a belső ellenség

Ez a repülőgép köthető Borkai Zsolt ügyvéd barátjához, Rákosfalvy Zoltánhoz

A négyüléses Cessna kisrepülő tulajdonosa egy győri cégen keresztül egy luxembourgi vállalkozás, amelynek neve felmerült már a győri telekvásárlási botrányban is Rákosfalvy Zoltán nevével együtt. A repülőgépet birtokló Immobilien Trade Center Kft. székhelye Rákosfalvy lakcíme, a cég elektronikus elérhetősége pedig az ügyvéd email-címe.

Néhány napja kezdett el Győr fideszes polgármesteréről, Borkai Zsoltról kényes dolgokat publikálni az „Ez az ördög ügyvédje” nevű blog, amely egy időre eltűnt, de írója egy másik helyen újraindította. A blogon rengeteg információt, több fotót és videót publikált a névtelen szerző, amelyek elmondása szerint arról szólnak, hogy Borkai és ügyvéd barátja, Rákosfalvy Zoltán magánrepülővel utaztak 2018 májusában az Adriára, ahol egy jachton orgián vettek részt alkohol, drog és magyar prostituáltak társaságában.

„Tavaly, azaz 2018-ban pünkösdkor akart Borkai lazítani menni. Neki ez jár, a sok „szívességért” cserébe gyakorlatilag követelte ezeket az utakat. Ekkor Rákosfalvy biztosította a magángépet, ami egyébként szerintem valamelyik cége nevén van. Pérről szálltunk fel, velünk utazott a győri vendéglős, Szabó Ervin is. A lányokat én intéztem Pesten, Borkai három prostit rendelt, fejenként másfél millió forintba kerültek” – írja a blog.

Borkai válaszul a családjával közös fotót posztolt a Facebook-oldalán azzal a szöveggel, hogy „Kitartunk jóban, rosszban”. Több napos hallgatás után a győri polgármester nyilatkozott is az üggyel kapcsolatban: azt mondta, megbánta a történteket, de nem mond le tisztségéről.

A blog által említett magánrepülő az Átlátszó információi szerint a HA-CIZ lajtstromjelű gép. A Légügyi Hatóság nyilvántartása szerint a négyüléses, 2008-as évjárú Cessna repülő tulajdonosa az Immobilien Trade Center Kft., melynek székhelye Rákosfalvy Zoltán lakcíme. A cég elektronikus elérhetősége pedig az ügyvéd email-címe, így a repülőgép egyértelműen hozzá köthető.

forrás: Avia-info.hu

A 2010-ben bejegyzett Immobilien Trade Center Kft. tulajdonosa az SR Group S.A. nevű luxembourgi székhelyű vállalkozás, melynek neve már évekkel korábban felmerült Rákosfalvy nevével együtt az Audi telkével kapcsolatos botrányban.

A HVG 2012-ben cikksorozatban tárta fel, hogy a győri önkormányzatnak is dolgozó, Borkaival jó kapcsolatban lévő ügyvéd segítségével az ismeretlen tulajdonosi hátterű SR Group SA jutott olyan szántóföldekhez, amelyeknek egy részén később az Audi gyár egységei épültek. Mivel cég, és pláne külföldi vállalkozás nem vásárolhat földet, a szóbanforgó területeket először Rákosfalvy Zoltán vette meg magánszemélyként, majd az önkormányzat átminősítette őket, amivel lehetővé vált az ipari célú hasznosításuk, s végül a luxemburgi cég magyar leányvállalatának, az SR Invest Logistics Kft.-nek a nevére kerültek, melynek ügyvezetője Rákosfalvy élettársa volt.

A telekbotrányban érintett SR Invest Kft.-t 2013-ban Győri Logisztikai Park Kft.-re nevezték át, 2015-ben pedig Immobilien Trade Center Kft. lett belőle. Ügyvezetője, tulajdonosa, székhelye és elektronikus elérhetősége (Rákosfalvy email-címe) azonban a mai napig változatlan. A cég székhelye egyébként nem csak Rákosfalvy lakcíme, de itt található az ügyvédi irodája is, és ide van bejegyezve több, az ügyvéd tulajdonában lévő vállalkozás is .

A Légügyi Hatóság adatbázisa (PDF, 112. oldal) szerint a cég tulajdonában lévő Cessna típusú, HA-CIZ lajstromjelű kisrepülőgépet 2013-ban vették nyilvántartásba.

Néhány napja megkérdeztük Borkai Zsoltot, hogy utazott-e valaha a HA-CIZ fedélzetén, és ha igen, hány alkalommal, mikor, hova, milyen célból, továbbá mennyibe kerültek ezek az utak, és ki fizette őket, de nem kaptunk választ Győr polgármesterétől.

Rákosfalvy Zoltánról egyébként már 2016-ban is írtunk egy kisvárdai kaszinóbiznisz kapcsán.

 

Kavarás egy kisvárdai ingatlan körül: mire készülnek a fejlesztési miniszter barátai és üzletfelei?

Egy nem túl jelentősnek tűnő, inkább csak furcsaságában érdekes ügyre figyeltünk fel 2014 végén: az állami vagyonkezelő fillérekért megvásárol, majd százmilliókért felújíttat egy önkormányzati ingatlant, de senki nem akarja elárulni, mi az ügylet célja.

Erdélyi Katalin

A céginformációt az Opten Kft. szolgáltatta.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás