nem megy előre

A 46 milliárdos kőbányai gigasportcsarnok építését is lefújta a kormány

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő kérdésére az Építési és Beruházási Minisztérium közzétett egy listát azokról a beruházásokról, amelyeket Lázár János miniszter döntése értelmében spórolás miatt elhalaszt a kormány. A lista szerint sok iskola és út építése mellett elmarad egyelőre több szakrendelő felújítása, a Semmelweis Egyetem anyasági centrumának építése, valamint a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum, a 46 milliárdos kőbányai sportcsarnok, és a Demeter Szilárd szívének kedves kőbányai könnyűzenei központ kivitelezése is.

Lázár János építési és beruházási miniszter legfőbb feladata, hogy áttekintse a tervezett projekteket, és leállítsa közülük azokat, amiket nem ítél sürgősnek és nélkülözhetetlennek. A kormány célja ugyanis az, hogy az állami beruházásokon két év alatt 1150 milliárd forintot takarítson meg, mert az EU-s pénzek hiányában kong az államkassza.

Lázár augusztus végén a fideszes Tranzit Fesztiválon azt nyilatkozta, hogy 270 projektről született már döntés. Szeptember elején Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdést intézett a miniszterhez, kérve tőle azon beruházások listáját, amelyeknek „sorsa megpecsételődött”. A tárcavezető helyettese, a régen is közvetlen jobbkezeként dolgozó Csepreghy Nándor válaszul elküldött Vadainak egy 10 oldalas listát „megszüntetett beruházások” címmel.

Ahogy azt már augusztus végén, a közbeszerzési értesítőben sorra megjelenő tájékoztatások alapján megírtuk, többnyire iskolák és utak építését vagy felújítását fújta le Lázár János. (Cikkünk után közadatigénylésben kértük ki a leállított projektek listáját, de Vadai 3 nappal előbb kérdezte meg ugyanezt, így a neki küldött lista linkjét kaptuk válaszul.)

Főként iskolákat és utakat áldoztak be a „rezsicsökkentés megvédése és a háború” miatt | atlatszo.hu

Egymás után nyilvánítják eredménytelennek a különböző beruházásokat a közbeszerzések kiírói. Pontos lista egyelőre nincs arról, mely fejlesztések esnek áldozatul a „rezsicsökkentés megvédésének és a honvédelmi célok teljesítésének”, de a közbeszerzési értesítőt böngészve találhatunk néhány támpontot. Tapasztalataink szerint az elvonások főként az iskolákat és utakat érintik, de az Országos Onkológiai Intézet fejlesztését, és még a kormánynak különösen kedves Fertő tavi beruházást is leállították pénzszűke miatt.

Nem lesz anyasági és gyógyszerkutatási centrum sem

Az iskolák és utak mellett azonban több egészségügyi beruházás is van a listán:

  • a Bács-Kiskun megyei kórház Pólus programjának II. üteme,
  • a Bajcsy-Zsilinszky Kórház monori és XVII. kerületi szakrendelőinek felújítása,
  • a Bicskei Egészségügyi Központ korszerűsítése,
  • a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fóti lovasterápiás központjának építése,
  • a mórahalmi komplex fejlesztő centrum (vizes és lovas terápia) kivitelezése,
  •  a Semmelweis Egyetem anyasági centrumának létrehozása,
  • a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum megépítése,
  • a Somogy megyei Kaposi Mór Kórházhoz tartozó mosdósi kastély megújítása,
  • a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Budapesti Egészségügyi Központjának rekonstrukciója.

Ahogy azt a 444 kifejtette, a Fidesz-közeli építőipari cégek sok pénzt bukhatnak a leállított állami beruházásokon. Csak ezen a tíztagú egészségügyi listán rengeteg közpénzről és több kormánykedvenc vállalatról van szó.

A mosdósi kastély felújításáról például már áprilisban megírtuk, hogy Mészáros Lőrinc egyik cége, a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyerte el a Laterex Építő Zrt.-vel közösen nettó 25 milliárd forintért. Ezt nullázta le egy tollvonással Lázár János, aki a fóti lovasterápiás központ lestoppolásával is a Mészáros család zsebéből vett ki közpénzt. A lovas centrumot ugyanis Mészáros Lőrinc gyerekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. építette volna nettó 17 milliárd forintért.

25 milliárdos megbízást hozott Mészároséknak a nyuszi Mosdóson | atlatszo.hu

A kivitelezés egy 140 ágyas pavilonépület, a kastélyépület és a 20., 47., 48., 49. sz. épületek felújításával, a 80 ágyas ápolási osztály, az új gyermekrehabilitáció és uszoda építésével, valamint egyéb bontási munkákkal és közműfejlesztéssel kezdődik, majd ezt követően kerül sor a szolgálati lakások felújítására, az új szociális otthon építésére, illetve a 80 ágyas pavilon és egyéb épületek bontására, illetve park- és kertépítésre.

Egy másik nagy NER-közeli cég, a Paár Attila tulajdonában lévő WHB pedig a Hőgyes-Schöpf-Merei Gyógyszerkutatási Centrum sztornózása miatt szívhatja a fogát, mert azt ők építették volna nettó 29 milliárdért. Az intézmény létrehozásáról már 2017-ben döntés született, de csak idén májusban választották ki a kivitelezőt. Az eredményközlő hirdetményben viszont hangsúlyozta az ajánlatkérő Semmelweis Egyetem, hogy nincs ennyi pénze, a kormánytól kell kérniük a beruházás megvalósítására, és talán a Gazdaságvédelmi Alapból fognak rá forrást kapni. A jelek szerint nem kaptak.

Közel 30 milliárdból gyógyszerkutatási központot építhet a WHB, ha lesz rá pénz | atlatszo.hu

Erre tekintettel a Szerződés hatálybalépésének felfüggesztő feltételét képezi, hogy a Beruházás megvalósítására, illetve a Szerződés szerinti fizetési kötelezettségei teljesítéséhez a szükséges forrás a költségvetésből vagy egyéb állami forrásból, illetve a Gazdaság-újraindítási Akciótervből kerül biztosításra az Ajánlatkérő számára.

A 46 milliárdos gigasportcsarnok és rengeteg sportpark is ugrott

Lázár listáján szerepel a kőbányai multifunkciós sportcsarnok is, ami szintén Fidesz-barát cégeknek hozott volna rengeteg bevételt. Ahogy arról tavaly beszámoltunk, a több mint 13 000 m²-es épület kivitelezését a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyerte el nettó 46 milliárd forintos ajánlattal. A ZÁÉV, ugye, Mészáros Lőrincé, a Magyar Építő pedig Paár Attilához köthető, aki a WHB tulajdonosa is, és Tiborcz István miniszterelnöki vej üzlettársaként vonult be a köztudatba.

A két cég pedig alvállalkozónak jelölte meg a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt.-t, ami Simicska Lajos kegyvesztése után a jachtos Szíjj Lászlóhoz került. Vagyis a kőbányai csarnok offolása egyszerre három fideszes oligarchának fáj, Mészárosnak, Paárnak és Szíjjnek is.

46 milliárdért épül a kőbányai gigasportcsarnok, a polgármester ingyen adta át a telket az államnak | atlatszo.hu

Bár hivatalosan még nem jelent meg a tender eredménye, az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalára már felkerültek azok a dokumentumok, amelyekben szerepelnek a Kőbányai Multifunkcionális Sportcsarnok és Uszoda kivitelezői. Azok pedig vérbeli NER-cégek: a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló ZÁÉV, a Paár Attilához köthető Magyar Építő Zrt. és a Szíjj Lászlóhoz tartozó Közgép.

Rengeteg lefújt sportpark is szerepel a listán Bácsalmástól Hosszúhetényen át Újfehértóig. Valamennyi a Nemzeti Szabadidős-Egészség Sportpark Program része lett volna, amelyről tavaly júniusban írtunk. A programot 2016-ban indította el a kormány, és 2019 elejétől a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) volt a felelőse. Azóta 465 sportpark épült az országban összesen nettó 4,6 milliárd forintért.

Négyféle típust kérhettek az önkormányzatok 5,5–16 millió forint közötti áron, ám a pénzt az állam adta, ezért a kivitelezőket a BMSK választotta ki. A 465 sportparkból csupán 39 esetében volt közbeszerzés, ami csak 8,3 százalék. A BMSK-tól kapott táblázat szerint a 465 sportparknak mindössze 29 kivitelezője volt – most ők is biztos nagyon szomorúak a program leállítása miatt.

Kiválasztott cégekkel dübörög a Nemzeti Sportparképítési Program az országban | atlatszo.hu

Azt nem tudjuk, hogy ez megvalósult-e, de a közbeszerzési adatbázis szerint a hét tenderből egynél érkezett 5 darab ajánlat, kettőnél 4-4 darab, ötre pedig csak 3-3 ajánlat futott be. A nem nyertes ajánlattevők pedig sok esetben a nyerteshez hasonlóan a BMSK által kiadott listán szereplő cégek, vagyis máskor más sportpark-építési megbízás(oka)t kaptak.

Könnyűzenei és adatközpont sem lesz

Szerepel a listán néhány kulturális projekt is, például a Hagyományos Vadászati Módok Háza a keszthelyi kastélymúzeumban, a Külügyi és Külgazdasági Intézet felújítása, a ceglédi Gulag-múzeum megépítése, a dabronci Szegedy-kúria állagmegóvó munkái, a göcseji falumúzeum felújítása, a Piliscsabára tervezett Moravcsik Gyula Görög-latin Filológiai és Forráskutató Intézet kivitelezése, a majki kamalduli remeteség műemléki rekonstrukciójának folytatása, a szegedi Járműipari Kompetencia Központ kivitelezése és a somogysárdi Somssich-kastély állagmegóvása.

Nem épül meg a Kőbányára tervezett könnyűzenei központ sem, amelyet a Kőbányai Zenei Stúdió alapítójáról Póka Egon Művészeti Akadémiának neveztek el, és közel 10 milliárd forintba került volna. A projektet csupán 2021 decemberében nyilvánította a kormány kiemelt beruházássá, vagyis alig egy évet élt a terv. Maga az ötlet Demeter Szilárdtól származik (jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnöke), aki még miniszteri biztosként fogadtatott el egy 23 milliárdos könnyűzenei stratégiát a kormánnyal.

Milliárdokat kapott a kormánytól, mégis öt éve befejezetlenül áll Gödön a kormányzati adatközpont épülete | atlatszo.hu

Azokra a kérdésekre, hogy mikor fejeződik be az adatközpont-beruházás, és hogy a végső összeg megegyezik-e az eredetileg tervezettel, a projektigazgató kijelentette, már a teljes géptermi környezet funkcionál és az összeg nem növekedett. Az viszont „kimaradt” az interjúból, hogy mindez csak a budapesti helyszínre vonatkozik, s hogy Gödön egyáltalán nem valósult meg a projekt.

Az évek óta befejezetlenül álló gödi adatközpont is ott van a lefújt projekteket tartalmazó minisztériumi listán, így végre teljesen egyértelmű, hogy nem valósul meg. Ez mondjuk eddig is sejthető volt, hiszen a projekt alapkövét 2016-ban tették le, de aztán valahogy elakadt az építkezés, és öt éve csupán egy bedeszkázott ablakú építmény áll félbehagyottan Göd határában. A viharvert projekttábla szerint a létesítmény kivitelezője a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló ZÁÉV, ám a megbízásnak nincs nyoma a közbeszerzések közt, és azt sem tudni, mennyi közpénzt emésztett fel eddig.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: a kőbányai sportcentrum látványterve (forrás: D. Kovács Róbert polgármester Facebook-oldala)

Megosztás