a belső ellenség

Eltörölték a Hadházy-féle dudálós tüntetéseken kiosztott legnagyobb, milliós bírságot

“Emlékeznek Szabó Gáborra? Ő az a nyugdíjas barátunk, akit tavasszal összesen 1,25 millió forintra bírságolt meg Pintér rendőrsége a Clark Ádám téren. A bűne az volt, hogy az autójára erősített hangszóróból régi Orbán-beszédeket sugárzott.“ – írja Hadházy Ákos a Facebook-oldalán, ahol hírt ad arról, hogy a TASZ jogászainak segítségével elérték, hogy a hatóság megszüntette az eljárást az autós demonstráción legnagyobb bírságot kapott résztvevő ellen.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak! Adószámunk 18516641-1-42, kattints ide a letölthető nyilatkozatért.

Tavaly az Átlátszó több alkalommal is beszámolt a kormány járvány alatti intézkedései ellen “Dudálj, hogy Orbán is hallja!” címmel szervezett tüntetés-sorozatról. A demonstrációt Hadházy Cseh Katalin EP-képviselővel és Szél Bernadett független országgyűlési képviselővel együtt szervezte a miniszterelnök várbeli irodája alatt, budai Clark Ádám téri körforgalomnál.

Megírtuk, hogy a rendőrség a dudáló autósokat, motorosokat köztük Szél Bernadett országgyűlési képviselőt is leintették, igazoltatták és megbírságolták. Sőt, volt gyalogos résztvevő is, akit a rendőrök az adatai felírása után szóbeli figyelmeztetésben részesítettek “indokolatlan közterületen tartózkodás” miatt.

Beszámoltunk arról is, hogy a demonstráció-sorozat következő alkalmán a rendőrök főként nem a KRESZ indokolatlan hangjelzéssel való megsértése miatt, hanem a kijárási korlátozás megszegése gyanújával intették le a körforgalomból az autósokat. Olyan résztvevőt is, aki nem is dudált, csak az útitársa fújt a nyitott ablakon keresztül egy műanyag trombitát. A rendőrök a megállított autósoktól több esetben is azt kérdezték, hogy hova mennek és milyen céllal, s emlékeztették az embereket a kijárási korlátozás rendelkezéseire, például arra, hogy a lakóingatlant ilyenkor csak alapos indokkal lehet elhagyni.

Megírtuk, hogyan osztogatott a rendőrség brutális, százezres büntetéseket osztogat a dudálós tüntetések résztvevőinek, és hogy volt, akit azért jelentettek fel a rendőrök, mert a korrupciót elítélő molinót tartott a kezében a járdán.

Brutális, százezres büntetéseket osztogat a rendőrség a dudálós tüntetések résztvevőinek

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő ma reggeli posztjában arról ír, hogy szerinte a Szabóra kiszabott milliós bírságot

“utóbb a rendőrség is túlzásnak érezhette, mert kétszer 150 ezerre mérsékelte, de mára megszülettek a bírósági ítéletek, amelyek az eljárást megszüntették, vagyis a büntetést eltörölték.“ 

Az Átlátszó kérdésére Hadházy így fogalmazott:

“Ez nagy dolog és nagyon örülünk neki. Azt mutatja, hogy a bíróságnak vannak még független részei. Azonban sajnos három árnyék is vetül az eredményre. Az egyik, hogy a kormány folytatja a bíróságok letörését, a Kúria élére is politikai kinevezettet ültetetett és szép csendben megerősítette a precedensjogot a Kúria ítéletére vonatkozóan. A második árnyék, hogy a bíróság azért tudta kimenteni a résztvevőket, mert a kormány akkori “vészhelyzeti” rendelete hanyag volt, elfelejtette a gyűléseket is felsorolni a pénzbírságoknál. Ezt az őszi, második rendeletnél már pótoltai, még drákóibb összegekkel. A bíróságnak azért kellett volna a bírságokat eltörölnie, mert azok még a fideszes alaptörvénynek is ellentmondanak. Harmadrészt a kormány májusban elérte a célját, a tüntetéseket fel kellett függesztenünk, sokan megijedtek a horror büntetésektől. De hogy egy jó hírrel fejezzem be: sokan viszont nem.”

Horn Gabriella

Megosztás