fakivágás

Újabb Gellért-hegyi iskola udvarán vágják ki a fákat sportcsarnok építése miatt

Ezúttal az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola udvarán lévő sportpálya kerül lefedésre, ami miatt kilenc, egészséges fát kell kivágni a telken. Ha valaki végigsétál a Villányi úton, akkor két másik épülő sportcsarnokkal is találkozik. Összeszámoltuk: összesen 75 fát vágnak ki ki az építkezések miatt az iskolák udvarán. 

A sajtószabadságért nem elég tüntetni, fizetni is kell érte – kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Ezúttal az Újbudai Ádám Jenő Általános Iskola udvarán lévő sportpálya kerül lefedésre, ami miatt kilenc, egészséges fát kell kivágni a telken.

A beruházás megvalósítója és üzemeltetője az Emericus Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Közhasznú Sport Egyesület, ami szorosan kapcsolódik a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumhoz, mára viszont már más helyszíneken is működik.

Egy kormányhatározat 120 millió forint forrás rendelkezésre állásáról biztosította az egyesületet. 

A sportcsarnok kivitelezője egy kevésbé ismert cég, a MonopTerosz Kft. Az iskola kerítésén lévő tábla szerint a munkálatok kezdetének időpontja 2020. július 8., a befejezés pedig 2020. december 20-án lesz.

Helyi jelentőségű fasorból is vágnak ki fát, mert útban van a munkagépnek

A terület tulajdonosa az Újbudai Önkormányzat, ezért az ő hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy a beruházó hozzájuthasson a fakivágási engedélyhez. Az illetékes bizottság az augusztus 24-i ülésén jóváhagyta a kérelmet. A fakivágási engedélyt majd ugyanennek az önkormányzatnak a jegyzője bírálja el, de ezek után nem valószínű, hogy elutasítja a kérelmet.

Az ügyről Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai önkormányzati képviselője tájékoztatott minket. A képviselő eljuttatta a lapunkhoz az előterjesztést, amiből kiderült, hogy a beruházás miatt kilenc fát terveznek kivágni a telken.

„A kérelmezett fák összességében jelenleg megfelelő egészségi állapotban vannak, kivágásukat növényegészségügyi állapotuk nem indokolja”

– olvasható a dokumentumban.

Ez a korai juhar útban van, ezért kivágják. Forrás: Környezetvédelmi osztály jegyzőkönyve

Az önkormányzat megerősítette lapunknak, hogy a bizottság jóváhagyta a fák kivágását. Pótlásként az építtetőnek facsemetét kell majd ültetnie a telken, vagy fapótlási díjat kell megfizetnie az önkormányzatnak.

Az építkezés megközelíthetősége miatt további két darab fát fog kivágni a beruházó az iskola előtti közterületen. A két fa közül az egyik a helyi jelentőségű, védelemre javasolt Ménesi úti fasor része – közölte Kreitler-Sas Máté, és az önkormányzat ezt az információt is megerősítette.

A zöldfelület kialakult állapota egyébként eleve kevesebb, mint amit a helyi szabályzat előír. Az övezetben a beépítés legnagyobb mértéke 30 százalék, a zöldfelület legkisebb mértéke 55 százalék lehet.

A zöldfelület mértéke jelenleg kevesebb mint 55 százalék.

Hatósági eljárás indult az engedély nélküli fakivágás miatt

Szintén az előterjesztésben olvasható, hogy a beruházó már az engedély megszerzése előtt kivágott egy fát.

„Az ügyintézők nem tudták felmérni a 47. sorszámú, kérelemben kivágásra kért fát, mert a fa nem volt a tervlapon megjelölt helyen, Kérelmező úgy nyilatkozott a jegyzőkönyvbe, hogy „a feltárás során a munkagép véletlenül beleakadt a 47-es sorszámú fába.”

A bugás csörgőfa (Koelreuteria panniculata) már nem volt a helyén a hatósági szemlén. Forrás: Környezetvédelmi osztály jegyzőkönyve

Az önkormányzat tájékoztatása szerint az engedély nélküli fakivágás esetén a pótlás mértéke a kivágott fás szárú növények össztörzskörméretének másfélszerese, emellett a fakivágást kétmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújthatják. Jelenleg hatósági eljárás van folyamatban.

A régi iskolaépületek helyhiánnyal küzdenek

A fejlesztésről nemrég beszámolt a Magyar Hírlap is, de természetesen a fakivágást elfelejtették megemlíteni. A cikkből kiderül, hogy a sportpálya lefedése egy országos program része, aminek a keretében összesen nyolcvankilenc új tornaterem épül, melyből huszonnégyet már át is adtak. A munka kezdetekor Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, Újbuda országgyűlési képviselője az iskolai testnevelés fontosságáról beszélt az iskola udvarán. Tanítási időben az iskola ötszáz diákján kívül a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanulói is használhatják majd a létesítményt két évig.

A beruházásról az iskola igazgatója is osztott meg információkat az intézmény honlapján. A projekt keretében az iskola felső sportpályáján felépül egy közel 1000 négyzetméteres, fűthető, korszerű világítással és aljzattal rendelkező könnyűszerkezetes sportcsarnok. A fejlesztés eredményeként egész évben használható fedett sportpályát kapnak, a meglévő 200 négyzetméteres fedett sportlétesítményük 1200 négyzetméterre bővül.

A régi iskolaépületek nem a megnövekedett testnevelési óraszámokra lettek kitalálva, az utóbbi években külső partnerek bevonásával próbálták az iskola diákjait a megfelelő mozgási lehetőségekben támogatni.

A Köznevelési törvény szerint az iskolának egy héten 120 testnevelés órát kell biztosítani, amiből a tornaterem 30-32 órát képes ellátni. 

Az iskola honlapján egyébként elérhetőek a látványtervek, amiken a földbe szúrt nyalókák jelképezik a fákat.

A sportcsarnok látványterve. Forrás: adamjeno.hu

Kell egy hely, amíg a szomszédos giga sportcsarnok elkészül

A sportpálya lefedése több ponton is kapcsolódik a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumhoz. Mivel 2020-ra biztosan nem készül el a sportcsarnokuk, ezért kell egy hely, ahol meg tudják tartani a tornaórákat.

A Szent Imre Gimnázium udvarán épülő nettó 4,5 milliárdos sportcsarnokot 2018-ban 2020-ra ígérték befejezni. Az alapkő letételekor a gimnázium igazgatója azt mondta, hogy a tervek szerint 2020-ra készül el az épület.

A közbeszerzésen 2019-ben hirdettek eredményt: a teljesítés határideje a szerződés hatályba lépésétől számítva több mint két év, így leghamarabb 2022 elején lesznek kész a gigantikus sportcsarnokkal.

Eredetileg a Szent Imre Gimnázium udvarán álló könnyűszerkezetes sportcsarnok került volna az általános iskola udvarára, de végül az Emericus KSE segítségével egy új sportcsarnok valósulhatott meg.

„A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Igazgatója keresett meg minket, avval a lehetőséggel, hogy az udvarukon álló könnyűszerkezetes sportcsarnok, mely az új sportcsarnok építése miatt lebontásra került, áthelyezhető a mi iskolánkba. Hosszas tárgyalások után, végül ez a projekt nem jött létre, de ezen gondolat nyomán új lehetőség merült fel a bővítés területén” – olvasható az iskola honlapján.

A harmadik iskola vágja ki a fákat a Gellért-hegy oldalában

Az iskola Budapest XI. kerületében, a Köbölkút utca 27. szám alatt található.

Ha valaki végigsétál a Villányi úton, akkor két másik épülő sportcsarnokkal is találkozik. Összeszámoltuk, hogy összesen 75 fát vágnak ki az építkezések miatt.

Az Index pont egy éve adta hírül, hogy nem sokkal távolabb egy egyházi iskola, a Szent Margit Gimnázium tarolta le az udvarát az új tornaterem miatt. A környéken lakók kikérték az építkezés dokumentációját, amiből kiderült, hogy a beruházó 41 darab fát vágott ki.

75 fát vágnak ki az Gellért-hegy oldalában a sportcsarnokok építése miatt. Forrás: Google

Idén februárban számoltunk be arról, hogy számos fát kivágtak a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium hátsó kertjében, hogy felépíthessék a 4,5 milliárdos sportcsarnokot. Arra júniusban derült fény, hogy 23 fát vágtak ki, és csak kettőt kell pótolniuk. Az önkormányzat hónapokig sem nekünk, sem a szomszédoknak nem akarta elárulni, hogy mennyi fa kivágására adtak engedélyt. Kreitler-Sas Máté viszont addig levelezgetett velük, hogy kénytelek voltak kiadni az adatokat.

Zsilák Szilvia

Támogatási kampány – fektess be a demokráciába, kattints ide a támogatási lehetőségekért! Ha olvasóink 1 százaléka rendszeresen küldene havi ezer forintot, többet nem kellene pénzt kérnünk.

Megosztás