelve a helyszínen maradnak. Amennyiben az erdő tulajdonosa, kezelője nem tart rá igényt, a szerződött partnerek feladata azok elszállítása.”

Az MVM-nek küldtünk további kérdéseket arról, mi az oka annak, hogy egyes régiókban több tízezer fa kivágását adták meg „tájékoztató jellegű adatként”, illetve arról, hogy miért van szükség tuskózásra, és hogy a „kivágott fa pótlásánál” miért mindenhol jóval kisebb szám szerepel, mint a kivágandó fák száma. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ a kérdésekre.

Az Átlátszó megpróbálta elérni a nyertes ajánlattevő cégeket is, de nem jártunk sikerrel. Később azt az értesülést kaptuk, hogy

a cégekkel az MVM titoktartási szerződést kötött, így nem nyilatkozhatnak nyilvánosan a munkálatok részleteiről.

Nyertes ajánlattevőként 4 céget tüntet fel az értesítő: az S-Z Mátra Bau Kft-t, a GTS Investment Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t, a Zsomboly Építőipari, Szolgáltató, Természetvédő és Barlangkutató Kft-t és a Presidente Oktatási, Kiképzési, Információs Kft-t. Az Eger-Gyöngyös-Salgótarjáni régiós megbízást elnyerő Presidente Kft. tevékenységei közt az Opten adatbázisa szerint szerepel a fakitermelés, valamint építési terület előkészítése is. Ebben a régióban vághatják ki a legtöbb fát, 25 ezer darabot.

A sárospatak-miskolci régióban több mint 22 ezer fa kivágása szerepel a közbeszerzésben, az itteni munkát elnyerő Zsomboly Kft. tevékenységei között szerepel zöldterület-kezelés és fűrészárugyártás. Utóbbi kategóriába tartozik a TEÁOR-számok nyilvántartása alapján a tűzifa előállítása is.

Mindenhol hiánycikk a tűzifa

A pályázatban említett erdőterületek nagy része önkormányzatok vagy erdőgazdaságok kezelésében áll, így a keletkező, akár tűzifának is felhasználható faanyaggal is ők rendelkezhetnek. Az idei fűtési szezonban a gázra és áramra bevezetett drasztikus áremelés miatt kibontakozó rezsiválságot a kormány jórészt fatüzeléssel próbálja orvosolni: ennek érdekében augusztusban felfüggesztették az erdőirtásra vonatkozó szabályok egy részét. Mint korábban írtunk, a rendelet akár védett erdők kivágására is lehetőséget ad.

Hiába finomították a tűzifarendeletet, több tízezer hektárnyi védett erdő lehet még veszélyben

Az Agrárminisztérium nemrég utasításba adta, hogy mégsem lehet mindenhol tarvágást végezni, a korlátozás azonban a védelmi rendeltetésű erdőknek csak egy részére vonatkozik: Magyarország 749 ezer hektárnyi, elsődlegesen védelmi rendeltetésű erdeinek mintegy fele továbbra is szabad préda lehet.

Ugyanennek a politikának része a tűzifa hatósági árazásának bevezetése: a szeptemberben elindított program szerint 10 köbméternyi tűzifa jár törvényben rögzített áron, efelett viszont mindenki a piaci, a növekvő kereslet miatt elszabaduló árat kell, hogy fizesse. A két hete elindított program sok helyen akadozik, köztük az MVM pályázata által érintett Észak-Magyarországon is. A lakosok ezekben a megyékben is panaszkodtak a tűzifahiányra, illetve hogy a hatósági áras fát nem vihetik el több részletben, hanem minimum 5 köbméternyi fát kellene egyszerre elvinniük – ez teherautó nélkül lehetetlen.

A kedvezményes tűzifa szétosztásáért felelős egyes erdőgazdaságoknál más régiókban is végeláthatatlan sorok alakultak ki, máshol már az első egy-két héten elfogyott a tűzifa. Az RTL Híradójának beszámolója szerint például a Pest megyei Monoron az ígéretekkel ellentétben se e-mailen, se telefonon nem lehetett hatósági áras tűzifát rendelni. A rendelést csak személyesen lehetett leadni, itt azonban már a nyitás előtt akkora torlódás alakult ki, hogy nem is került mindenki sorra a nap folyamán.

Átrakodják a Pilisi Parkerdő tűzifaszállítmányát a Soroksári úti vasúti rendező pályaudvaron 2022. október 10-én. A tűzifaprogramban több mint 23 500 köbméternyi fa kelt útra a múlt hét végén és érkezik meg a napokban a különböző átrakó helyekre a lakosság igényei szerint. MTI/Kovács Tamás

Az ATV híradójának Szeverényi Tamás erdőmérnök arról számolt be, hogy az egyik budapesti magántulajdonban lévő erdőgazdaságnál is kifogyott a tüzelő, és akik most igényelnek fát, azok is csak egy hónap múlva juthatnak hozzá. Mint mondta, sok állami erdőgazdaságnál ennél is rosszabb a helyzet, a munkát emberhiány is hátráltatja, vagyis nincs elég favágó.

Máshol nem tüzelésre kész rönköket, hanem egész szálfákat tudtak csak elvinni az emberek, azaz a fa felvágását is nekik kell megoldaniuk. Viszont a frissen vágott, nedves fával még nem lehet befűteni, azt előbb ki kell szárítani. A szárított fa azonban sok helyen már kifogyott, a most kitermelt fának pedig még hosszú hónapokat, akár 1-1,5 évet kell száradnia, hogy eltüzelhető legyen.

Zubor Zalán

Címlapfotó: MVM.hu

Megosztás