korrupcióinfó

Korrupcióinfó: több százmilliós uniós támogatás a paksi beruházásért felelős miniszter fia cégének

Feljelentést készül tenni az Európai Unió csalás Elleni Hivatalánál (OLAF) Hadházy Ákos független képviselő, mert szerinte visszaélések lehettek egy heves megyei tehenészet fejlesztésére kapott uniós támogatások kapcsán. A telepet birtokló cég egyik tulajdonosa Süli Balázs, a paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János fia.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Hadházy sajtótájékoztató-sorozaton (Korrupcióinfó) tár fel szerinte szerinte „mutyigyanús”, uniós támogatásokhoz kapcsolódó ügyeket több, mint két éve. A mai rendezvényén bemutatott esetet így foglalta össze:

“Ilyen a 21. századi feudalizmus. Aki hűséget fogad a királynak, az birtokot kap érte.”

Ha birtokot nem is, de több mint félmilliárd forintnyi uniós támogatást kapott egy tófalusi tehenészetet birtokló cég, a Biogas Productor Kft., melynek egyik tulajdonosa Süli Balázs, akinek a nevére az apja, Süli János íratta a céget, amikor őt tárca nélküli miniszternek nevezték ki.

Hadházy Ákos többek között azt sérelmezi a cég által kapott uniós támogatások kapcsán, hogy a cégadatbázis  szerint a Biogas Productor Kft  évek óta nem rendelkezik szinte semmilyen forgalommal, nem végzett üzleti tevékenységet, mégis kapott 468 millió forintnyi uniós  támogatást egy olyan tehenészet fejlesztésére ahol csak az iroda és a szociális helyiségek területe 1000 négyzetméter.

A képviselő a napokban személyesen is megnézte, hogy mi történik a telepen, ami a fenti támogatáson kívül még kapott 160 millió EU támogatást a Vidékfejlesztési Programból vágóhíd létesítésére és további 110 millió forintot szarvasmarha takarmànyozást célzó kutatásra (az “Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósításához szükséges beruházások támogatása” nevű projektből).

Hadházy teheneket nem talált a tófalusi helyszínen, csak néhány korábbi épületet és több új épület eddig elkészült betonaljzatát.

Az Átlátszó telefonon megkereste a telepet birtokló Biogas Productor Kft. egyik tulajdonosát, Süli Balázst, hogy a kapott támogatásokról kérdezzük. Ő megerősítette, hogy valóban kaptak összesen 468.205.586 forintot a Mezőgadasági és Vidékfejlesztési Hivatalon keresztül szarvasmarha telepek korszerűsítésére. A nekünk küldött e-mailben ugyanakkor azt írta, hogy ezen a támogatáson kívül további uniós támogatást a cég nem kapott az elmúlt 5 évben.

Mivel Hadházy kifogásolta többek között, hogy a hatalmas támogatást kapott cégnek nincs valódi tevékenysége, Süli Balázst megkérdeztük, arról is, hol találjuk a lakóhelyétől 200 kilométerre tehenészetet építő cége weboldalát, hogy onnan tájékozódjunk. A válaszában megadott címen egy feltöltés alatt lévő üres weboldalt találtunk.

Felhívtuk telefonon a telep építésével közbeszerzésen keresztül megbízott Dunareklám Kft-t is. Az Opten cégadatbázis szerint a cég ügyvezetője és tulajdonosa Veres-Mucsi Orsolya, aki kérdésünkre azt mondta, hogy a telep építése 50% -os támogatást kapott (az összeg másik felét saját forrásból kell biztosítaniuk a tulajdonosoknak), s hogy a mélyépítési munkákkal már elkészültek.

Megtudtuk azt is, hogy a majd ott dolgozók számára apartmanok is készülnek és lesz egy 200 fő befogadására is alkalmas előadóterem az egyik épületben. A kivitelező Dunareklám Kft. korábbi tulajdonosa 2016-ig több éven át a Budapest 5000. Ügyvédi iroda 2016-ban pedig néhány hónapig egy Dubajban bejegyzett cég, a Logoda Consulting Ltd. volt – az offshore cég kézbesítési megbízottja a Budapest 5000. Ügyvédi Iroda volt.

Hadházy szerint a Biogas Productor Kft. által elnyert pályázatokból a két kisebb biztosan a gazdáknak járó vidékfejlesztési pénzekből származott, de a képviselő kétségbe vonja, hogy folyt-e valaha is valódi gazdálkodás helyszínen.

Sajtótájékoztatóján elmondta azt is, hogy az ügyről őt tájékoztató forrása szerint “a telep melletti 50 hektáros területre korábban egyszer odaszállítottak  egy “fantomcsordát”  – ez a földügyekből ismert kifejezés arra, amikor egy “álgazda” a megszerzett területre rövid időre odaszállíttatott állatokat, hogy ezzel igazolja a földbérlet jogosságának igazolásához vagy uniós támogatás szerzéséhez szükséges állattartást.

Horn Gabriella

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás