a belső ellenség

Brutális, százezres büntetéseket osztogat a rendőrség a dudálós tüntetések résztvevőinek

Ezúttal főleg tiltott gyülekezés miatt igazoltattak és büntettek, és a 46/2020 rendeletre („gyűlés helyszínén tartózkodás tilos”) hivatkoztak a rendőrök a Clark Ádám téren hétfőn délután ötödik alkalommal szervezett,“Dudálj, hogy a Várban is hallják!” címmel szervezett tüntetésen. A korábbi alkalmaknál kevesebb résztvevő közül páran az autójukkal dudáltak, többen biciklicsengővel jelezve haladtak át többször a körforgalmon. Volt, akit azért jelentettek fel a rendőrök, mert a korrupciót elítélő molinót tartott a kezében a járdán.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

A hétfői egyelőre az utolsó ilyen tiltakozás, amit Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők és a Momentum Mozgalom kezdeményezett. A korábbi alkalmakkal indokolatlan hangjelzés, illetve a kijárási korlátozás megszegése és véleménynyilvánítás miatt büntettek autósokat és gyalogosokat is a rendőrök. Az Átlátszó kérdésére Hadházy Ákos a tegnapi tüntetés után azt mondta:

“Brutális büntetési tételeket kezd küldeni Orbán rendőrsége, most ezek összesítése és a védekezés megszervezése a feladatunk. De üzenem a Vár urának: nem lesz csend!”

A dudálós tüntetések egyik résztvevője, Herczeg Zoltán 120 ezer forintos szabálysértési csekket posztolt a Facebookra: mint írja, eddig negyedmilliós büntetést kapott a tüntetés-sorozaton való részvétele miatt.

A tiltakozás után Szél Bernadett Facebook-bejegyzésben közölte, hogy őt azért büntették meg a rendőrök, mert az autóból, amit ő vezetett, egy Európai Uniós zászlót lógattak ki menet közben. Szél hozzátette: „Ha ketten ülnek az autóban, az ezek szerint gyülekezés”. A rendőr, amikor megállította, közölte, hogy az uniós zászló “mint demonstrációs eszköz” használata miatt eljárást indít ellene, majd aztán “egy pillanat” felkiáltással elkezdett a rádiójába fülelni: „Gondolom szólhattak neki, hogy ez így nem lesz jó, úgyhogy tiltott gyülekezésről kezdett beszélni és egyben a mellettem ülő, a munkáját végző kollégám ellen is eljárást indított.”

A független képviselők a kormány járványügyi intézkedései, többek között a kórházak kiürítése ellen tiltakozva indították a kezdeményezést 5 héttel ezelőtt és arra bátorítottak, hogy bár tüntetni nem lehet a járványhelyzet miatt, de van lehetőség a felháborodás kifejezésére: hétfőn délután, munkából hazafelé vagy épp bevásárlásba menet az autósok forduljanak a budapesti Clark Ádám tér felé, tegyenek egy kört a körforgalomban és nyomják a dudát.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Képek a Clark Ádám térről. ? „Az igazság nem rémhír!” – Azok, akik hetek óta a rendőri vegzálás ellenére a Lánchídnál kürtölve tiltakoznak, emiatt is teszik: a kormány végtelen cinizmusa és végtelen érzékeketlensége ellen is tiltakoznak. #demo #budapest #hadhazy #nincsrukverc #nemhatralunk #azigazsagnemremhir #police #tüntetés #kurtszo ⚽ ? A kormányzat tudatosan és változatos módszerekkel igyekszik ellehetetleníteni a független sajtó munkáját. Mi azonban továbbra is kitartóan dolgozunk a tények kiderítésén és közzétételén. Szerintünk ez a független sajtó feladata. ➡️ Adj 1%-ot, hogy megírhassuk, mi történik a közpénzekkel ma Magyarországon. ❤️ Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány ❤️ Legyél támogató: https://atlatszo.hu/tamogatom ❤️ @hadhazy.akos

Atlatszo.hu (@atlatszo) által megosztott bejegyzés,

A rendőri intézkedésekkel kapcsolatos megkeresésünkre a BRFK azt válaszolta, hogy

„A rendőrség az Ön által említett helyen és időben összesen 19 fővel szemben intézkedett, akikkel szemben a rendőrök szabálysértési feljelentéssel éltek. Az intézkedések során voltak olyan személyek is, akikkel szemben a rendőrök több szabálysértés elkövetése miatt is feljelentést tettek.

A rendőrök a 2012. évi II. törvény 224. §-a alapján, közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértés miatt összesen 9 főt jelentettek fel. Ezen szabálysértési feljelentések oka az volt, hogy a feljelentettek megszegték az 1/1975 (III.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 30.§-ban, illetve a 3. §-ban foglalt rendelkezések valamelyikét. 

A rendőrök a közlekedési szabálysértéseken túl intézkedtek továbbá a 46/2020. (III.16.) Korm. rendeletben foglalt magatartási szabályok megsértése miatt is, melyek miatt összesen 14 fővel szemben tettek szabálysértési feljelentést. A rendőrök visszaélés gyülekezési joggal szabálysértése miatt 3 esetben tettek feljelentést.

Fenti intézkedéseken túl a rendőrök egy esetben egy nővel szemben garázdaság szabálysértése miatt tettek feljelentést, valamint egy férfit hivatalos személy elleni erőszak bűntett gyanúja miatt állítottak elő, mert egy labdával a BRFK egyik rendőrnőjét szándékosan megrúgta. Erről a bűncselekményről a BRFK az esetet követően közleményt is közzé tett.”

Horn Gabriella

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás