Bekamerázzuk a médiapatkányt – fenyegették és autókkal üldözték munkatársunkat Érpatakon

Fotó: Móricz Csaba
Fotó: Móricz Csaba

A nagyobb hírek takarásában valami készülődik Érpatakon. Míg a polgármester a hozzá köthető gyanús ügyletekről írott cikkünk után helyreigazítási kérelmekkel árasztotta el a komplett magyar sajtót, múlt pénteken a képviselő-testület sokadszor futott neki a tavalyi zárszámadás megtárgyalásának. Az ülést nem sikerült megtartani, Orosz Mihály Zoltán polgármester ugyanis a várható kínos kérdések megválaszolása helyett Móricz Csabát, az Átlátszó helyszíni tudósítóját szidalmazta, majd a meghiúsított ülés után híveit kollégánkra uszította, akik Újfehértóig üldözték autókkal az újságírót.

 

tamogatoi_800_450

 

Egy héttel ezelőtt a hat tagú érpataki képviselőtestület négy tagja írásban kezdeményezte a polgármesternél, hogy hívjon össze rendkívüli testületi ülést, amely megtárgyalja az  alábbi határozati javaslatot:

„Érpatak Község Képviselőtestülete Orosz Mihály Zoltánt, mint a település polgármesterét kötelezi, hogy a törvényben és a szerződésekben vállalt előírásoknak megfelelően a közmunkaprogramban, közalkalmazottként vagy bármilyen más szerződés alapján dolgozó személyek bérét a munkavállalók részére hiánytalanul, határidőben megfizeti.”

A kissé szokatlan határozati javaslat indoklásából kiderül, a képviselő-testület többsége szerint mostanra az önkormányzat gyakorlatilag működésképtelenné vált. A másik napirendi pont a meghívó szerint a képviselő-testület feloszlatása lett volna.

Az elmúlt hetekben ugyanis ötször ült össze Érpatak képviselő-testülete, hogy megtárgyalja és elfogadja a tavalyi évi gazdálkodásról készült zárszámadást. Tegnap újra nekigyürkőztek, de az eredmény ugyanaz lett. A zárszámadás megléte feltétele az idei költségvetés elfogadásának, amíg viszont nincs költségvetés, addig az államkincstár sem folyósítja az önkormányzatnak járó központi forrásokat – ezek híján pedig egy idő után a napi működés is ellehetetlenül. Nagyjából ez következett be mostanra a képviselő-testület tagjai szerint.

Érpataknak az előző évről még volt mintegy 20 millió forint tartaléka, de ez mára lényegében elfogyott. Orosz polgármester láthatóan egyre idegesebb, láthatólag nem kis részt az általa vezetett Benefícium Szeretetszolgálat körüli zavaros ügyek miatt: korábbi cikkünk alapján az ügyben nyomozást rendelt el a megyei főügyészség.

Előzmények

Több tucat érpataki ingatlant szerzett meg az Orosz Mihály Zoltán által vezetett “jótékonysági szervezet”

Közmunkásként fizetett holdudvar, hiányzó elszámolások és átláthatatlan pénzügyek: ez az érpataki üzleti modell

Érpataki hazugságbomba: amit az átlátszós patkánymédia elhallgatott!

Információink szerint Orosz a Benefícium bérleti ügyeit bemutató írásunk megjelenése után több benefíciumos ingatlanban is felbukkant, hogy az ott lakókkal nyilatkozatot írasson alá, miszerint ingyen lakják a „szeretetszolgálat” ingatlanát.

De feltehetőleg azt sem lesz könnyű megmagyarázni, miképp lehetettek Érpatakon közfoglalkoztatottak azok a fiatalok, akik Orosz politikai projektjében, az „Érpataki Modell Országos Hálózata” nevű szervezetben dolgoztak. Ezekre az ügyekre, illetve az ügyekkel kapcsolatos kérdésekre a képviselő-testület tagjai is szeretnének választ kapni, eddig hiába. A zárszámadás dolgában viszont megmakacsolta magát a testület, és addig nem hajlandó azt elfogadni, míg a polgármester nem tisztáz bizonyos ügyeket.

Ráadásul úgy tűnik, meggyengült Orosz politikai védelme, vége van Érpatak „területen kívüliségének”: az ügyészség többek között hivatali visszaélés miatt nyomoz az önkormányzati autók politikai turnékra történő használata ügyében.

Megvárjuk a kamerásokat

Ilyen előzmények után ült össze múlt pénteken a testület. A nyilvános ülésen megjelent Móricz Csaba külső munkatársunk – tegyük hozzá, a polgármestert Móricz Csabához rendkívül erős személyes érzelmek fűzik, ha valahol találkoznak, Orosz gondolkodás nélkül gyalázkodni kezd.

Pontosan így történt ezúttal is: a Móricz által készített hangfelvétel szerint a polgármester jól hallhatóan teljesen megfeledkezik arról, hogy önkormányzati ülésre jött, kizárólag az újságíróval foglalkozik, és a jegyző, illetve a képviselők sürgetésére annyival reagál, hogy meg kell várni a kamerásokat.

 

 

A hangnem, amit Orosz itt használ, már ekkor is meglehetősen fenyegető, később kifejezetten támadóvá válik. Különös, hogy közben a képviselők élcelődéseire, például a doktorátusán való viccelődésre Orosz egyáltalán nem reagál, minden figyelmét az újságíró köti le. Miután megérkeznek Orosz emberei, a fenyegetés két hangon folytatódik: „Meg fog lökni, Móricz úr?” – kérdezi az egyik.

A helyiek által Ricsinek nevezett fiatalembert korábban Fügedi Richárdként azonosítottuk. „Ricsi” Orosz egyik, Érpatakon közmunkásként foglalkoztatott politikai munkatársa, nem mellesleg mezőkövesdi jobbikos önkormányzati képviselő. Jellemző mozzanat, hogy a kaotikus jelenet közben az egyik képviselő azt próbálja megtudni Orosztól, van-e még pénze Érpataknak, de Orosz nem is válaszol, monomániásan üvölt tovább.

A humoros jelleg akkor kezdett elveszni a jelenetből, mikor a sikertelen testületi ülés után a polgármester Móricz után indult, és mintegy erre utasította az embereit is. „Gyerünk utána” – hallotta az egyik képviselő Orosz utasítását, majd rögtön fel is hívta az újságírót, hogy vigyázzon. Ő kisvártatva észre is vette, hogy az autóját három kocsival követik, ebből kettő az érpataki önkormányzat szolgálati autója volt.

Ekkor döntött úgy, hogy felhívja a rendőrséget, nem kockáztat. Félelme nem mondható éppen alaptalannak: Szőllősi Gábor helyi jogvédő aktivistát, Orosz egyik közismert ellenfelét néhány éve ismeretlenek támadták meg, és súlyosan bántalmazták; másik ellenlábasának a portája lobbant lángra két évvel ezelőtt – a tetteseket egyik esetben sem találta meg a rendőrség.

Újfehértóig jutott a „konvoj”, amikor szembe jött egy rendőrautó. Móricz a rendőrök elé kanyarodott, kiszállt, és rendőri intézkedést kért. Az őt követő autókból négyen vagy öten kerültek elő, köztük Orosz, Fügedi és Zagyva György Gyula, volt jobbikos országgyűlési képviselő. Orosz kompániájából ketten is kamerával rögzítették, amint a rendőrök igazoltatják – nem Oroszékat, hanem a védelmet kérő újságírót.

 

feljelent
Részlet Móricz Csaba feljelentéséből

 

Móricz eközben hiába kérte, hogy tiltsák meg a felvételkészítést, mialatt az ő személyes adatait tartalmazó okiratokat ellenőrzik, a rendőrök nem intézkedtek – igaz, később Oroszt is igazoltatták, de a többieket nem, noha továbbra is kórusban inzultálták az újságírót. Az intézkedés végén a rendőrök távozni akartak, de Móricz ragaszkodott hozzá, hogy kísérjék el a legközelebbi településig. Ekkor Oroszék visszafordultak.

Elhúzódó végjáték

E hét keddjére aztán újabb testületi ülést hívott össze a polgármester – a kialakult káoszt mutatja, hogy senki nem tudta, rendes vagy rendkívüli ülés lesz. Nem lett semmilyen: az ülésteremben megjelent néhány helybeli közfoglalkoztatott, mert híre ment, hogy elfogyott a pénz a település számlájáról, és nem lesz bérfizetés. A polgármester persze cáfolta a híresztelést, de az ülés végül minden eredmény nélkül, másfél óra zűrzavar után véget ért. Péntek délután újra lesz képviselő-testületi ülés Érpatakon.

Becker András

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • KayD

  Már régóta nem jogállamban élünk, a rendőrség a bűnözőket védi. Eljött az a pont, amikor más megoldásokhoz kell nyúlni, oda menni egy csapattal és szarrá verni őket.

 • trisel

  Megkérdezném: mi a terrorizmus definíciója? Megválaszolnám: az erőszak, a megfélemlítés, a bántalmazás. Megkérdezném: ki ebben az országban a terrorista? Ténykedése alapján ez a polgármester és bandája. Hogyan lehetséges, hogy ez az ember terrorizmus vádjával még nem ül börtönben, hogy nem ítélték el már régen legalább tíz évekre se őt, se a tettestársait? Aztán lehetne elkezdeni foglalkozni a lopásaival, csalásaival és egyebekkel.

  • vadkörte

   Mondjam meg, hogy miért nem vagy csak retorikai kérdés volt?

   • trisel

    Leginkább retorikai kérdés volt, de kíváncsi lennék mégis, mit tudnál felhozni, ami cáfolná.

    • vadkörte

     Tehát azért nem ül számos bűncselekmény elkövetése miatt egyetlen hozzá hasonló sem börtönben, mert a fasiszta pártok alkotják és főleg gyakorolják a törvényt. Hát ezért.

 • Horst Bakker

  Jajde felháborító. Tudatom: vannak következmények. Talán nem kellett volna együtt ordítani a C-középpel 2006 őszén, hogy “Elkúrtad!”

 • Bill Koalitz

  “Péntek délután újra lesz képviselő-testületi ülés Érpatakon.” Na akkor küldjék el újra Móriczot, már ismeri a járást és az egérutat is.Meg ő egy bátor, kiváncsi, a szakmáját mindenek elé helyező ember.Igazi átlátszós munkatárs.

 • Lopómedve

  Mellesleg, nem értem, hogy miért kellett menekülni, meg 140-el hajtani előlük. Pár ilyen senki miatt akart felkenni egy gyereket a fára valahol a mellékutakon? Mire gondolt, hogy leszorítják, vagy kirángatják és felgyújtják? Béreljetek testőrt, ha nem mertek bemenni egy önkormányzati ülésre

  • acsipak

   Elolvastad-e a cikket?

   “Félelme nem mondható éppen alaptalannak: Szőllősi Gábor helyi jogvédő
   aktivistát, Orosz egyik közismert ellenfelét néhány éve ismeretlenek támadták meg, és súlyosan bántalmazták; másik ellenlábasának a portája lobbant lángra két évvel ezelőtt – a tetteseket egyik esetben sem találta meg a rendőrség.”

   • Lopómedve

    Elolvastad-e a cikket, igen, ennek ellenére azt javaslom, hogy ne száguldozzon a mellékutakon, vagy ha fél a bántalmazástól, akkor ne mennyen oda, vagy mennyen kísérettel

    Ha felkeni magát, vagy mást egy fára egy ilyen senki miatt, attól még nem lesz hős, csak hülye

    Nem beszélve arról, hogy menekülni ötvennel is lehet, az, hogy követnek, még nem ok arra, hogy 150 legyen, az ha megpróbálnak leszorítani, talán igen, ilyen történt?

    • acsipak

     Biztosan akkor is ilyen higgadtan mérlegeltél volna, ha te ültél volna be egyedök a volán mögé azután, hogy az üldöződ magából kikelve hosszasan fenyegetőzik meg ócsárol téged, aztán meg úgy telefonálnak utánad, hogy vigyázzál, mert három autóval követnek. Tuti az lenne az első gondolatod, hogy ottfelejtetted valamidet, és ezek a kedves úriemberek csak azt szeretnék utánad hozni.

     Egyébként nem kell leszorítási kísérlet ahhoz, hogy egy ilyen szitu parás legyen. Simán lehet az is, hogy követték volna, aztán amikor legközelebb megáll, átnyújtanak neki pár nyolc napon túl gyógyuló sérülést masnival átkötve.

     Arról nem beszélve, hogy mikor azt veszed észre, hogy le akarnak szorítani, akkor már elég késő van azon gondolkozni, hogy hogyan fogod legyorsulni őket.

     • vadkörte

      A kakastollas bohóchoz köthető sztorikban az a szép, hogy mindezt a törvény végrehajtói hagyják, sőt a jelek szerint aszisztálnak hozzá.

      A leégett ház, a megvert aktivista csak a jéghegy csúcsai lehetnek. Nem csodálkoznék, ha számtalan erőszakos cselekedet elkövetésében lenne legalább felbujtó.

      A mérleg? Polgármester, “doktor”, közszereplő, tulajdonos, rabszolgatartó és főleg szabad.

      Sötét idők. Mi lesz a vége?

  • hammurabbi

   Köszönjük neked Viktátor, bevett FideSSes gyakorlat, hogy kiengedted ezeket a rohadék, közveszélyes idiótáidat, és most szabadon garázdálkodhatnak.
   Azért komolyan mondom, szánalmas ez az ország, ha ilyenek még helyet kaphatnak a közéletben.
   Ennek a tagnak véleményem szerint zárt osztályon a helye.
   Ez szegény nagyon kompenzálni akar valamit.
   Ránézésre szittyamihígmélymagyar mikropénisz, ödipusz komplexussal.
   Ebben
   az egész érpataki őrületben nem ez a retardált elmebeteg a probléma,
   vagy a szomorú, hanem az, hogy nincs egy jóérzésű ember a faluban, aki
   lecsapta volna már egy lapáttal. Az igazi szégyen pedig, akik ezt
   mániákus aberráltat még támogatják is.
   Aki meg eltűri ezt a degenerált faszt helytartóként, az egyszerű köztörvényes…
   Azért
   nem elsősoron Érpatak “derék polgárainak”rovom fel, mert állítólag az
   emberek gyárilag normálisak – ha nem is jók, de nem is rosszak. Az hogy
   valaki ilyen legyen, s a népek tapsikolva imádjak kell egy nagyon
   tudatos, lassan már két évtizede húzódó agymosás. Szinte bárhol lehetne
   ez az ember polgármester a mai Magyarországon, ez itt a probléma. Meg
   azok akik megteremték ehhez a társadalmi, erkölcsi hátteret és most azok
   is vezetik az országot.Mindjárt felnő az a nemzedék, s “választó
   polgár” lesz, aki anyatejjel szívta magába nemzetmegvezető tanításait,
   vérében van kit kell gyülölni, kit kell imádni, nincs szüksége se
   gondolkodásra, se kétségekre – s az “érpataki model”, mint középkorban a
   pestis, terjedni fog.
   Azt meg különösen, hogy a
   rendőrség az áldozatokat cseszteti, és nem azokat, akik miatt az
   áldozatoknak félniük, vagy menekülniük kellett. Egyben gratulálok a
   nyomorult rendőröknek is a kiváló intézkedésükhöz. Remélem ezek után
   eszükbe nem jut tiszteletet elvárni, követelni maguknak.
   Ez
   lenne a XXI. század Európában ,Magyarországon? Ezt akarjuk?Progromokat,
   verőlegényeket, nyilasokat, meg ilyesmit. Meg száz stadiont, ezeret!
   Bezárták a Lipótot! Itt az eredménye. Minden turulszaroselmebeteg szabadlábon rohangál.
   Gyurcsányahibás!

   • Lopómedve

    Egyetértek

  • Anonímusz

   Na te nagyon erős ember vagy így a billentyűzet előtt…

   • Lopómedve

    Na de te is

    • Anonímusz

     Veled szemben? Na ne hülyéskedj már… még szép!

     • Lopómedve

      Jah, velem szemben gép elől mersz 😀 😀 😀

   • nicu78

    Te csak ne verd a nyálad mert én a szivüket a szájukon keresztül húztam volna ki.

 • Tobba Secnir

  b+ én adjak tippeket? legközelebb menjen más, és ha megkérdezi a majom, hogy “háttekivagy?”, mondja azt: kovács béla, az MTI kiküldött tudósítója. esetileg lehet csinálni piros mosogatószivacsból mikrofonra mti feliratos kupakot. további kérdés?

 • Retek

  mondani kellett volna a zsaruknak hogy:
  BAZDMEG MIKOR FOGTOK INTÉZKEDNI? NÉZZÉL MÁR KÖRBE!

 • Gerzson

  Helyesen: a polgármester TAGADTA a híresztelést. Ha cáfolta volna, biztos vagyok benne, hogy lehoztátok volna az ezt alátámasztó bizonyítékokat is. Ugye?

 • Anonímusz

  Ez nagyon gáz! Milyen testület az, amelyik el sem tudja dönteni, hogy nyílt vagy zárt ülésen vesznek részt?
  Milyen dolog az, hogy ilyen kocsmai hangvételű egy testületi ülés?
  A rendőrség meg jól leszerepelt. Ne csidálkozzanak, ha kritika éri őket……
  ..de hogy egy polgármester ezt a stílust vegye fel… fú, tiszta középkor…
  Amúgy kakastollú polgi! Én támogatom az Átlátszót több emberrel együtt! Van olyan híroldal, ami orosz pénzből él, ez legalább a magyarokéból!
  Persze ha maffiózók csinálják ugyanezt, akkor már cigánybűnözéstől harsogna a divatmagyar média… hányinger!!!

 • István Tóth

  https://www.youtube.com/watch?v=f9o0S6T9SC0
  Még egy ilyen patkányképű mocskos paparazzi nincs a földön! Büszkék lehettek rá! Átlátszóak vagytok mint a nevetek!

 • Kálmán Derekas

  becker, te büdös zsidó. ezt a pár zsidó által olvasott förmedvényt nyugodtan átkeresztelhetnéd (bocsi, barmicvózhatnád) szanalmas.hu-ra.