kalocsa

Uniós felzárkóztatás Kalocsán: 189 centis tévére, mobilokra és bérekre is költöttek

Hátrányos helyzetűek felzárkóztatására nyert 75 millió forintot Kalocsa Város Önkormányzatának Szociális Központja. A programra kapott pénz kifizetése az Átlátszónak küldött iratok szerint 2021 márciusában megkezdődött, a koordinátor önkormányzati dolgozók és a vezető kapott fizetést. A célcsoport – vagyis a romák, nehéz helyzetben élők – egy gyors közbeszerzés után idén nyáron örülhettek egy kicsit.

„Három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat” – erről számolt be augusztus végén a kalocsatv.hu. A cikkből az is kiderült, az önkormányzat mindezt nem saját forrásból, hanem egy uniós pályázatból teszi. Az 5 napos programról azt írták, „Még a tavalyi évben a Kalocsai Önkormányzat pályázatot nyert a szegregált térség útjainak, épületeinek felújítására, illetve az ott élők integrációját segítő programokra. Ennek keretében kerül megrendezésre a 8-12 éves gyerekek táboroztatása.”

A pályázatot a kalocsai Szociális Központ nyerte. A honlapjuk szerint önerőmentesen 75 millió forintot költhetnek el. „Jelen projekt átfogó célja a leszakadó és leszakadással veszélyeztetett városi területeken élők közösségi és egyéni szintű társadalmi integrációja, amely során a hátrányos helyzetű emberek életlehetőségei javulnak, elérhetővé válnak a foglalkoztatást, társadalmi integrációt, közösségfejlesztést, családsegítést, gyermekjóléti szolgáltatást, életvezetési tanácsadást, egyéni fejlesztést és szociális munkát biztosító programok” – írják.

Ezért a táborral egyidőben „lakossági fórumot tartottak a leszakadt városrészek fejlesztésére”, „elindult a szegregált városrészek felzárkóztatása Kalocsán” és roma kulturális napok kísérték a kalocsai paprikafesztivált.

Bérekre, tévékre és mobilokra is költöttek

A négy program alig két héten belül véget ért. Pedig a pályázattal kapcsolatos kifizetések korábban elkezdődtek. Közadatigénylésünkre a város elküldte a szerződéseket. Ezekből az derül ki, hogy Filvig Géza, a város fideszes polgármestere megbízási szerződést kötött a Szociális Központ vezetőjével és több munkatársával is. A Rumi László szakmai vezetővel kötött szerződés „keresetkiegészítére való jogosultság megállapítása projektfeladat ellátása kapcsán” azt tartalmazza, hogy a vezető feladata többek között:

  • a koordináció, kapcsolattartás, együttműködés a két nevesített projekt menedzsmentjével és a részt vevő konzorciumi tagokkal;
  • havonta megbeszélést szervez az elvégzendő feladatok áttekintése céljából;
  • közreműködés a projekt időközi és záró beszámolók összeállításában és a projekt szakmai megvalósításában.

A Szociális Központ további 6 munkatársa is részt vesz a projektekben, ők ezért havonta bruttó 128 570 forintot kapnak fejenként. Az első szerződéseket 2021. március elsején írták alá. A megbízási szerződések többsége 2023 márciusig szól. A 75 millió keretből 19,3 millió forint ment el a munkatársak megbízási díjára.

A SysCorp Számítástechnikai Kft.-vel 2,5 millió forintért szerződtek eszközökre, többek között két darab 189 centiméteres Samsung UE75AU7102 TV-re, összesen 668 ezer forintért, vagy 3 darab Samsung Galaxy A52 128GB Dual SiM okostelefonra 407 ezer forintért.

A BKMFÜ Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési ügynökség Nkft. darabonként 1,875 millió forintért projektelőkészítő tanulmányt és közösségi beavatkozási tervet készít. Ezeket is kifizették már.

A fideszes polgármester Facebook posztjait kezelő cég alvállalkozóként bukkant fel

A pályázat közbeszerzéseit 2022. május 18-án írták ki, eredményt augusztus 3-án hirdettek. A kiírás öt programrészt tartalmaz:

  • roma pasztoráció
  • egészségnapok szervezése
  • táborok szervezése
  • társadalmi integrációt segítő programok szervezése
  • antidiszkriminációs és közösségfejlesztő programok.

Négy közbeszerzést a CSABAudio Kft. nyert, egyedüli indulóként. A céget 2021. október 15-én alapította Szigeti Csaba. Alvállalkozónak nevezte meg a Onecreative Marketing Professional Kft.-t. A cég nem ismeretlen Kalocsán. A 6300.hu szintén közadatigénylésből tudta meg korábban, hogy a Kft. az önkormányzatnak dolgozik, és ő posztolt többek között a fideszes polgármester Filvig Géza oldalán.

A CSABAudio Kft. a

  • roma pasztorációra nettó 393 700 forintot
  • egészségnapok szervezésére nettó 944 881 forintot
  • táborok szervezésére nettó 3 307 086 forintot
  • társadalmi integrációt segítő programok szervezésére nettó 9 606 296 forintot kapott.

Az „Antidiszkriminációs és közösségfejlesztő programok” közbeszerzést az Ex Ante Tanácsadó Kft. nyerte, nettó 7 258 000 forintos ajánlattal.

