a belső ellenség

Bírságoltak és feljelentettek a rendőrök a hétfői “Dudálj, hogy Orbán is hallja!” autós tüntetésen

“Segíteni fogunk mindenkinek, akit a rendőrök a politikai véleménye kinyilvánítása miatt vegzáltak!” – írja Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő hétfő esti Facebook-posztjában, a kormány járvány alatti intézkedései ellen szervezett második, “Dudálj, hogy Orbán is hallja!” címmel szervezett tüntetés résztvevőinek. A demonstrációt Hadházy Cseh Katalin EP-képviselővel és Szél Bernadett független országgyűlési képviselővel együtt szervezte. 


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

A múlt heti hasonló rendezvény után a hétfői eseményre felkészült a rendőrség, és a dudáló autósokat, motorosokat köztük Szél Bernadett országgyűlési képviselőt is leintették, igazoltatták és megbírságolták. Sőt, volt gyalogos résztvevő is, akit a rendőrök az adatai felírása után szóbeli figyelmeztetésben részesítettek “indokolatlan közterületen tartózkodás” miatt.

“Sorra büntették az autóvezetőket, engem is feljelentettek és szabálysértési eljárást indítottak ellenem. Mentelmi jogomról ott helyben lemondtam, teljes sorsközösséget vállalok mindenkivel, akit megbüntettek és azokkal is, akikért kiálltunk most egy dudaszóval — amit már nem bírt elviselni a hatalom.” – írja Szél Bernadett hétfő esti Facebook-bejegyzésében.

A miniszterelnök várbeli irodája alatt, a budai Clark Ádám téri körforgalomnál rendezett tüntetésen az Átlátszó munkatársai beszéltek olyan, az eseményt a járdán csöndben figyelő résztvevővel, akit emiatt is megbírságoltak.

A rendőrök láthatóan nem nagyon lelkesedtek a rájuk bízott feladatért, és volt, hogy szinte bocsánatkérően magyarázták az autósnak, hogy a feletteseik parancsára muszáj bírságolniuk.

Hadházy Ákos az Átlátszó kérdésére elmondta, hogy a dudáló autósok közül azt, aki elismerte a szabálysértést, 20 ezer forintra büntették hangjelzés indokolatlan használata miatt, aki nem ismerte el, azt a rendőrök feljelentik és szabálysértési eljárás indul ellenük. A képviselő kijelentette: pénzbeli és jogi segítséget is adnak azoknak, akiket a tüntetésen való részvétel miatt megbírságoltak vagy feljelentettek. A képviselő lakásához már ma este pénzadományt juttatott el valaki, hogy azt is a megbüntetett tüntetők bírságának kifizetésére fordítsák.

Hadházy szerint a rendőrség mai akciója nem fogja ellehetetleníteni az ilyen autós tüntetéseket, mert „azt például, hogy valaki hangosan rádiót hallgasson az autóban nem lehet megtiltani, mint ahogy azt sem, hogy az így hallgatott zene autókürt legyen.”

Szöveg: Horn Gabriella

Élő közvetítés: Dohi Gabriella

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás