Egyéb

Mit műveltek 2016-ban az önkormányzatok?

 

Az országos jelentőségű események mellett idén is sok helyi ügyről írt az Átlátszó. Beszámoltunk anomáliákról Érpatak, Nyíregyháza, Erzsébetváros, és számos más önkormányzat esetében is. Összefoglaló.

 

Hirdetés

800x600_BUEK

 

2016-ban figyeltünk az uniós beruházásokra, igyekeztünk minél több helyszínről és eseményről tudósítani, de rengeteg egyéb cikkünk, országos jelentőségű témák mellett foglalkoztunk helyi ügyekkel is. Ezekből válogattunk ki most tízet.

Elkésett fellebbezés egy 950 milliós követelés ügyében – Esztergom ismét bajban van

Egy tavaly lezárult per okán közel 1 milliárd forintot köteles fizetni az esztergomi önkormányzat a hányattatott sorsú élményfürdő építéséért egy vállalkozásnak. A pert ugyan csak első fokon vesztette el a város, de a fellebbezéssel egy napot késett az önkormányzatot képviselő ügyvéd, így az jogerőssé vált.

Etyeki civilek feljelentést tettek a tervezett kisvasút furcsa nyomvonala miatt

Ingatlana megszerzésének szándékát látja az etyeki Kerényi Ferenc abban, hogy a települést Bicskével és Felcsúttal összekötő kisvasút tervezett nyomvonala a lovardája területén mehet el, illetve, hogy szomszédja földjére jelölték ki az egyik megállóhelyet. Etyek polgármestere, Garaguly Tibor szerint viszont feleslegesen aggódnak a helybéliek.

 

 

Százmilliós hiány a tiszántúli közmunkaprogramon – zavaros ügyek az agrárminiszter hátországában

Lemondott Abádszalók polgármestere miután kiderült, hogy a várostól 51 millió forintnyi közmunkaprogramos támogatást követel vissza a Belügyminisztérium. 80 milliót kell visszafizetnie hasonló okokból a közeli Tiszaburának. A kettőjük által visszafizetendő 131 millió teszi ki a BM által visszakövetelt összes támogatás 90 százalékát. Mindkét település Fazekas Sándor miniszter választókörzetének politikailag érzékeny helyszíne.

Kéz kezet mos: Balmazújvárosban senkit nem zavar a polgármester kenőpénzügye

Balmazújváros polgármesterével szemben korrupciós bűncselekmények elkövetésének vádja miatt büntetőeljárás folyik. Az ügy másik érintettje, az előző polgármester, ma már országgyűlési képviselő, csak tanú lett az ügyben. A városban viszont nincs katasztrófahangulat, sőt, mintha a régi mederben folynának a dolgok.

Súlyos tanúvallomások a nyíregyházi városüzemeltető cég igazgatója ellen folyó perben

Az ügyészség szerint a nyíregyházi városüzemeltető cég, a NYÍRVV ügyvezetője, Bocskai Péter szándékosan okozott 83 millió  forint vagyoni hátrányt az általa vezetett cégnek. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere ennek ellenére bizalmáról biztosította az ügyvezetőt, sőt N. Jánost is, a per harmadrendű vádlottját: egyrészt Bocskait nem bocsájtották el az állásából, másrészt  a város és a Bocskai vezette NYÍRVV még azt követően is több száz milliós szerződést írt alá N. János cégével, hogy az ügyészség hivatalosan értesítette a város vezetését a vádemelésről, és egyben kérte a harmadrendű vádlott cégének kizárását a közbeszerzési eljárásokból.

Bérlakásbiznisz a VII. kerületben: százmilliós kár érhette az önkormányzatot

A VII. kerületi önkormányzat 2014-ben és 2015-ben több Király utcai lakást is eladott a bérlőknek, akik a vásárláskor akár 70 százalék kedvezményt is kaphattak. Sokan közülük néhány hónappal később továbbértékesítették a lakásukat, több esetben kétszer annyiért, amennyi a lakás forgalmi értéke volt az önkormányzat által készített ingatlanbecslés szerint – és négyszer-ötször drágábban annál, amennyiért megvették a VII. kerülettől. Az ügyre felfigyelő jogászt a Főpolgármesteri Hivatal elbocsátotta.

Senki nem érzi felelősnek magát a napi kétezer köbméter, a Tiszába ömlő szennyvízért Vásárosnaménynál

Változatlanul ömlik a szennyvíz a Tiszába Vásárosnaménynál – annak ellenére, hogy nyilvánosságra hoztuk, a vásárosnaményi szennyvíztelep tisztítóművei lényegében nem működnek. Az üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízmű Zrt. levélben reagált, ám érdemben egyetlen állításunkat sem cáfolta – viszont a környezetszennyezés felelősségét a tulajdonos önkormányzatokra tolná.

 

Rezsicsökkentés kimaxolva: hónapok óta ömlik a szennyvíz a Tiszába Vásárosnaménynél from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Már féltucat büntetőeljárás folyik az érpataki polgármesterhez köthető ügyekben

Több cikkben foglalkoztunk 2016-ban Érpatakkal: írtunk a közmunkásként foglalkoztatott holdudvarról és a hiányzó elszámolásokról, és az Orosz Mihály Zoltán által vezetett jótékonysági szervezet ingatlanszerzéseiről is. A polgármester külön miattunk felutazott Budapestre sajtótájékoztatót tartani, munkatársunkat pedig fenyegették és autókkal üldözték Érpatakon, de kiderült az is, hogy már féltucat büntetőeljárás folyik Orosz Mihály Zoltánhoz köthető ügyekben.

Hivatali segédlet: kenőpénzért lehetett önkormányzati lakáshoz jutni Újpesten

Több éven keresztül fogadott el kenőpénzt az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. egyik alkalmazottja azért, hogy annak fejében segítsen önkormányzati lakáshoz juttatni másokat. A rendőrség négy embert helyezett előzetes letartóztatásba, az iratok alapján azonban ennél több szereplője van az ügynek.

Így tarol a Viharsarok Közgépe, a gyulai önkormányzat kedvenc építőipari cége

Közel tizenhatszorosára nőtt az árbevétele a gyulai Futizo Kft.-nek 2010 és 2014 között. Majdnem minden közbeszerzést megnyertek, amin elindultak – Gyulán legalábbis. A békési fürdővárostól összesen közel 1,2 milliárdnyi megbízást nyert a cég, amelynek egyik tulajdonosa Piskolty Tibor. Cégtársa a testvére, Piskolty Mária, aki a Békés Megyei Kormányhivatalban a jogi főosztályt vezeti. Piskolty Tibor a trafikbizniszben is sikeres.

Erdélyi Katalin

Év végi előfizetési akció!

Ha január 8-ig előfizetsz egy egész évre, akkor névre szóló 2017-es Átlátszó Támogatói Kártyát küldünk. Újfajta átlátszós póló is van. Részletek itt.

Megosztás