A tábor a közbeszerzés szerint teljes ellátást biztosított. Az önkormányzati TV beszámolójából tudjuk, hogy „2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat”. A 45 gyerek 5 napos táborára 4,2 millió forint jutott, alig több mint 90 ezer forint/fő, amiben az utazás is benne volt. Messzire azért nem kellett menni: a tudósítás szerint „a kalocsai Érsekkertben természetismereti tábor, a kalocsai uszodában sporttábor, míg az önkormányzat üdülőjében Duna tábort szervez az önkormányzat megbízásából a Kalocsai Szociális Központ”.

Kártyajóslásra és csillámtetkóra is jutott a nők munkaerőpiaci helyzetének javítására szánt pénzből a Nyírségben | atlatszo.hu

A Nyírségben élő nők munkaerő-piaci helyzetének javítására, szemléletformálásra, képzésekre kapott 199 millió forint uniós és állami támogatást a Czinka Panna Roma Egyesület, azonban az összeg egy részét szabálytalanságok miatt visszakérte az eljáró hatóság. Információnk szerint többek között olyan programokra költöttek, amelyeket amúgy is megrendeztek volna az önkormányzatok, helyi civil szervezetek, és nem is kapcsolódtak a projekt célkitűzéseihez. A képzésekről pedig olyan számlákat adtak le, amelyek összege magasabb volt a megengedettnél. Nem ez az egyetlen problémás program azonban az országban: csak az EFOP keretében közel 3 milliárd forint értékben állapítottak meg szabálytalanságot 2014 és 2020 között.

Ingyen senki sem vállalja a „nem hálás” munkát

Az adatok, szerződések feldolgozása után azt kérdeztük Kalocsa Város Önkormányzata Szociális Központtól, hogy:

  • mi lesz a fennmaradó támogatással,
  • megfelelő-e a közbeszerzés, ha mindössze egyetlen induló volt,
  • az elindult programok kapcsán milyen a visszajelzés,
  • mit tapasztalnak, mennyire könnyű bevonni az érintetteket,
  • milyen programokat terveznek és mikor a határidőig.

A szerződött programok részletes leírását is, mint hivatkozott mellékletet, elkértük. Azt írták,

  • a roma pasztorizációban a „szegregált élethelyzetben élők részére lelki gondozás tinédzser és felnőtt korosztály számára. Önismeret és társismeret fejlesztése, istentiszteletek, dicsőítések.” A program indikátor száma: 50-250 fő (alkalmanként minimum 10 fő) 5 alkalommal: roma emberek számára istentisztelet tartása, közösségi imaalkalmak megszervezése, karitatív adományosztás.
  • Táborok szervezésében a program indikátor száma: 45-300 fő (alkalmanként minimum 15 fő).

Rumi László vezető az Átlátszó kérdéseire azt írta, a „tervezetben az szerepelt, hogy az előkészítő tanulmány, beavatkozási terv, szakemberek képzése, szupervízió, mediáció és a szakmai megvalósítás költségei (szolgáltatások, rendezvények, táborok, programok, eszközök költségei) ezek együttesen 44.235.000 forint. Mivel a közbeszerzésen alacsonyabb árral vállalták a programokat, az itt megmaradt pénzből eszközöket és tréningeket tervezünk megvalósítani. Munkatársaink (összesen 7 fő) 28.890.000 forintot kapnak az egész pályázati cikluson keresztül.”

Majd úgy folytatta, „Ön szerint mennyi a szociális szférában dolgozók bére? Ha látja, akkor értheti, hogy miért próbálunk meg nekik is segíteni, hogy plusz feladattal, plusz kereseti lehetőségük legyen. Örülünk, hogy motiválhatjuk a dolgozókat is, hogy ne hagyják el ezt a pályát, valaki vállalja el a pályázati munkát is (ingyen nem vállalja senki). Ezért mondhatom azt, hogy szerencsés, hogy valaki legalább vállalja a munkát, amely egyébként nem kimondottan hálás feladat”.

Filvig Géza polgármester a projekt részeként megtartott „Szépséges Dunánk” elnevezésű tábor résztvevőit lepte meg egy motorcsónakos kirándulással a Dunán. Fotó: Facebook

Azt is írta, „a projektmenedzsment költsége a kötött 2,5%, vagyis 1.875.000. Ez pedig végképp alulfinanszírozott.” Szerinte a közbeszerzés nyílt eljárásban került kiírásra, erre bárki beadhatta az ajánlatát, mindegy, mikor alakult. Mint látta, egy helyi vállalkozás adta be mind az öt csomagra az ajánlatát, egyre pedig egy budapesti, aki azt meg is nyerte. „Nyílt eljárásnál tud jobbat? Egyébként lokálpatriótaként örülök, hogy helyi vállalkozó indult és nyert is”– tette hozzá.

A programokról úgy látja, „nagy volt az érdeklődés, köszönhetően a neves előadóknak is. Minden programunkon biztosítunk enni és inni valót a résztvevőknek, ez is motiváló tényező, sőt van olyan program, ahol kifejezetten roma segítőket vártunk, és őket napi bejelentéssel foglalkoztatta a programszervező (táborokon való felügyelők). Ha szeretnénk, hogy nívós legyen a program, akkor adunk valamit a résztvevőknek, ezzel könnyebb elhívni őket a rendezvényekre. Ezt 16 éves szociális szakmai tapasztalatommal írom. Még számos programunk lesz, az időpontokban történhet változás, mert ez időjárás függő, és a helyi épületek rezsi költségei miatti bezárások is módosításokat kívánnak.”

Segesvári Csaba

Nyitókép: A 75 millió forintos támogatás bejelentése a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat udvarán 2021 októberében. Fotó: Facebook

Megosztás